A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. november 23., szerda

Kis bakival, de ...

Az egész dolog azzal kezdődött, hogy bevágtam a tököm a sütőbe. .....?! Hoppá! Megint magyarázkodhatok.
A sütőtököm! Szóval.
Szétvágtam, tepsire raktam és bevágtam a hőségbe. Megígértem Melindának, hogy mire hazaér, addigra megsütöm.
Így kezdődött. Merthogy eszembe ötlött, tán nem ártana valami főételt is rittyenteni az asztalra. Biztosan jól esne neki. Újabban azzal szórakoztatja magát, hogy vidékre jár és túlórázgat emiatt. Újabban? Na inkább ...

Nekilódultam ééés .... gyorsleltár! Egyik szemem itt, a másik meg .... üveg! Percek alatt megsasoltam a spájzot, hűtőt, mindent. Nahát kérem! Nem lettem okosabb. Az idő meg sürgetett. Egy óra a tökömnek, meg mire hazaér.
Uccu neki! A képkockákat a gyorsleltárról, menetben is lehet tologatni a háttérmemóriában, míg veszek friss zsemlét.  Elnyargaltam a közelibe, végig a pultsorokon s lőn! Ihlet is, meg mexikói keverék. Mikor megláttam, egyből rendeződtek a képek. Láttam egy fél mellet a hűtőben, ...... hoppá! Csirkemellet, könyörgöm! No meg elfeledett paprikát a spájzban és vörösbab konzervet. Dobja magát a képlet! Haza! Haza!

Elővakartam a wok névvel illetett és árult -amúgy nem az szerintem- edényt, mert az kell ehhez. Kevéske olajat bele, gyorsan felszeltem egy lilahagymát nagyon apróra és kicsit megfonnyasztottam. Azután zutty rá a mexikói keverék. Az ugyebár cukorborsó, sárgarépa és kukorica. Párolódj! Kicsumáztam, felcsíkoztam, majd kockára vágtam a három zöldpaprikát és zutty párolódni. Kevéske lé kell alá, az meg benne van a vörösbab konzervben. Zutty bele és párolódj! Kevéske só, őrölt bors kevéske, színes bors kicsit több és két kanál őrölt paprika. Végezetül a kicsontozott és kockákra szelt baromfi cici. Ez utóbbi az almás, fokhagymás madárnak fél melle. Így esett, hogy ennyi maradt belőle. Egy evésre már kevés lett volna, így meg jó szolgálatot tett. Ízlelés. Ok! Folyamatosan mozgatni, nehogy lekapja. Felitta a levet. Egy szelet vajat neki és úgy egy deci vöröset. Kóstolás. Kicsit csíp! Érdekes. Mégis elszórtam a borsot?

A mexikói keverék Szlovák, a vaj Belga, a bab Német, a paprika vélhetőleg spanyol, az őrölt paprika hazai, ha nem hamisították megint, a csirkéről is állították, a bors India. A vörösbor a tuti! Az biztosan magyar.
Azért, csak nemzetközi keveréket alkottam! Ja! A kis baki.

A színes bors címkével ellátott üvegben durvára őrölt csilipaprika van.
Most már tudom. Szóval csípős lett. Pont annyira, ahogy Melinda szereti.
De tényleg! Ha az őröltből is a csípőssel szórom meg ... De szerencsére nem.

16 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik az utóbbi időben, ügyeskedésed a konyhában, attól jobban csak ahogy ezt elénk tálalod, gratulálok hozzá:)

    VálaszTörlés
  2. Hmmm... elkészítsem ? Csili nélkül ?!!

    VálaszTörlés
  3. Melinda biztosan örült ennek a "nemzetközi" alapanyagokból készült ételnek! Nem bánnám, ha az én uram is néha elragadtatná magát, és alkotna !Hiszen csak képzelőerő kérdése.Ügyi vagy !

    VálaszTörlés
  4. - Köszönjük! "bepusziltuk." No nem az egészet, mert az sok lett volna. Megkészítettem az egész egy kilós csomagot. :))
    - Köszönöm szépen! Nem új "elmebaj" ez nálam, eddig is szerettem kotyvasztani néhanap. A tálalás? Nos hát,így akartam jelezni hogy nem vagyok profi. Csak kontárkodok. :))
    - Naná! Melinda üzeni, nem fogsz csalódni. :))
    - De még mennyire hogy örült. Csupa olyan van benne amit szeret. És még csíp is egy kicsit! Igaz, igaz! De hát a képzelőerőn kívül kell egy kis hajlandóság is. Aki nem szeret főzőcskézni, őt nem érdemes erőltetni. Van mikor énnekem sincs kedvem. Van hogy sokáig nincs kedvem. Meg minek is lenne? Melinda kiválóan főz! Aztán ha rám jön, ....hát Isten irgalmazzon az áldozatoknak. :))

    VálaszTörlés
  5. muttertájgör/Luca2011. november 24. 8:24

    pedig reggel sosem vagyok éhes...de a csípős , mindent bele kotyvalékok a gyengéim....kár, hogy kilóméteres körzetben egy meki és egy shell kút elérhető....iszom egy kávét asszem :)

    VálaszTörlés
  6. Gratula a kreatív konyha... na most mit is írjak? hisz nem írhatom, hogy konyhatündérkedésért:)) No jó, szóval nagyon kreatív vagy, illene már ide egy kreatív díj:))

    VálaszTörlés
  7. Jót mulattam azon, ahogy leírtad:)
    Az étellel pedig mindenképpen ügyes voltál... Ha még ízlett is a párodnak!:)

    VálaszTörlés
  8. - Megkészíted este, oszt ... Jó hidegen is, ma kipróbáltam és pláne hogy jó rá egy kávé. :)
    - Miért ne írhatnád? Ha "tökös nővér" van, akkor ...
    Áááh, nekem a legszebb díj egy ilyen kedves hozzászólás! :))
    - Nagyon szépen köszönöm! Ízlett neki, becs szó.

    VálaszTörlés
  9. Tényleg tetszett és ízlett is.

    VálaszTörlés
  10. Most erre mit mondjak, irígylem Melindát, engem sosem várnak főtt étellel haza. Csak kérdezgetik, mi lesz a vacsora? Finom nemzetközit főztél, gratulálok:)

    VálaszTörlés
  11. Ízlelőbimbóim beindultak...
    :D

    VálaszTörlés
  12. Nagyon tetszett ahogyan elénk tálaltad,még valamikor a kezdet kezdetén,volt hasonló jóban részem,mikor hazaestem a munkából de mostanra már a multté.Gratulálok kedves József,illetve Melindának.

    VálaszTörlés
  13. Na ezt a "mákot", jól megfűszerezted az ételt és az írásodat is, és még ehető is lett, és még szeretjük is így tálalva!

    VálaszTörlés
  14. Hozzátok örömmel esne be vendégként az ember:)

    VálaszTörlés
  15. - :))
    - Ne irigyeld. Minimum 12 órát van távol naponta. Ez a minimum, hogy legalább hétköznap ne legyen a konyhára gondja. Köszönöm szépen. :)
    - Készítsd meg. Talán a lányoknak is bejönne. Ha nem csíp! :)
    - Nagyon szépen köszönöm. A stílussal kívánom hangsúlyozni, hogy nem vagyok konyhaművész, eszembe sem jut a gasztrobloggerekkel "megütközni". Ők profik én meg csak néha beleütöm az orrom. :))
    - Ez igazán nagy elismerés tőled! Köszönet érte. :)
    - Ha erre jársz kopogj be! Csak írj előtte, mert "csavargó életmódot fojtatok". :)

    VálaszTörlés