A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. november 15., kedd

Városi madarak

Dolmányos varjak. Nevezik szürke varjúnak, hamvas varjúnak is.
De ráaggattak egyéb neveket is a népek, úgy mint kálomista varjú, ködmenhátú .., ködmenes .., szűrdolmányos .., tarka .., szürke kánya, varnyú.
Igazából csak esetleges életterét tekintve helytálló a cím, mert tud őkelme az emberrel együtt élni, ámbár nem akar. Muszáj neki. Mint ahogy egyre több alkalmazkodásra képes élőlény kénytelen elfogadni a föld eleddig legnagyobb inváziós fajának szüntelen terjeszkedését, térnyerését.
Ezeket itt a képen, a Nyulak szigetén fényképeztem. Egészen közel engedik már az embert, de állandó figyelésben vannak és túl közel nem.
Közben szedegetik az élelmet, feleselnek egymással és ókor perlekednek is egy-egy jobb falaton. Igen beszédes és hangos népség.
.

7 megjegyzés:

  1. Gyönyörű madarak:) A varjak nekem mindig az elmúlást juttatják eszembe, talán a fekete színük miatt és azért, hogy a tél követői.
    Szeretettel olvastalak, kedves Józsi!

    VálaszTörlés
  2. Ma is tanultam valamit.A minap a játszótéren a homokozóban szedegetett vagy 8-10 varju.Volt közöttük egy ilyen "dolmányos".A feketék állandóan ki akarták közösíteni, csipkedték, lökdösték.Én azt hittem ez egy csóka, és azért nem fogadják be a társaságukba.Most már tudom ő is varjú volt, csak választékosabban öltözködött mint a többi, és ezért nem szerették volna,hogy csatlakozzon a csapatukhoz.:)

    VálaszTörlés
  3. Tavaly voltam egy Kiskunsági Nemzeti Parkos előadáson. Ott hallottam, mivel a vetési varjak beköltöztek a városba a terület kék vércse állománya lecsökkent. Hogy függ ez össze? Úgy, hogy a vércsék a varjak fészkét használták költésre. Elköltöztek a varja, a vércsék meg oda rakták a tojásukat ahová tudták, de többnyire olyan helyre, ahol más élőlények hozzáférhettek, nem voltak védve. Mióta ezt észrevették jobban figyelnek a varjakra is, mert ha az egyik sérül, az másik élőlénnyel is összefügg, kihatással van rá!

    VálaszTörlés
  4. - Én is kedvelem. Nálunk sajnos nem védett, szabadon lőhető. Valahol, valamikor olvastam, hogy a néphitben is összehozták az elmúlással.
    - A csibészek! Bezzeg ha eljön a szerelem ideje, még össze is párzanak.
    - Igen, mert a varjú építi talán a legmagasabbra a fészkét. Nem véletlen hívták a hajósok varjúfészeknek az árboc csúcsán lévő figyelőkosarat. Szegény vércsék, szegény ...

    VálaszTörlés
  5. és nagyon szépek is.De a "kálomista" elnevezést nem értem. Hogy vigye el a kánya...

    VálaszTörlés
  6. Ismét tanultam a bejegyzésből és a hozzászólásokból is.

    VálaszTörlés
  7. - Azért illetik ezzel a megnevezéssel, mert nem böjtöl és szívesebben eszik húst, mint mást. Mint a kálvinisták, ők sem böjtölnek.
    - Köszönöm szépen. :))

    VálaszTörlés