A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2012. január 12., csütörtök

Franciasaláta.

Ez a kép is már a múlté, meg ami rajta van is. Még a karácsonyi nagy készülődéskor készült és azóta várt itt a sorára szegény. A kép. A modell meg elfogyott a rántott halakkal egyetemben még az ünnep alatt. Franciasalátából van jó, jobb és legjobb.
Mondjuk ez most a jobb.

Jó, ha a belevalókat (sárgarépa, fehérrépa, zöldborsó, zeller) aprítást követően megfőzzük, lehűtjük és összekeverjük a belevalókkal (alma, savanyú uborka), majd tubusos majonézzel, tejföllel, továbbá  felfűszerezzük 8só, bors, +mustár) és nagyjából kész.
Jobb, ha a zöldségfélék előtte húslevesben főttek ki, mert egészen más lesz az ízük mint a natúr lében főzöttnek. Továbbá teszek hozzá nagyon apróra szelt fokhagymát egy-két gerezdnyit és valami füstölt ízt.
Legjobb, ha a majonéz is házilag készül és a füstölt cucc mondjuk selyemsonka csíkok és nem párizsi.
De hát ebben pont ez a szép. Lehet kavargatni és variálgatni.
.

12 megjegyzés:

  1. Szép mennyiség:)Az egész konyhaművészetben ez a klassz, hogy variálhatod, a saját ízlésére formálhatod az ételeket, nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért csak elfogyott. Így igaz, az a klassz benne. Csak néha bátran élni kell a lehetőséggel.

      Törlés
  2. Nagyon tudod cifrázni....ez egy érdekes íz lehet , hogy fokhagymával "magyarosítod", de nem hangzik roszul. Velem együtt Te is nagy újító lehetsz :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már alaposan a húszas éveimet tapostam, mikor megszerettem a majonézt.
      (addig semmi pénzért nem lettem volna hajlandó megkóstolni, és a mai napig sem emlékszem tulajdonképpen mi vitt akkor rá, de bízvást mondhatom, hogy ezt a döntésemet azóta se bántam meg)
      Szeretem!
      :)))

      Törlés
    2. Szeretem néha cifrázgatni és ahol csak lehet becsempészni a fokhagymát. "Szent" növény. Újitgassunk csak, amíg van ötletünk. :)

      Törlés
    3. Van néhány olyan étel, amit én is csak a korom előrehaladtával kedveltem meg, de van olyan is amit meg gyerekként szerettem ma meg már nem. :)

      Törlés
  3. Szoktam készíteni, még foghagymával nem próbáltam, jó ötlet, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fokhagymával még én sem próbáltam, nálunk viszont alapvető tartozéka az apróra vágott vörös- vagy lilahagyma. Utóbbi színezhet, így csak azonnali fogyasztásnál teszem bele.
      A majonézt - ha van időm - kikeverem, mert könnyebb eltalálni a saját ízlésünknek megfelelő arányokat. Látom, megerősödött a gasztrovonal is a blogodon, ami nekem külön öröm, bár a túrabeszámolóidat, életképeidet, fotóidat is nagyon szeretem.

      Törlés
    2. Remélem nem csalódtok benne. :)

      Törlés
  4. Mindig nagyon finom ételek várnak itt:)
    Ezért is jó nálad lenni.
    Szeretettel
    Magdi

    VálaszTörlés
  5. Úgy látom, megint eltűnt a megjegyzésem a salátáddal kapcsolatban. Pedig írtam, pár napja. Valahogy újabban nem tudok Hozzád írni... kár.
    Pedig nagyon élvezem a bejegyzéseidet, a természetjárást, a fotókat és a gasztro-vonalat is.

    VálaszTörlés