A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2012. január 30., hétfő

Géppuskafészek

Kaposvár vasútállomás, a főbejárati rész. Avagy hívhatom pályaudvarnak illetve főpályaudvarnak is, tekintve hogy vannak más állomások is a városban.
A vasúti személyforgalom döntő része itt bonyolódik és talán a szerelvény rendezés nagy része is.

Néhány jobb képpel majd még visszatérek a pályaudvarra, most azonban elsősorban a talány megfejtéséhez adom a kép eredetijét és a megoldást. Mónika járt a legközelebb a bunker meghatározással. A bunkerek javarészben a földfelszín alá épített létesítmények, viszont a föld feletti részükön van ilyen lőállás, de inkább nagyobbak. Azok több élőerő és így több tűzfegyver befogadására épültek. Ez egy géppuskafészek.

Íme egy közeli. Általában szoktak húzni mellé, pontosabban a vasajtó elé egy álló betonfalat is, hogy a bejáratát ne lehessen kézifegyverekkel távolabbról tűz alá venni, támadni. Itt azonban nem volt á szükség, mert az állomás főépülete mellé telepítették közvetlen és abból az irányból nem érhette támadás. Az első kép bal oldalán látszik a fa és a kisebb épület is. Innét körkörös kilövés nyílt a védők számára, lévén egy ekkora pályaudvar -amúgy az egész vasút és vasúti szállítás- stratégiai létesítmény, illetve ágazat. Számos ilyen és hasonló létesítmény maradt még meg a világégések után az országban. Kaposváron például a kórház területén is láttam egy hasonlót, de az talajszinten telepített és még ennél is kisebb

15 megjegyzés:

  1. Töprengtem rajt egy darabig, de egyszerűen nem rémlik, hol van hasonló a kórház területén...??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Bajcsy-Zsilinszky utcában a belgyógyászat épülete sarkán. Azon a sarkon, ami most a diagnosztika felé esik, az épület másik sarkánál van az oldalsó bejárat, szemben vele a szülészet. A kis géppuskafészek a kerítés tövében "lapít". Lefotózom neked ha arra járok. :) A mai bejegyzés negyedik képe azt a részt mutatja, de a belül álló mentő kitakarja a sarkot

      Törlés
    2. Elsüllyedek....még jó, hogy a annyit jártam arra ----

      Törlés
  2. Pedig már láttam hasonlót, de rá sem gondoltam:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosra veszem, hogy sokan láttak már hasonlót, csak nem tudják mi az, vagy nem is gondolnak vele. :)

      Törlés
  3. Egy horvátországi emléket idézett fel bennem, ott láttunk hasonlót a sziklás tengerpart felett sétálva, az idézte a régi háborús időket.
    A magyarázatod pedig felettébb szakszerű, de hát a multaddal ez nem is lehetne másként.

    VálaszTörlés
  4. Tisztelt Uram!

    Szeretném megjegyezni, hogy amit Ön fotózott, az nem géppuskafészek, s nem is volt az. Ez egy légoltalmi figyelőállás. A vasút területén kétfajta "géppuskafészekkel" lehet találkozni. Az egyik a földön van, azok az un. "helyénmaradó üzemi őrhelyek" ahova a közeli alkalmazottak menekülhettek be a bombázások elől, s onnan figyelhették a közelükben történő káreseményeket. Az ilyen, magasban levő figyelők pedig a vasúti légoltalom építményei, ahonnan az állomás egész, vagy nagy területe áttekinthető, s meg lehet figyelni a bombázások hatását. Ezek a figyelők telefonösszeköttetésben voltak a kijelölt vasúti légoltalmi központokkal, oda jelentettek.
    Az országban számos ilyen, tetőn levő figyelőt lehet találni, például Hatvanban, Füzesabonyban, Ferencvárosban, stb.
    Amit Ön lőrésnek gondol, az nem lőés, hanem figyelőrés. Ebbe nem fegyvereket dugtak, hanem távcsövet. Számos ilyen figyelőnél látható, hogy a résen belül van még egy vaslemez is, melyben súlyzó alakú a nyílás, pont befér egy 8x30 távcső a résbe.
    Egyébként ebben a kis belső átmérőjű állásba egy géppuska be sem fért volna, a füstgázok nem tudtak volna távozni, s a kilövési lehetősége is borzalmas lett volna, mert lefele kellett volna lőnie, s nem tudott volna pásztázni.

    Konkrétan a kaposvári állomással nem vagyok tisztában, de pl. a Fradiban pont a figyelő alatt álló BBGGS óvóhely (kocka) volt a légoltalmi központ is. Gyanítom, itt is ez lehetett a helyzet, az a szép sárgára és barnára festett kocka ugyanis egy megerősített óvóhely. Valószínűleg az lehetett a kaposvári csomópont légoltalmi központja, s amit Ön lefotózott, az pedig a figyelője.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönet a kimerítő információért, magyarázatért. Akár az is lehet, bár vannak kétségeim. A kaposvári vasútállomás jelenleg is működő és álló felvételi épülete -ami a képen is látható- 1898-99-ben épült. Az alacsony épület, amin az állás is van, közvetlen mellette áll. Tehát nagyon nagy légteret takar a hatalmas felvételi épület. Nyilván, a géppuska befogadása túlzás, csak amolyan gyűjtőnév, helyesebb lett volna a tüzelőállás. Ámbár ennek elég szép az átmérője, így aztán kézi fegyverekkel azért lehetett volna onnét irányzott lövéseket leadni. Megpróbálom kideríteni, mert a "neten" nyomát nem lelem.

      Törlés
  5. Tisztelt MJ!
    Ebben teljesen igaza van, az egyik irányba az állomás épülete takarja a kilátást. Van rá példa, hogy az állomás épületére is tettek figyelőt. Pécsen például az egyik sarkon volt (van) Olyan érdekesen volt/van megoldva, hogy az épület tetőszerkezete takarja. Csak akkor láttam, amikor véletlenül akkor voltam ott, amikor megbontották a tetőt. Lehet, hogy ilyen van itt is, nem tudom.
    Ha a figyelőről szeretne többet tudni a neten, javaslom a "bunkermúzeum" című topikot, ott van fórum, csak oda be kell jelentkezni, de nyilván számos kérdésére ott választ kap.
    Ha pedig olyan szerencsés, hogy kapcsolata van a vasúttal, s a kaposvári állomáson meg tudják Önnek mondani a tényeket, akkor nagyon örülnék, ha megosztaná velem.
    A kórház területén álló bunkerről nem tudna feltenni fotót? Nagyon érdekelne.

    Tisztelettel:

    Tolnai Gergely
    (elnézést, ez tegnap lemaradt.)

    VálaszTörlés
  6. Üdvözletem Gergely!
    Köszönöm az újabb infókat és a segítséget. Megnézem.
    Nincs kapcsolatom a vasúton, de majd keresek.
    Természetesen megosztom és a kórháznál lévőt is tervezem lefotózni, ha arra visz az út megint.
    Az egy érdekes jelenség, mert a talajon van, járdaszinten a kerítés tövében.
    Tisztelettel: Meggyes József

    VálaszTörlés
  7. Tisztelt Meggyes József!

    A múltkor átutazóban voltam Kaposváron, s míg a csatlakozásra vártam, elszaladtam a kórházhoz. Ott megtaláltam -valószínűleg- az Ön által említett bunkert. Megnéztem. Ha egyről beszélünk: akkor ez egy egy tégla vastagságú falu, kb. 1 méter magas kupola, melyen két rés látszik. Jól körbejártam, le is fotóztam. A véleményem szerint ez nem lehet bunker. Mert:
    -egy tégla vastagságú. Ez nagyon kevés, a bunkereket általában vasbetonból készítik, s még abból is vastagabbra.
    -a két nyílás egy irányba néz, egymás mellett vannak. A bunkerek jellemzője, hogy körkörös kilátási lehetőséggel bírnak (pl. az állomási "kocka" tetején is) hiszen csak annak van értelme, ha minden irányban látják a légitámadás hatását.
    -a bunker oldalfalán jól látható egy falelválás nyoma, melyet utólag falaztak be.

    Ezek alapján jelenleg én úgy gondolom, hogy ez a kis kupolás építmény eredetileg egy óvóhely vészkijárat lehetett. Úgy kellene elképzelni, hogy a ház alatt volt maga az óvóhely, s onnan egy menekülőfolyosó vezetett ki a romhatáron túlra, s onnan, egy függőleges akna tetején lehetett maga a kijárat. S ez a kupolás létesítmény esetleg a kijáratot fedező építmény. Aztán valamikor a történelem folyamán a vészkijáratot elfalazták volna, de úgy, hogy megmaradt két rés - talán a szellőzésnek. S jelenleg ez a két rés néz ki "lőrésnek".
    Bocsánatot kérek, de ez a véleményem.

    Tisztelettel:

    Tolnai Gergely

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözletem Gergely!

      Nem csekély a tudása a témában és a kíváncsisága sem. Bár már jártam arrafelé én is azóta, de a fotóval még tartozok. Nem is szállok vitába, mert ahogy alaposabban elnéztem az építményt, minden bizonnyal igaza van.
      Nincs miért elnézést kérnie, sőt én tartozok köszönettel, hogy tudásával, tapasztalatával gazdagítja az enyémet és a blogot, azon keresztül pedig az erre tévedő olvasót.
      Köszönöm!
      Mellesleg mondom, holnap megint egy hasonló építmény képével jövök elő.

      Üdvözlettel visszavárom: Meggyes József

      Törlés
    2. Tisztelt Uram!

      Izgatottan várom a következő képet! Remélem hasonlóan érdekes lesz...

      Tisztelettel:
      Tolnai Gergely

      Törlés
    3. Üdvözlöm Gergely!

      Fent van már. 05.03-án "A figyelő" címmel.

      Szép napokat kívánok önnek!

      Üdvözlettel: Meggyes József

      Törlés