A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2012. január 4., szerda

Gombapörkölt

Avagy tájízesen mondva pörkűt.
Nekem az első kérdésem, mikor a gombapörkölt kerül terítékre:
-kinek lesz? Mert ugye az ember úgy vesz elő gombát. Meg a receptet is.
Rendszerint meg is kapom az útbaigazítást a melegebb égtájak irányába való menethez.

Komolyság! Kell gomba. Elvileg tetszőleges, valójában nem. Vannak gombák, mik nem valók ide, hanem inkább levesbe, avagy rántani. Az óriás őzláb például nem való pörköltbe. Legjobb az "erdei mekerék". Ezt így, ebben a formában én "nyelvújítottam" magamnak a keverék szó helyett.
Nem fog elterjedni szerencsére. Szóval, erdei keverék.
Vöröshagyma apróra szelve, egy gerezd fokhagyma nagyon apróra metélve, őrölt paprika, őrölt bors, só, kevés csípős darált paprika. Aki szereti, annak zöldfűszer, például majoránna.
Hagymát kevés olajon megfonnyasztom üvegesre, majd bele a gombát és kis ideig kevergetem hogy adjon levet. Ha már van lé, akkor rá a sót és az őrölt paprikát. Még több lé lesz. Rendszerint kiad annyit, ami épp ellepi.
Ha nem, akkor kevéske víz kell hozzá, abba mehet a többi fűszer, ízesítő. Fedőt neki és rotty! Gombák általában hamar átpuhulnak, ámbár vannak rostosabbak és van amelyiket a szakirodalom ajánl legalább fél órás kiképzésre. Ha szükséges, akkor fedő nélkül még elpárologtatok a léből.
Az "erdei mekerék pörkűt" legyen sűrű szafttal. Legjobb nokedlivel!

Nokedlivel vacsorára -mondjuk két tányérral- és biztosított a "nyugodt" alvás.
Olyankor még én is álmodok, pedig amúgy nem nagyon szoktam. Tudtak ezek a varázslók valamit a gombák hallucinogén hatásáról én mondom!

9 megjegyzés:

  1. Húúúúúúúú, ez nagyszerű vacsora:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon étrékelném, ha ennyiféle gombából választhatnék most:) Igazad van, nokedlivel az igazi és nekem egy pöttyenet tejföllel a tetején.

    VálaszTörlés
  3. Jó a gombapörkűtt(mifelénk 2 t-vel mondják), de irtó nehezen emészhető vacsorára...nekem üldözéses álmokat okoz.

    VálaszTörlés
  4. - De az ám! :)
    - Príma a tejfölös is! Tudtam csak "effeledtem"! :)
    - Mert felétek több van, azért dupla t. :)

    VálaszTörlés
  5. Egyéniránt én is a tejfölöset szeretem és természetesen nokedlivel az igazi.
    Hogy mennyit főzünk újabban itt! Nem bánom.

    VálaszTörlés
  6. A Józsi tehet róla! Olyan jókkal traktál bennünket, hogy én már híztam is 10 dekát...:-)

    VálaszTörlés
  7. - Ugye? Jó az ízlésed. Ez a főzés dolog most nálam a nyúl a cilinderben. Ha épp nincs más, akkor előhúzok egyet. :)
    - Egyél hozzá kevesebb nokedlit. :)

    VálaszTörlés
  8. Azta!Micsoda szép színe van!Az ám, a jó magyar pirospaprika,meg az erdei keverék nem rossz, sőt....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őrölt paprikával sem nagyon szoktam spórolni. :)

      Törlés