A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2012. január 9., hétfő

Megint él ...

Egyet kattant és semmi Meghalt.
Semmi villanás, vagy kis füstöcske esetleg amperszag. Semmi.
Kattant és meghalt. Kapásból kapcsolóhibára gyanakodtam vagy esetleg belső biztosítékra.
Ez utóbbi viszont nincs benne.


Remekül megtervezett kis szerkezet. Öt csavar és már le is pattant a kék fedél. Nem kellett hozzá feszítővas mint a régi "cocialista" szerkezetekhez és nem is tört a műanyag fül sehol. A motor tetején ott ült a panel, lehetett méricskélni. Pillanatok alatt kiderült hogy a delej el sem jut a panelig.
Nem kapcsoló. Valószínűleg vezetékszakadás lesz. Kimértem és az! Villásdugó szét, majd össze.
Annak nincs baja. Nemrég cseréltem le a gyári öntöttet, mert tőben eltörött a szigetelése és én nem nagyon szeretem ha kikacsintgat a vezeték.
Megrázó élmény tud lenni ha tovább kopik. Na de akkor hol szakadt?
Biztonság okán azért kicsit megpiszkáltam az áramszedőt a csévélőben, hátha az rendetlenkedik. Juszt sem! Mese nincs, a válaszhoz ki kellett emelni a csévélőt, mert ott végződik a "drót". Ahhoz viszont előbb a motort kellett kipakolni. Pofon egyszerű. Két csavar szorítja le a motort és még három stiften űl. Stabilan, de könnyeden kiemelhetően. Csodás!
Az áramszedő már nem volt annyira egyszerű első látásra, ám mikor rájöttem a trükkjére már könnyen járt  Ahhoz is csak egy csavart kellett oldani, a többi patentozva volt és pontosan illeszkedett. Lehetetlen egy helyen volt a szakadás. Az egyik kanyarban, ahol beszorították a vezetéket kicsúszás ellen. Ki kellett forrasztani, kurtítani és visszaforrasztani. Egyből kiderült hogy a pillanatforrasztóm is megnyekkent, az sem biztosíték, de nem is vezeték.
Még vizsgálati szakban van. Elrohantam venni egyet, persze nem kapható csak abban az árfekvésben, amennyit én nem adok érte. Minek?
Nem vagyok iparos, nem használom naponta, jó nekem az olcsóbb is.
Ha lenne!
Melindának jutott eszébe a sima páka. Tényleg! Vagy egy éve vettem és valahol elsüllyedt. Van egy-két olyan mély fiókom, mint a Mariana-árok. Legalább megkerestem szegény vasat. Az is egy haszon, meg az is hogy a porszívó életre kelt. Megint él és zúg, szív. Ha már ki volt belezve, kicsit megtisztítottam a műtét befejezése előtt. Olyannyira jól szuperál mint új korában! Még a csévélőjét sem sikerült elcsesznem, pedig időközben befutott öcsém azt jósolta. Szinte már idegesítő volt összerakni, mert minden passzolt a helyére, nem kellett feszíteni és nem pattant le sehol semmi az erőltetéstől.
Ja! És nem maradt ki semmi! Minden a helyére került elsőre. Furcsa.

16 megjegyzés:

  1. Hát ezért jó, ha van férfi ember a háznál.Pláne, ha nemcsak szerelni tud, de néha ki is porszívózza lakást.

    VálaszTörlés
  2. Szuper! Remélem a mienkét nem mostanában kell javítani, de ha igen, viszem hozzád! :) Ugyanilyen, remélem majd bevállalod...
    Forrasztóm van! :D

    VálaszTörlés
  3. Murphy ezt megmondta korábban!
    -A hiba elhárítása úgy kezdődik, hogy előtte meg kell oldani legalább négy-öt másik kisebb problémát. Minden egyes kisebb probléma megoldása magával hordoz még egy-két kisebb gondot, és minden egyes kisebb kis gond... na szóval csak azt akartam mondani, hogy gratulálok,(hogy megtaláltad a tavalyi pákádat)de akkor inkább Melindának, mert jó az, ha van (néha) asszony (is) a háznál! :-)))

    VálaszTörlés
  4. - Naná. Naponta porszívózok, van hogy kétszer is. Hiába no, ott van Zsömi is és én nem szeretem a szállongó szőröket.
    - Reméljük nem, de ha mégis hát hozd csak.
    - Murphy néha idegesítő kicsit. :) De jó ám! :))

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok!
    A pillanatpákád pedig nem biztos, hogy rossz. Ha világít az izzó az elejében, akkor biztosan jó. Hogy forrasztani is lehessen vele újra, ki kell csavarnod a forrasztó huzal csavarjait, és alaposan megtisztítani a felületeket. A huzalét a reszelővel, a lapos felületeket, amihez hozzáfogod, fémtisztára.
    Ezután visszacsavarni, és tutti, hogy jó.
    Ha a lámpa nem ég, akkor még lehet, hogy kitekeredett, vagy elégett az izzó szála. A kapcsoló bekepcsolása után kicsit morogni szokott. Ha nem hallod, akkor is érezni.
    Csak ha semmi más életjel nincs, akkor kell a burkolatot levenni, de a trafója elpusztíthatatlan. Akkor a 220V-os vezeték és villásdugó lesz a hiba.
    Egyszerűbb szerkezet, mint a porszívó. Ha már megvan az önbizalmad, pikk-pakk megcsinálhatod ezt is. :-)

    VálaszTörlés
  6. Bocs, a másik azonostómmal voltam bejelentkezve.

    VálaszTörlés
  7. Köszönet a jó tanácsokért. Nagyon úgy néz ki hogy valamiféle betáp gondja lesz ennek is, ahogy írod. Mert ez bizony nem morog és nem is "zizeg", de még világítani sem világít. A trafón meg nem látszik semmiféle elváltozás. Mint egy szűz trafó. Már műtéti előjegyzésen van. :)

    VálaszTörlés
  8. Arra egy egyszerű módszert ajánlanék.
    A vezetékek a hajlásnak kitett vezetékrészen szoktak elszakadni. Pl a tövénél.
    Ilyenkor az ember rátekeri a madzagot a kezére, és nagyot ránt rajta.
    Ha ép belül a vezeték, akkor marad minden a régiben. Ha belül törött, kívül nem, akkor elszakad.
    Onnét kell rövidíteni.
    Ugyanígy a dugónál.

    VálaszTörlés
  9. FONTOS!
    Előtte a konnektorból a villásdugót eltávolítani.

    VálaszTörlés
  10. Nem is rossz módszer. Néha úgyis széttépnék dolgokat!
    Naná, kár lenne a dugaljat is kitépni a falból. :)

    VálaszTörlés
  11. Ez a probléma nálunk is előfordult már. A vezeték általában mindig a dob végén szakad el ,és természetesen belül ,csak azért ,hogy szét keljen szedni. Forrasztó páka,,,,Ha megvan akkor biztos, hogy nincs cin, Nálam legalább is így szokott lenni..Lényeg ,hogy a gép megjavult..A párom gondolatait írtam.További jó szerelést...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg nem csak ott, hanem mindig a legrosszabbkor. Na, nálam most a cin megvolt.... :)

      Törlés
  12. Nagy élvezettel olvastam, számomra a porszívó, csak porszívó, itt egy halom új szóval találkoztam, hiába, nő vagyok:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gépeknek is lehet "lelkük", ha adunk nekik. Ha már szolgálnak, akkor miért ne kaphatnák meg? :)

      Törlés
  13. Jó is egy ezermester a háznál és jó egy okos asszony is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Más szóval: "jó az öreg a háznál, még ha esze sincs." :) Észhez meg valóban ott vagytok ti. :)

      Törlés