A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2012. január 14., szombat

Vízre száll az éj

Rég jártam a víznél. Az idei évben először. Bebarangoltuk a part egy részét és az arborétumot. Kellemes volt az idő. Szikrázó napsütés, kellemes hőmérséklet s szinte szélcsend  Naná hogy ott ért minket a sötétedés is!



Az arborétumból kifelé jövet olyat láttunk, mit ritkán van alkalom. Az egyik vízben álló és ágaival a vízre hajló bokor alatt mozgásra lettünk figyelmesek. Titkon reméltem hogy a vidra buzgólkodik. De nem. Halak taszigálták az ágakat, majd törték a vízparti hártyavékony jeget. Nem ettől lett ritka az alkalom. Előszörre ragadozó által partnak szorított kishal rajra gyanakodtam, majd nagyobb testű békésnek. Arra is gondoltam, kikötött rabsic zsinóron ver a hal. Kicsivel odébb a gyékénytövek mellett is beindult a ribillió. Akkorra már négyesben figyeltük a vizet, az időközben odaérkező halászati őrökkel. Pontosabban öten, mert Zsömi figyelmét is felkeltette a locsogás és a vékony jég pattogása. Azt hogy mitől volt ritka az alkalom, a halászati őrök oldották meg, egyikük akkor már videózott is, remélem sikerrel és remélem közzé is teszi.

Csukát látott fordulni a lencsén keresztül. Csukák tisztították a helyet, készítették elő íváshoz. Keményen dolgoztak.
Az időközben feltámadó szél által visszahordott jégtáblákat is törték keményen. Tisztítottak a víz alatt és a víz színén is. Recsegett, ropogott a jég, locsogott a víz és rázkódtak a fűz ágai. Én láttam már íváskor kergetőző csukákat, de jégtörőket még nem. Bámulatos volt. Melindát is egészen lenyűgözte a látvány, Ő még nem látott effélét. A sötétség teljes beállása és a sötétséggel érkező kemény, hideg szél, no meg a borotvapengeként vágó jéghideg esőcseppek vetettek véget a látványnak.
De látványnak híja nem volt az égen sem. Most három képet hoztam, amint épp vízre száll az éj. Majd hozok még.
.

16 megjegyzés:

  1. Juj, de komor képek, de én már látom benne a kikeletet.(Főleg a másodiknál.) Habár pont nyugszik le a nap.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. - Hangulat befolyásolta a lencsét. Az írást már nem.

      Törlés
  2. Irigyellek(nem a hideg miatt)hanem a látottak miatt.Mindig feldob,ha a ragadozó halak életébe betekinthetek.Íváskor a csuka viselkedése a párjához,nem támassza alá a róla alkotott képet.Csodálatos a fiú nászszíne, nem mindennapi látványban volt részed.A fotók lenyűgöznek,nagyon tetszenek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. - Hajrá kedves barátom! Irány a víz! Köszönöm! :)

      Törlés
  3. Nagyon szép fotók! Imádom a naplementét még nap nélkül is!
    És szép címet választottál! Vízre száll az éj.

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű helyen laksz,hogy ilyen csodás fotókat tudsz készíteni. A közelünkbe is van egy horgásztó,de sajnos most az útról úgy tünt, hogy majdnem teljesen kiszáradt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szép a tó is és az arborétum is. Hiányzik belőle a csapadék. A Deseda vízállásán is látszik már a hiány. Köszönöm szépen!

      Törlés
    2. Azt gondolnám a vízalatti világ csendes.
      Lám bejegyzésed alapján szinte hallom a neszek világát.

      Törlés
    3. Most csendes. Kivéve a csukák. Ma beillesztem és megnézheted a videót is amit "colos1111" készített.

      Törlés
  5. és ezt a csodás természetet teszi az ember nagy erőkkel tönkre!!

    VálaszTörlés
  6. Hát ezért is szeretek nálad járni:)
    Csodát csodákra halmozol.
    Meseszép fotók kedves Józsi!

    VálaszTörlés
  7. Gyere máskor is! Nagyon szépen köszönöm! :)

    VálaszTörlés