A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2012. február 2., csütörtök

Farkasordító

Farkasordító hideg van. Lesz is.
Az előrejelzések szerint marad a szibériai hideg pár hétre és még hozhat havat is.

Ez a szibériai farkasordító hideg már keményen problémákat okoz.
Pont Szibériában és pont a farkasoknak. Arrafelé már -40 fokokat is mérnek és ez komolyan befolyásolja a farkasok életét.

Nyugodt földi kedves barátom egy -névtelenséget kérő- jupik sámán nem csak velem, de a farkastársadalommal is komoly kapcsolatokat ápol.
Az ő híradásából tudom, hogy a Bering-szoros környéki farkastársadalmak már -a nagy hidegre való tekintettel- bevezették a vadászat közbeni sebességkorlátozást. Muszáj nekik. Ez, a farkasok közt, az életmódból és a környezethez való alkalmazkodóképességből fakadó már jól bevált önvédelmi intézkedés. -35 környékén a falkavezér elrendeli kényszerűségből.

Azon okból kifolyólag, hogy a nagy hidegben a falkát állandó mozgásban kell tartani, mert különben lefagynak. Így tartják melegen magukat és a keringési rendszerüket. De ez a probléma forrása is, ha a higanyszál túlságosan alacsonyra száll. A szervezet hőjét a vérerek szállítják szét a szervezetben, többek közt az izmokhoz is és az irhába is, védendő a belső szerveket. Vadászat esetén az üldöző farkas akár a 70 km/h sebesség elérésére is képes. De ekkora hidegben nem teheti!

Nem teheti, mert akkor az izomrendszer felemészti az összes termelt hőt és a farkas túlhűl, fokozatosan lefagy.
Még viszi a lendülete, a vázrendszerre tapadó izomerő, de kívülről befelé fokozatosan befagy és egy váratlan irányváltoztatásnál egyszerűen eltörik.
Ez egy természetes következménye annak hogy akkor már nem uralja, kontrollálja teljes egészében -a fagyás miatt- mozgását amihez járul az üldözés mámora és a mardosó éhség okozta felelőtlenség is.

Sámán barátom már számos alkalommal talált és adta meg a végtisztességet, a hideg okozta elpattanástól pórul járt farkasnak. Tőlük származtatható a régi mondás: -"olyan hideg van, hogy a farkas, derékban törik a kanyarban!"

14 megjegyzés:

  1. Sok új dolgot olvastam most a farkasokról...sajnálom is őket. Ezt a régi mondást sem ismertem, csak azt a bizonyos "farkasordító hideget"...az volt ma reggel is a Dunán, bár jég még nem igen akadt.Ha így megy tovább, holnap már biztosan lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyapámtól hallottam és rákeresve nem találtam a neten sem. Csak egy hasonlót.
      "Olyan hideg van, hogy a csíki kanyarban kettéfagy a róka, ha arra jár."

      Törlés
  2. Ez számomra új és köszönöm, hogy olvashattam róla.
    Nálunk is szörnyű hideg van, mi igazából a havat vártuk, az sehol, viszont hétvégére még hidegebbet jósolnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt nem csodálom hogy új! Vigyázz velem! :))
      Felénk ígértek havat a hétvégére. Nem is keveset.

      Törlés
  3. Ezt a hideget nagyon nehezen viselem.
    Nekem a nyár a mindenem.
    Sajnálom a farkasokat, akárcsak a hajléktalan embereket az ilyen fagyos télben.
    Szeretettel jártam itt.
    Magdi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Széllel támogatva már kínzó! Megmozdult az ország a hajléktalanokért. Örülök, hogy itt voltál! :))

      Törlés
  4. namost én ezt nagyon benyaltam. aztán megláttam a címkéjét.
    vagy a címkét nyaltam be és fulligaz? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a jó, ha elhitted egy pillanatra. Akkor "büszke vagyok magamra". :)) Vigyázni kell a címkékkel, meg velem is néha. Ha megcsíp egy "bolondlégy" ... :))

      Törlés
  5. Farkasordító, farkasordító! Ez igaz, reggel nekem is majdnem a fülem bánta, nem sok hibázott hozzá, hogy a fülem porcelából legyen.
    A tréfás címke jó rá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ugye? Akkor nem is annyira elképzelhetetlen, hogy a farkas kikristályosodik ahogy megfagy, majd utóbb eltörik mint a porcelán. :))
      Naná hogy jó a címke!

      Törlés
  6. Na, a hidegről csak annyit, hogy itt meleg van.... -29 volt Szlovákiában! Jövök haza melegedni! :)

    VálaszTörlés
  7. Na, a hidegről csak annyit, hogy itt meleg van.... -29 volt Szlovákiában! Jövök haza melegedni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye?! Ez itt, szinte gatyarohasztó meleg. :)

      Törlés
    2. Tavasz van. Mondtam 87 telén, egyik napon, amikor a szintén farkasordító hideg után, valamelyik reggel langyos fuvallatot éreztem. A mínusz 20 C° fok után a mínusz 5 C° fokot már melegnek tűnt. Való igaz a 29 C° után a – 10 melegnek fogod hinni. Mi is érezni fogjuk egyik reggelen ezt az érzékcsalódást.

      A bejegyzést majdnem beettem.

      Törlés