A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2013. november 3., vasárnap

Áll a kereszt!

Megcselekedte! Ő meg! Acheron néven.
Én csak így ismerem. Mert így akarja, s én tiszteletben tartom akaratát.

De kezdjük az elején.
"Élet s halál" címmel posztoltam egy rövid történetet s hozzá képet. A teljes írásért kattints a linket hordozó címre, de idézek itt belőle a gyorsabb tisztánlátás kedvéért.
Íme:
Már lefelé jövet -másik úton jöttünk le, mint mentünk felfelé- bukkantunk erre a fának támasztott fakeresztre. Valami jobb érzésű ember támaszthatta fának a kidőlt és a bevésést már gyengén olvasható kikorhadt öreg keresztet.
A felirat szerint Tégely Jánosnak állított emléket.
Emígy olvasható:
                                    "Tégely János védkerület alkalmazott
                     ezen a helyen életét vesztette szolgálat teljesítés közben."
Azon a napon ez volt az utolsó felvétel. Az természet megmutatta a halált is. Nem tudtam kideríteni, hogy mikor élt, szolgált s halt Tégely János.
Nem akadtam nyomára a neten. Valamelyik archivált erdészeti szaklapban bizonyára nyomára lehetne lelni, de évszámok nélkül nehéz. Helyben kellett volna megpróbálni kideríteni, de elmulasztottam, arra gondolván, hogy akinek emlékkeresztet is állítottak annak csak a nyomára lelek valamerre hisz a net mindentudó. Tévedtem. Azért bízom benne, egyszer kiderítem -vagy valaki a segítségemre lesz benne- és abban is bízom, valakik talapzatba ágyazzák egyszer azt a keresztet, mielőtt megint ledől és végleg elnyeli az erdő. Élet s halál ura, tudója és őrizője a természet. Ez a kereszt pedig egy olyan embernek állíttatott, ki a természetet szolgálta. Szolgálta a sírig. Ott élt s halt.

Ezt követte a "Vannak még ...!" címen posztolt írásom, hol beszámoltam acheron nemes szándékáról. Itt is linket hord a cím, kattints rá mert én csak egy mondatot hozok el onnét.

"Engem is nagyon foglalkoztat a kereszt, amióta láttam. Rá fogom szánni magam, és talpra állítom, hogy az unokáink is láthassák."

S megcselekedte! Áll a kereszt!
"Megtörtént. Augusztus 17-én a keresztet felállítottuk újra. Favédőszerrel is kezeltük, még állni fog egy darabig. Méretet is vettünk róla, hogy adott esetben újra elkészíthető legyen. A súlya meglepően nagy volt, a pontos méretet nem ismertük, így állítható tartót kapott, a betonkockát zsákban vittük fel." (acheron)

Kérésemre volt szíves s egy képet is küldött róla.
Úgy gondolom, én mindent elmondtam mit kellett. Ő (Ők) mindent megcselekedtek mit kellett, sőt sokkal többet!

Általában nem izgat, most viszont nem bánnám, ha ez a híradás sokfelé eljutna, sok szem látná, sokan olvasnák, értenék és vinnék tovább!

6 megjegyzés:

  1. Hátigen, sikerült, Neked köszönhetően...Tégely János védkerületi alkalmazott békében nyugodhat mostmár.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóó nem, kedves Panni! Nem nekem. Én ebben a történetben csak a hírmondó vagyok! :)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. "Jókor" kaptam a hírt s a képet. Kellett. Amolyan "ellensúly" gyanánt is. :)

      Törlés