A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2013. november 29., péntek

Ősz, tükörjég

Na jó! Még vékony, még darabos, kissé girbegurba, de már jég.
Az ágakban már összefüggő.
Ahol csendesebb a víz, széltől óvottabb ott már beállt a tó. Még vékony, a nyílt víz felől fújó szél hullámkorbácsaival feltörné. De nem fúj.
Még pár szélmentes fagyos éjszaka és összefüggő lesz a jégtakaró nem csak a végeken, de az ágakban teljesen. És ha már összefüggő lesz, akkor bíz a szél sem bírja felszedni. Csak elsüvít felette, tovább hűti és hizlalja.
Végszóra jöttem ki a csónakkal. Volt még nyílt utam a híd felé, de már nem volt a túlsó partnak ahol máskor ki szoktam húzni. Izmoztunk egy jót Bajás Józsi barátommal, míg felküzdöttük az ufóra, majd le. Hiába műanyag a test, súlya van, húz, billen, csavar, dől. Kihagytam valamit? Majd tavasszal kiderül, ha visszük vissza. Köszönet a segítségért!
Ja! Persze hogy hagytam ki. Bennragadtam az udvar alján, csak pörögtek a kerekek a vizes füvön. Erről jut eszembe. Az egyszeri parasztembernél miért folyik el a trágyalé az istállótól? ... Mert lejt az udvar! Szóval.
Kellett még néhány plusz lóerő kötélvégen és már mehettem is vissza a tóhoz az ottfelejtett alkatrészekért. Ez egy ilyen nap volt. Még jó, hogy szinte eseménymentes! Szép az élet, ha zajlik .... meg a jég is.
Apropó! Ufó. Nem ufok, mert mint mondottam jegesedik. Tudjátok, ilyenkor már mennyire hideg a víz? Annyira. ... Példa? Mehet? ...Ok!
"Úgynevezett ingahere jelenség. Ingahere esetén különböző hatásokra (például hideg hatására) a here felhúzódik a lágyékcsatorna külső nyílásáig, de innen kézzel könnyen lehozható. Ez normális jelenség."
Egy nagy ...... normális! Hááát normális?
Na ezért van az, hogy a vízjáró férfiember ilyenkor már nem Celsius-fokban méri a víz hőmérsékletét hanem ...centiben!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szívesen! Ha időt egyeztetünk, bármikor máskor is!

    VálaszTörlés
  2. Vigyázz magadra, mert a november tájéki vízbeesés, nem igazán kellemes emlékeket hagy maga után:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No igen. Bár állítom -megtapasztaltam- a kora tavaszi sem. :)

      Törlés
  3. Ezt az ingahere jelenséget nem ismerem ugyan, de azt tudom, hogy a jeget már jelenthetném...ha ki nem rúgtak volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked nem is lehet. :) Jég már itt is van, lassan egy hete hízik éjszakánként. Rá se ránts! Legalább nyugodtan unokázhatsz s mehettek együtt jéglesre. :)

      Törlés