A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (394) Deseda (355) Gombák (218) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (16) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. november 25., csütörtök

Alacsony víz

Hetek óta engedhetik a vizet, mert egyre alacsonyabb. Ez minden őszön így van, gondolom az őszi, téli csapadéknak készítik előre a helyet. Lement már legalább ötven centi, legjobban a "végeken" látszik, hol az öblökben, zsombékosok közt szinte a meder alját súrolja a csónak.
Közben letisztult a víz, mélyen lelátni, a sekélyesekben fenékig. Azok a tuskók, akadók is láthatóak, amelyek víz alatt maradtak. Néhol van belőlük szép számmal. Csónakból, felülről nézve most láthatóvá váltak azok a láthatatlan utak, amiket évekig jártam, tapogattam mellesben. A vízszinthez közeliek és a nagyobbak könnyen észrevehetőek, azonban érdemes lassan és figyelmesen siklani, mert különben az apraja koppan. Vannak területek, hol számolatlanul nagy számban vannak a meredező csonkok, egyenesre vágottak, hegyesre törtek, kisebbek és nagyobbak egyaránt. Kis túlzással élve akárcsak a Gyilkos tóban, csak itt a víz alatt és zömmel nem fenyőktől származó tuskók. Látni az iszapos mederbe ékelődött hatalmasra nőtt amuri kagylók héját is, elképesztően sok van belőle. Pergetés közben fogom is rendszeresen, akárcsak a tuskókat.
Szép látvány, mikor a csónak árnyékától megriadt azonosítatlan árnyalak válik el a tuskótól és tűnik tova, másutt az apróhal raj ugrik el az akadó mellől, vagy a beeső műcsalitól felriadva spriccelnek szét a víz tetején. Pár napja az egyik bedőlt fa mellett még hatalmas teknősbe akadt a támolygó, szegényt megzavarhatta az időjárás és még nem tért nyugovóra. Most a hirtelen jött éjszakai fagyokkal könnyen rosszul járhat. Gyönyörű látvány a részben láthatóvá váló, részben csak felsejlő víz alatti világ!

1 megjegyzés:

  1. Nem igazán értem, miért engedik le mindig ennyire. Szerintem a Deseda több vizet is elbírna, még a téli csapadékkal együtt is. Emlékezz, hol állt a víz gyerekkoromban. Méterek hiányoznak...

    VálaszTörlés