Tegnap végrehajtottam az évszázad gasztronómiai gyilkosságát.
Előre megfontolt szándékkal, de nem aljas indokból.
Az indoka az volt, hogy Melinda napok óta túlmunkában van és este hét után végez. Tegnap reggel elejtette, hogy ha hazaért készít sztrapacskát, mert van idehaza juhtúró, meg minden ami kell. Mindjárt ott helyben letisztáztam, egy frászt fog Ő még főzőcskézni is tizenkét órás meló után! Majd én megkészítem, egy kikötéssel. Nem vagyok hajlandó galuskát készíteni. Nem mintha annyira bonyolult lenne, csak nem szeretem meló a szaggatása. Nekem. Úgy döntöttem vagy kész nokedlit veszek, vagy esetleg gnocchit. Hamar a gnocchi mellett tettem le a voksom, mert a készétel nokedli nem annyira nyerte el a tetszésem legutóbb.
Miből is áll a gnocchi? Burgonyapüré, búzaliszt, rizsliszt, só, tojás.
Miből is áll a galuska? Burgonya,búzaliszt, tojás, só.
Tehát a gnocchi tulajdonképp egyfajta galuska, csak van még benne néhány fajta, számomra ismeretlen eredetű és rendeltetésű adalék -mint általában mindenben-, no és másmilyen alakúra szaggatta a gép. Adalékok! Ki az öreg ördög tudja megmondani, hogy manapság mi van a burgonya gumóban?
Elkészítés. Apróra szelt füstölt szalonnát lepirítottam egy teflonban, majd a szalonna kockákat leszedtem és félretettem. Közben felforrt a sós víz, amibe belevetettem a gnocchit és kifőztem. Gyorsan készül. Mikor feljöttek a nudlik, szűrőkanállal leszedtem, lecsepegtettem és beleborítottam a teflonba, rá az időközben újra felforrósított szalonnazsírra. Jól összekevertem, majd a lángról levéve megszórtam apróra szelt medvehagymával és azzal is átkevertem. Rászórtam az összetört juhtúrót és kisebb lángon -nehogy megkapja- jól összedolgoztam, míg a túró eloszlott, megolvadt.
Végezetül az egészet -olívával enyhén kikent- tepsibe borítottam, egyenletesen elterítettem, leöntöttem kevéske szelt medvehagymával megbolondított joghurttal és előmelegített sütőben kicsit összehevítettem. Mikor kikerült rászórtam a tetejére a félretett szalonnapörcöt.
Fogyasztás előtt -melegítés sütőben- és friss tejföllel megcsurgatjuk.
Az elkészítés előtt elolvastam vagy tucatnyi sztrapacska receptjét és arra jöttem rá, ahány szakács annyiféleképp készül. Nos, ez is egy.
Kicsit nemzetközire sikeredett. A sztrapacska eredete szlovák, a gnocchi olasz, a gasztronómiai bűncselekmény elkövetője meg magyar.
Hogy milyen lett az íze? Most mit mondhatnék? Polírozzam a burámat?
Tessék megpróbálni. Addig is maradok tisztelettel és ítéletre várva: MJ
A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!
Keresés ebben a blogban
Témakörök
Természet
(395)
Deseda
(359)
Gombák
(220)
Horgászat
(201)
Úton
(167)
Madarak
(153)
Családi
(135)
Gasztronómia
(116)
Vártúrák
(108)
vegyes
(107)
F-1
(106)
Gépek
(101)
Kvár
(96)
Zsömi
(96)
D.arborétum
(76)
Kedvenceink
(75)
Állati
(75)
Somogyban
(74)
miEz?
(68)
tréfás
(64)
virág
(54)
"Állati"
(52)
St.földön
(46)
+jegyzÉs?
(43)
Veterán
(37)
feljegyzÉs
(37)
vitriol
(32)
Királynő
(30)
Történetek
(30)
COVIDnapok
(19)
görBee
(19)
retro
(18)
Hadban
(16)
Pomáz
(16)
Három kérdés
(11)
Budapest
(8)
Bikal
(7)
Drótszamár
(7)
KérdÉs?
(5)
??????
(4)
Balaton
(3)
Finomságok
(3)
Plitvice
(3)
h s s
(3)
Deseda Horgászat Madarak
(1)
közélet
(1)
2011. április 8., péntek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nyálképződésem elindult... :D
VálaszTörlésMegyek keresek valamit a konyhában, vagy elkövetek valami puccsot... XD
Egészségetekre! :)
Nagyon rendes dolog volt a tehermentesítés.
VálaszTörlésÉs finom dolog lehetett a gnocchi-sztrapacska:)
Minden elismerésem!NAGYON GUSZTUSOS!Egészségetekre!
VálaszTörlésKellemes hétvégét kívánok:Ujváriné
Ötletes!!
VálaszTörlésA képet nézve érzem az illatát.:)
Nyamm! Finom lehetett... :)
VálaszTörlésJól néz ki, bár van egy kis bibi, én a juhtúrót nem szeretem.Tehéntúróval is jó? Nagyon ügyes vagy, gratulálok.Bárcsak az én Janim főzne néha!
VálaszTörlésNekem egy kérdés vetődik fel a cikket olvasva, amellett, hogy le a kalappal minden olyan nő előtt, aki kocsiján, meg más egyéb helyen nem hirdeti azt, hogy még főzni sem tud, általában miért a férfiak a mesterszakácsok? (Lehet kapni olyan rendszámhoz hasonló táblát, amin egyes nők fennen büszkélkednek efféle hiányosságukkal.) Az ötletességedért, az ügyeskedésedért gratulálok.
VálaszTörlésGratulálok, áldás egy főzni akaró (tudó)férfi a háznál!:))És a főzésben az a jó, hogy nincs szabály:)
VálaszTörlésKellemes hétvégét az egész családnak!:)
Nekem igy lenne jó ahogy van :))
VálaszTörlés- Puccsot? Javaslom inkább a puncsot! :)
VálaszTörlés- Köszönöm szépen! Tejföllel tálalva nem rossz. Melinda ötlete volt így tálalni, mert a gnocchi miatt kissé száraz lett a juhtúró és a szalonna miatt meg kicsit sós. Tejföllel pont jó! :)
- Köszönöm szépen, neked is kellemeset!
- Az illatával pillanatig sem volt gond. :)
- "Belesnek" mi nem jó? :)
- Szerintem tehéntúróval is nyugodtan megkészítheted. Köszönöm! :)
- Miért? "Mert a férfiakat a fa....nál lehet megfogni és a gyomrukkal lehet megtartani". Ezért aztán ha más nem, hát főz magának. :) Nekem szerencsém van, Melinda nagyon jól főz! :) Köszönöm szépen az elismerést!
- Akkor én egy áldás volnék? :) Na majd megkérdezzük Melindát! Kellemeset nektek is!
- Jó is az így. Kellemes hétvégét! :)
Igazi férfias "kaja",a szalonna adja meg a "bukéját".Nálam az a baj,hogy mire rákerülne a pörc,nem találom sehol(de valamért qrva szomjas vagyok).Hogy mi itt az összefüggés?Sajnos már probáltam sok pörccel,de akkor meg a sztrapacskát már nem bírtam megenni.Hát még az egyenlet megoldása várat magára,neked meg gratula,a hozzállásodhoz és az elkészítéshez.:))))
VálaszTörlésAki ennyit sétál a szabad levegőn, annak kell az energia.
VálaszTörlésMesterszakácsom! Papamaci, imádom a gasztronómiai alkotásaid. :) abból még rossz nem sült ki, külön élmény, ha a konyhában sündörögsz
VálaszTörlés- Ezek valós problémák. Nálam a galuskák tűnnek el sorban. Nagyon nehéz így összeállítani egy menüt. :)
VálaszTörlés- Kell bizony. Meg a koleszterincsökkentőm küzdjön meg. Ne vegyem hiába ennyi pénzért!
- Nagyon szépen köszönöm! :))
A nokedli/galuska szaggatás utálatos műfaj! :) Én is utálom, az utána való mosogatást pedig egyenesen rühellem.
VálaszTörlésA juhtúrós sztrapacska viszont nálam a top5-ben megtalálható, így bármilyen áldozatot képes vagyok meghozni érte. :)
Ennél már csak az a jobb, ha a férfi készíti el, szóval tökéletes ez, így ahogy van. :)
- Hát ez az! Még a mosogatógép is belefárad.
VálaszTörlésEzzel a módszerrel gyerekjáték a rendrakás utána.
Biztos akad vállalkozó. :) Köszönöm szépen!