A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (353) Gombák (217) Horgászat (198) Úton (167) Madarak (153) Családi (134) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (70) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2009. december 29., kedd

Matató ménkű


Tudományos nevén gömbvillám!
Igazán látványos jelenség, pláne, hogy sem keletkezésére, sem pedig mibenlétére máig nincs meggyőző magyarázat. Mint ahogy viselkedésére sincs. Ahogy jön, úgy el is megy, van mikor hangtalan, esetleg nem. Képes rombolni és képes békésen megjelenni, mint ahogy állítólag már gyógyított is. Nos ez is a békés fajta volt, ahogy megjelent úgy el is tünt kis idő múltán, és szerencsére rombolást sem végzett. Igazán ritka jelenség, pláne ilyen szép időben.
Nagyapám mesélte, hogy hozzájuk egyszer betért a gömbvillám. A konyhaablak felső sarkán ütötte át az üveget, ezután lassan körbelebegett a falak mentén, majd az üveg másik sarkát kiütve eltünt. Körbematatta a helyiséget! Moccanni sem mertek, nehogy irányt váltson, és azután kárt tegyen emberben, vagy javakban. Szerencsésen, és szerencsére megúszták a találkozást!

1 megjegyzés:

  1. A JÁRMŰ üzeme, teljesítménye előnyösen változik, növekszik:


    A motor gyorsabban felpörög, ezért a járműveknél nő a gyorsulás.
    A növekvő nyomaték, a munkagépeknél teljesítménynövelést, gyorsabb munkavégzést tesz lehetővé, nőhet a végzett munka mennyisége.
    A motor teljesítménye megnő, ezért a járműveknél, csökken a sebességváltás gyakorisága.
    A porlasztó csúcsok beégése megszűnik, a motor égőteréből teljesen kitisztul a koksz, a motorolaj is tisztább lesz.
    Az üzemanyagból a mágneses szűrő, kiszűri (magához vonzza, és visszatartja) a fém-mikrorészecskéket, jelentősen csökken az adagoló-porlasztócsúcs, vagy a nagynyomású szivattyú-injektorcső meghibásodása.
    A kompresszió megnő, a kartergáz csökken. A hidegindítás könnyebbé válik. A normál alapbeállítással üzemeltetett motor, még télen is, vízmelegítés és spray használata nélkül, könnyen beindítható. A hűtővíz, és a kipufogógáz hőfoka csökken.
    A motor kopása, meghibásodása csökken, ritkul a javítás szüksége.

    VálaszTörlés