A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. április 4., hétfő

Mi a manó ez?

Üszöggomba? Azok a kis fekete dudorkák a fa törzsén. Nem tudom eldönteni. Mert lehetne épp valamiféle fából kicsorgó nedv is ami megszáradt.
Próbáltam hasonlóra lelni a világhálón, de eleddig nem sikerült. Azért hát megosztom, hátha valaki
-erdészféle vagy "fanyüvő"- látott már ehhez foghatót és segít. Egyet levettem a törzsről és szétmorzsoltam. Nem hullott belőle spóra és teljesen száraz volt. Pergamen száraz, bévül üres. Ez ellentmond a gomba elméletnek.
Viszont ha testnedv, akkor meg miért üres belül?
A kifolyó nedvek általában mézgásodnak, nem pedig kis hólyagocska formára száradnak. Annyira izgatta a tekervényeimet
-nem szeretnék "hülyén" menni a másvilágra- hogy a környező fákat is megvizsgáltam nagy körben, de nem leltem még egyet. Közben észrevettem egy régi tűz nyomát is a fa közelében. Még az ősszel égették itt a vékony nyesedéket, szemetet mikor rendbe tették az út mentét. Láttam is akkor az arborétumból a nagy máglyát. "Fehér ember nem tud jó tüzet csinálni", mondaná Csingacsguk a Delaware törzs utolsó főnöke. És igaza van!
Az még egy elméletem, hogy a nagy hő hatására a fa nedve kiforrt a kéreg alól és meg is kérgesedett a felszíne. Ez megmagyarázná a gömbszerű formát az ürességét és a szárazságát is. Mert ugye a felhevült gőz fújta buborék formában felszínre a fa nedvét, ami a szabadban behártyásodott és később teljesen megszáradt. Volt pár hosszanti repedés is a fa kérgén, ami szintén mutathat hőterhelésre. Hát nem tudom! Tessék a feladat adott.
Tud valaki segíteni?

11 megjegyzés:

  1. Jó kérdés... én sem tudom. Viszont a világ tele van megválaszolatlan kérdésekkel, érdekességekkel. Ha ezt nézzük, bizony hülyén fogunk meghalni... :)

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom. Megkérdezem egy erdész cimborám, hátha tudja.

    VálaszTörlés
  3. Érdekes, mivel nincs sok erdő a közelünkben, így a fantáziámra hagyatkozok... és maradnék kérem tisztelettel a manók népes táboránál... akik vélhetőleg kint felejtették az edénykéjüket...
    A viccet félre téve az elméletedben találok logikát...

    VálaszTörlés
  4. Hogy mi lehet, arról fogalmam sincs, de hogy Csingacsguk sosem volt a Delaware törzs főnöke, abban biztos vagyok. Mohikán volt. :D

    VálaszTörlés
  5. Még nem láttam ilyent.Üszkösödés?

    VálaszTörlés
  6. Én is hülyén halok meg, nem tudom, de azért a végső következtetésedre tippellek...

    VálaszTörlés
  7. Szerintem is az égéstől keletkezett!Ha visszagondolok régi időkre és a kályhában vizes fát égettünk,úgy sustorgott és kicsi gömbalakban jöttek elő a vízcseppek!Köszönöm,hogy megosztottad Velünk!Ujváriné

    VálaszTörlés
  8. Ha már mindenki egyet ért veled, akkor én leszek az ellen tábor.:))
    Mivel szerintem, hő hatására a többi fán, vagy még pár fán jelentkezni kellett volna ilyen gömb szerű valaminek. A fenyőt jobban el tudnám képzelni, hogy hő hatására így nézzen ki. Minden esetre, kíváncsivá tettél, remélem, lesz válasz!:)

    VálaszTörlés
  9. - És melyik variációt? :)
    - Keresni kell a válaszokat.
    - Ok. Hátha látott már és tudja a választ.
    - Logika van benne, csak jó-e?

    - "Jogos a kérdés, Judith, mert Csingacsguk itt még ismeretlen, jóllehet a maga földjén máris nagy neve van. Mohikán vérből származik, de többnyire csak delavárnak hívják, minthogy a két törzs már régen összekeveredett. Csingacsguk nagy főnökök családjának a sarja; apja, Unkasz volt népének leghíresebb harcosa és bölcse. Még az öreg Tamenund is nagyra tartja Csingacsgukot, noha barátom még fiatal ahhoz, hogy vezérséget kapjon a csatában, s a törzs úgy megfogyatkozott és szétszóródott a fehérek térhódítása óta, hogy a főnöki rang alig több közöttük puszta címnél. Nos, miután ez a mostani háború kitört, az ifjú delavár főnök meg én megállapodtunk abban, hogy ma este naplementekor találkozni fogunk ennek a tónak a végében, a sziklánál, s együtt indulunk első harci vállalkozásunkra a mingók ellen."
    (J:F:Cooper: Vadölő)

    "A tisztelettudó csendet nagy sokára Tamenund hangja törte meg. - Elég - mondta az aggastyán. - Menjetek, delavárok: Manitu haragja még nem csitult le. Miért akarna még élni Tamenund? A sápadtarcúak urai lettek ennek a földnek, s a rézbőrűek napja még nem virradt fel újra. Eleget éltem. Hosszú életem reggelén boldognak és erősnek láttam népemet, s mielőtt estém elérkezett volna, holtan kellett látnom az utolsó mohikánt."
    (J.F.Cooper: Az utolsó mohikán)


    "Oliver megint fennhangon olvasta:

    ITT NYUGSZIK
    A LEGBÁTRABB ÉS LEGNEMESEBB INDIÁN,
    A DELAVÁR, VAGYIS MOHIKÁN TÖRZS FŐNÖKE,
    INDIÁN JOHN,
    MÁS NÉVEN
    CSINGAGUK

    - Nem Csingaguk, hanem Csingacsguk! - szakította félbe Bőrharisnya. - Ez delavár nyelven annyit jelent: Nagy Kígyó. Vigyázni kell az indián nevekkel, mind jelent valamit."
    (J.F.Cooper: Bőrharisnya)

    Csingacsguk mohikánnak született, de főnök a delavár törzsben lett. Unkasz megszületésekor feltámadt a remény, hogy a mohikán törzs is újra életre kel, ezért is nyerte el nagyapja nevét. Halálakor őt látták az utolsó mohikánnak.
    Igazad van barátom, de nekem is. :)

    - Hát ez a kérdés! :)
    - Kezd "nyerni" az elméletem. :)
    - Nekem is ebből az emlékképből támadt az elméletem, csak nem írtam le. Köszönöm! :)
    - Igazad van, de! A tűz közvetlen közelében ez volt az egyetlen fa A többi cserje volt.

    VálaszTörlés
  10. Józsi, igazad van. Az enyém csak fél igazság, fejet hajtok. :)

    VálaszTörlés