A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2013. június 7., péntek

Árvégű fülőke, óriás likacsosgomba

Képet már mutattam erről a gombáról, de amúgy épp csak megemlítettem. Köszönhető a rengeteg esőnek és a viszonylag meleg levegőnek, az idén hamar megjelent és tömegesen. Nagyon sok helyen találtam és nem csak tuskók, de élő tölgy tövében is. A sok víz miatt nagyra nőnek az idén, mutatósak ámde sok közülük a kukacos.
Nincs olyan karakteres gomba illata mint egyes menőknek és az íze sem túl intenzív. Azért megkészítve nem rossz.

Találtam még óriás likacsosgombát is és egy nem túl jól elkapott képet tudok csak róla mutatni. A manó költözhetett a gépembe s csak ő tudja, hogy s miként lehet egy gombát homályosra fényképezni? Mert hogy nem mozdult be az egyszer biztos!

Egyike a világ legnagyobb termőtestet növesztő gombáinak. Találtak már másfél méter körüli példányt is, közel 70 kilót nyomott. Nem túl gyakori, viszont ha van, akkor nem tud elbújni. Nagyon intenzív gombaillatot áraszt és ízre sem rossz. De csak a fiatal példány ehető. Ha már eltaplósodik, akkor már csak dísznek jó, jobb otthagyni. Amúgy sem hiszem hogy sokan kóstolták eddig, mert megvágva és nyomásra is hamar befeketedik, ami riasztó lehet a szemnek. Pedig nagyon karakteres, kellemes az íze. Szerintem. Üvegesre fonnyasztott hagymaágyon párolva, só, bors reá és tejföllel nyakon zuhintva a végén ... Jóóóóó!

Azt a hatalmas fát meg mi lelte? Én meg nem mondom. Nem egy, nem kettő áll az erdőn -már amelyik még áll- így levetkezve. Kiszárad és lehullik az összes kérge. Mind az összes. Nagy kéregkupac közepéből meredeznek az égnek, a meztelen, halott óriások.

6 megjegyzés:

  1. Pedig úgy megnéztem volna ahogy bemozdul a gomba!:-))))
    Zsolti is sok gombát talált, holnap visszük megnézetni.Az idő legalább nekik kedvez...
    Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? :)) Kedvez, kedvez! Csak a kukacosodásnak is. :)

      Törlés
  2. Még soha nem hallottam róla, tetszik :)) Köszönet érte...

    VálaszTörlés
  3. Az a hagymaágyon párolva, fűszerezve, tejföllel nyakon öntve rész..... különösen.....:)

    VálaszTörlés