Felénk szederfa. Mindig így hallottam. Gyermekkoromban rengeteg fa volt a városban, végig a Jutai út mentén. Váltakozva egy fehér, egy sötét termést hozó. ha érett naponta jártunk oda gyerekek csemegézni. Megöregedtek a fák, kivágták őket. Meg aztán amúgy sem szedném már azok termését, akkora lett arra a forgalom mostanra.

A fiatal fát, honnét ez a termés származik a Deseda arborétum partján találtuk. Fogjuk rá hogy nagyjából bio. Nagyjából. Mert ugye a gyökere "belelóg" a tóba, abba meg a nagy esők belemossák a szántóföldi kultúrákról a kemikáliákat. Nincs ma már a földön bio, csak annak mondott. Szedtünk Melindával a termésből s befőztem dzsemnek. Szemre szép lett, ízre mondhatom jó. Épp három kilóval dolgoztam és 1,5 kilónként kapott 20 deka cukrot. Bőven elég. Az egészbe belecsavartam egy fél citrom levét, hozzáreszeltem a héja sárgáját is, a másik fél citromot meg felkarikáztam, a karikákat negyedeltem és úgy vetettem bele. Belefőtt, benne is hagytam. Ja! Majd feledtem. Két zacskó Quittin. Forrón szedtem üvegekbe, a kupak felkerültével fejre állítottam egy időre és kész.
Nem kell dunszt. Nem nagy kunszt.
Na még ez. Merthogy a dzsemről beugrott.
Rendőr leint egy teherkocsit.
- Jó napot kívánok! Gépkocsi okmányait, jogosítványt, fuvarlevelet!
Mi a gépjármű szállítmánya?
- Dzsem biztos Úr!
A közeg nézegeti a papírokat, forgatja, majd elkezd hümmögni.
- Mutassa a rakományt!
Benéz a ponyva alá, megint hümmög, majd közli:
- Én önt a gépjárművel és rakományával együtt előállítom!
- De miért? -kérdi a döbbent sofőr.
- Azért, mert ön azt mondta dzsemet visz, a fuvarlevélre azt írták rakodáskor hogy jam, a raktér meg tele van lekvárral.
A történet nagyon kedves!:) Jót mosolyogtam rajta:)
VálaszTörlésAz üvegbe eltett szeder pedig csodálatos! Azon gondolkodom, még hol találhatnék szederfát... Felénk is így mondták:)
Öröm nekem is, hogy sikerült kis vidámságot csempészni az üvegek mellé.
TörlésKöszönöm szépen. Nem könnyű manapság találni. Érdekesképp kikopott, pedig a gyümölcse nagyon ízletes -még a kacsák is ettől részegedtek le- a fája szintén az lehetne, mert roppant kemény anyag. :)
Húúú!
VálaszTörlésImádom!!! Sárospataki nagymamámnak volt egy fája, gyerekként egész nyáron azon lógtunk...;)
Az fehér fajta volt, és arrafelé eperfa néven ismert.
Próbáltam a lányokkal is megkóstoltatni, de csak húzták a szájukat, nem ízlett nekik. Nem tudják mi a jó!
:D
Én is nagyon szeretem. Az sem érdekel, ha megfog. Mi az a kis szín zöld dióhoz képest? Egy hete nem jön le a kezemről a dióhéj színe. De már kopik!
TörlésAnyósom kertjében is volt egy fehér, de ki kellett venni mert törzsének az egész belseje eltűnt. Joe fiam épp a minap mondta, akar helyette egyet telepíteni. No majd tavasszal szerzünk egyet.
Akkor tényleg nem tudják, nem is tudják mit hagytak ki? Mert a jó érett fehér olyan édes tud lenni mint a méz. Tán legközelebb majd ráéreznek. :)
Nálunk eperfának nevezték, volt mind a két színből Újvidékig, 10km hosszan, már rég eltűntek és nem is emlékszek mikor láttam bárhol, felhasználása nagyon egyszerűen történt, lerázták egy ponyvára és pálinkát főztek belőle :).
VálaszTörlésNagyszerűen néznek ki a dzsemek.
Mi is úgy ráztuk, igaz nem ponyvára. Összeragasztottam két 160 literes szemeteszsákot, majd a két szélébe belefűztem a kirándulós botjainkat és így szépen tudtam két kézzel széttartani. Melinda meg rárázogatta a gyümölcsöt. Mikor volt rajta elég.óvatosan átöntöttem a kosárba. :)
TörlésSzia!
VálaszTörlésTegnap más a saját fámról legeltem az epret.
A legsarkában telekhatáron egy diófa elnyomásában, és a szomszéd nyárikonyhája takarásában szőlőindák fojtogatása sem zavarja szegénykét.
De hogy a másik eperfám miért pont a kerítésemből nő ki?... Már mindenki mondja, hogy vágjam ki, de annyira sajnálom.
Amit Budafokról emeltem ki, elszáradt, majd egy nyáron semmi életjelet sem mutatott, és most is a tövén hajtja a leveleket.
Túlélő fa. Hátha mégis megmarad!
Az eper pedig tényleg finom róla.
Ezek a fák valóban nagy túlélők. Tuskóról képes kihajtani, gyorsan nő és pár év múlva terem. Nagyon ízletes, nagy kedvencem.
Törlés