A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2013. június 26., szerda

Eperfa (szederfa) termés

Felénk szederfa. Mindig így hallottam. Gyermekkoromban rengeteg fa volt a városban, végig a Jutai út mentén. Váltakozva egy fehér, egy sötét termést hozó. ha érett naponta jártunk oda gyerekek csemegézni. Megöregedtek a fák, kivágták őket. Meg aztán amúgy sem szedném már azok termését, akkora lett arra a forgalom mostanra.

A fiatal fát, honnét ez a termés származik a Deseda arborétum partján találtuk. Fogjuk rá hogy nagyjából bio. Nagyjából. Mert ugye a gyökere "belelóg" a tóba, abba meg a nagy esők belemossák a szántóföldi kultúrákról a kemikáliákat. Nincs ma már a földön bio, csak annak mondott. Szedtünk Melindával a termésből s befőztem dzsemnek. Szemre szép lett, ízre mondhatom jó. Épp három kilóval dolgoztam és 1,5 kilónként kapott 20 deka cukrot. Bőven elég. Az egészbe belecsavartam egy fél citrom levét, hozzáreszeltem a héja sárgáját is, a másik fél citromot meg felkarikáztam, a karikákat negyedeltem és úgy vetettem bele. Belefőtt, benne is hagytam. Ja! Majd feledtem. Két zacskó Quittin. Forrón szedtem üvegekbe, a kupak felkerültével fejre állítottam egy időre és kész.
Nem kell dunszt. Nem nagy kunszt.

Na még ez. Merthogy a dzsemről beugrott.
Rendőr leint egy teherkocsit.
- Jó napot kívánok! Gépkocsi okmányait, jogosítványt, fuvarlevelet!
Mi a gépjármű szállítmánya?
- Dzsem biztos Úr!
A közeg nézegeti a papírokat, forgatja, majd elkezd hümmögni.
- Mutassa a rakományt!
Benéz a ponyva alá, megint hümmög, majd közli:
- Én önt a gépjárművel és rakományával együtt előállítom!
- De miért? -kérdi a döbbent sofőr.
- Azért, mert ön azt mondta dzsemet visz, a fuvarlevélre azt írták rakodáskor hogy jam, a raktér meg tele van lekvárral.

8 megjegyzés:

  1. A történet nagyon kedves!:) Jót mosolyogtam rajta:)
    Az üvegbe eltett szeder pedig csodálatos! Azon gondolkodom, még hol találhatnék szederfát... Felénk is így mondták:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Öröm nekem is, hogy sikerült kis vidámságot csempészni az üvegek mellé.
      Köszönöm szépen. Nem könnyű manapság találni. Érdekesképp kikopott, pedig a gyümölcse nagyon ízletes -még a kacsák is ettől részegedtek le- a fája szintén az lehetne, mert roppant kemény anyag. :)

      Törlés
  2. Húúú!
    Imádom!!! Sárospataki nagymamámnak volt egy fája, gyerekként egész nyáron azon lógtunk...;)
    Az fehér fajta volt, és arrafelé eperfa néven ismert.
    Próbáltam a lányokkal is megkóstoltatni, de csak húzták a szájukat, nem ízlett nekik. Nem tudják mi a jó!
    :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon szeretem. Az sem érdekel, ha megfog. Mi az a kis szín zöld dióhoz képest? Egy hete nem jön le a kezemről a dióhéj színe. De már kopik!
      Anyósom kertjében is volt egy fehér, de ki kellett venni mert törzsének az egész belseje eltűnt. Joe fiam épp a minap mondta, akar helyette egyet telepíteni. No majd tavasszal szerzünk egyet.
      Akkor tényleg nem tudják, nem is tudják mit hagytak ki? Mert a jó érett fehér olyan édes tud lenni mint a méz. Tán legközelebb majd ráéreznek. :)

      Törlés
  3. Nálunk eperfának nevezték, volt mind a két színből Újvidékig, 10km hosszan, már rég eltűntek és nem is emlékszek mikor láttam bárhol, felhasználása nagyon egyszerűen történt, lerázták egy ponyvára és pálinkát főztek belőle :).
    Nagyszerűen néznek ki a dzsemek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is úgy ráztuk, igaz nem ponyvára. Összeragasztottam két 160 literes szemeteszsákot, majd a két szélébe belefűztem a kirándulós botjainkat és így szépen tudtam két kézzel széttartani. Melinda meg rárázogatta a gyümölcsöt. Mikor volt rajta elég.óvatosan átöntöttem a kosárba. :)

      Törlés
  4. Szia!
    Tegnap más a saját fámról legeltem az epret.
    A legsarkában telekhatáron egy diófa elnyomásában, és a szomszéd nyárikonyhája takarásában szőlőindák fojtogatása sem zavarja szegénykét.
    De hogy a másik eperfám miért pont a kerítésemből nő ki?... Már mindenki mondja, hogy vágjam ki, de annyira sajnálom.
    Amit Budafokról emeltem ki, elszáradt, majd egy nyáron semmi életjelet sem mutatott, és most is a tövén hajtja a leveleket.
    Túlélő fa. Hátha mégis megmarad!
    Az eper pedig tényleg finom róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek a fák valóban nagy túlélők. Tuskóról képes kihajtani, gyorsan nő és pár év múlva terem. Nagyon ízletes, nagy kedvencem.

      Törlés