A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2013. június 16., vasárnap

Ízletes vargánya

Jobban el sem lehetett volna találni a nevét. Tényleg az, roppant mód ízletes. Irodalma már akkora,hogy ember legyen a talpán ki végigolvassa. Azért halkan megjegyzem -mert feltűnt-, hogy a sok írás ókor homlokegyenest ellentmondó információkat közöl. Az igaz, nem csak a vargányáról, de más gombákról is.

Mondok egy példát. Előfordulására van hol azt írják tölgyerdőkben, másutt azt, mindenféle lombos és fenyőerdőkben, de már olvastam olyan szakértést is, hol azt tartja a szerző, minden esetben fenyőhöz kötődik.
Akkor nyomás, tessék megkeresni!
Nem egyszerű meglelni. Tegnap jártunk a piacon, kíváncsiságból most is megnéztem a gombás standokat, s hát gyér a felhozatal. Mondtam is Melindának, semmi okunk a "szégyenkezésre".
Még egy a gombák változatossága, ismerete, megismerésük mellé.
Idézem: "A gombászok és botanikusok még ma is vitatkoznak, hogy a vargányák számos változata közül melyeket érdemes külön fajnak tekinteni." (HáziPatika.com) És ez csak a vargánya!
Egyre inkább eltolódok én abba az irányba, a gombák világával kapcsolatos nézetem tekintetében, hogy ha minél többet meg akar az ember tudni róluk, akkor azt mindenképp elérheti, nagy tudású lesz a gombák terén és -tán nem gombamérgezésben-, mégis tudatlanul fog sírba szállni.

6 megjegyzés:

  1. Amikor gyerekkorunkban gombáztunk, a tölgyesben sokat találtunk. Édesanyánk mindig figyelmeztetett, hogy ha találunk egy példányt, kb. 2 méteres sugarú körben nézzünk körül, mert ott kuksol a párja is, és tényleg így volt. Fenyőerdőben még nem találkoztam vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azt vélelmezem, ez is tájegységenként változó. A Zselicségben édesanyám a tölgyesekben lelte. Amerre én járok, zömében a fenyvesekben, vagy nagyon közel a fenyőkhöz. Az igaz, általában ott lapít a párja, hacsak el nem vitte már valaki, ki nem ismerte ezt a szabályt.

      Törlés
  2. Nekem a vargánya tölgyfa alatt volt, de a fenyőerdőtől mindössze 5 m-re. Párját nem leltem. Pörköltnek szerettem volna elkészíteni, de gombakrém lett belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem fenyő mellett, a kép is árulkodó. Elvihették, nem mindenki ismeri a szabályt, vagy még a föld alatt lapított nagyobbrészt. Mindegy az, az íze benne volt. :)

      Törlés
    2. Szerintem inkább elvihették, mert utána még egy hétig nem jött elő a másik vagy nagyon elbujdosott.

      Törlés