A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (394) Deseda (355) Gombák (219) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (16) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2009. december 25., péntek

Desedai hallé szentestére

Először is hal kell hozzá, meg hal és még egy kevés hal. Mindezen összetevőket a Deseda tóban kell megfogni. Elkészítése:




Első lépés.
Felteszek főni kb. 2 kilogramm halfejet és gerincet vegyesen. Ennek zöme pontyból származik, de van benne csuka és süllő. Teszek a főzővízbe kevés sót, három egész fej közepes méretű vöröshagymát, egy egész paradicsomot, kettő gerezd fokhagymát, zöldpaprikát egy nagyot. Mindezeket addig főzöm, míg a hús könnyen leválik a fejekről, és a hagymafejek is átfőnek.
Egy másik bográcsban felteszek főni kb 2 kilogramm filét vegyesen. Ebben van kárász, keszegfélék és ha van akkor compó. Ebbe a főzővízbe csak kevés sót teszek. Vigyázni kell a sóval, mert majd a későbbiekben is kerül bele, mikor összeáll a halászlé! Ezen összetevőket addig főzöm, míg a hús szétesik. Közben, mert azért a főlésnek idő kell jöhet a második lépés.

Második lépés.
Pontyfilét, csukafilét, süllőfilét beirdalom és lesózom. Az irdalást úgy végzem hogy a hús felőli oldalon vágok, így az egészben hagyott bőr összetartja a halhúst, a hallében sem fog szétesni. A meccésekbe is beszórom a sót, azért mert az szétmarja a nagyon vékony szálkákat. Ezt követően a kivánatos méretüre szeletelem és félreteszem legalább fél napra. Van tennivaló, még amúgy is bőven. Kiveszem a fagyasztott belsőségeket, különböző féle halakból származó ikrát, haltejet, és a csukamájat, addig felenged, míg a szeletek állnak.

Harmadik lépés.
A halfejeket, gerincet leszűröm, a levet félreteszem a nagy edénybe -ebben lesz majd a kész hallé- és gondosan kicsontozom, leszálkázom az alapanyagot. A leszedett húst a vöröshagymákkal, zöldpaprikával, héjától megszabadított paradicsommal és a másik edényben főtt filékkel összevegyítem. Az így előkészített alapanyagot rúdmixerrel -lé hozzáadása mellett- addig mixelem, míg olyan lesz az állaga mint a krumplipűrének. Ez megy a nagy edénybe a léhez.
Az összegyűjtött csontot annyi vízzel, ami bőven ellepi visszarakom főni, és addig főzöm, míg a legvastagabb csontok is teljesen megpuhulnak. Az így nyert levet rászűröm a nagy edényben lévő sűritményre. Ezzel kész is a hallé alap lehet összefőzni és megfelelőre fűszerezni.

Negyedik lépés.
A nagy edényben lévő alapot megfelelő sűrűségüre higítom, összefőzöm, mikor már habját veszti fűszerezem. Teszek bele őrölt feketeborsot keveset, erőspistát keveset, paradicsom sürítményt keveset, őrölt fűszerpaprikát csemegét bőséggel, csipőset keveset. Gyakorlatilag izlés szerint, de a jó színe meglegyen. Nem főzöm a levet csípősre, mert ha erős lesz azt kivenni nem lehet belőle. Fogyasztáskor mindenki a szája íze szerint beállíthatja a csipősségét. Ezzel az alaplé kész.

Ötödik lépés.
A kész alaplébe beleteszem a felengedett, lemosott belsőségeket. és addig főzöm, míg habját veszti. Közben az alaplé is egyre jobban összefől, összeérik. Ekkor kóstoláskor az a jó, ha nem érződik a só, és így is hagyom mert a szeletek sózva kerülnek bele.

Hatodik lépés.
A forrásban lévő lébe -de nem lohoghat- beleeresztem egyesével a halszeleteket. Azért egyesével, hogy ne kelljen keverni. Öt perc nagyon lassú főlés után kóstolással ellenőrzöm és beállítom a sósságát. Általában nem kell hozzátenni, vagy ha igen akkor nagyon keveset. Elzárom, mert a nagymennyiségű forró lében a halszeletek még tovább főnek, viszont szétfőzni kár lenne.

Szenteste tálalható, mellé rántott halak pontyból, süllőből, csukából, majonézes köretekkel.
Ezt a bejegyzést szüleimnek ajánlom!
Míg éltek, édesanyám készítette a hallét, apám keverte a majonézt, és micsoda majonézt! Szenteste összeültünk náluk, a három testvér és családja vacsorázni ünnepelni.
Most nálunk ülünk össze, szülők a gyermekeikkel és a párjukkal.


3 megjegyzés:

  1. Tegnap este ízleltem utoljára az így készült remek étkeket, isteni finom volt! Hagyomány szerint mindig a szüleimnél töltjük a szentestét, a fent leírt menüvel. Nem lehet megunni, már várom is a jövő évet! Gratulálok, nagyon finom volt minden! Ebben életem párja is egyetért, pedig ő alapjában nem egy nagy halevő. :D

    VálaszTörlés
  2. ez valami fantasztikus!!! ezt megcsináljuk!!!!

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy tetszik! Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés