A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. március 21., hétfő

Töltött káposzta

Székelyföldön úgy mondják, hogy például a töltött káposzta csak korondi edényben elkészítve az igazi. A szép mázas cserépedényben. Kipróbáltuk.

Lássuk az összetevőket.
Előszörre is kell hozzá az edény. Manapság már nem muszáj Székelyföldre zarándokolni érte, elég kiballagni a vásárba, kiválasztani a portékát és hazavinni. Melinda már régóta szeretett volna egyet, hát így cselekedtünk. Tetszetős darab cserép. Hogy eredeti-e? Tudja az árus! Szerinte igen.

Kell hozzá egy asszonyka, aki tud főzni. Jól tud főzni. Szintén tetszetős "darab". És eredeti. Most mindjárt leszögezném, hogy nem a receptes blogokat akarom parodizálni. Van több is amelyiket kedvelek. Csak most így. Vidáman. Mert, tán én is, eredeti vagyok. Vagy szeretnék.

Kell hozzá savanyított káposzta. Jó hordós. Ezzel gondolom nem okoztam meglepetést. Fura lenne a töltött káposzta pont nélküle. Kell még darált sertéshús, rizs, őrölt bors, őrölt paprika, tojás, só, borsika meg kakukkfű. Ezekből áll össze -asszonyi tudománnyal- a tölteléknek való gombóc. Aztán kell még füstölt oldalas, kevéske füstölt húsos szalonna, vöröshagyma, paradicsomlé, egész bors és babérlevél. No meg kevéske olívaolaj.

Az előkészítés során a darált húshoz hozzá kell gyúrni a a tojást a felsorolt fűszerekkel és a nyers rizst. Pofás kis gombócokat kell belőle hengergetni. Ehhez kell igazán az asszonyi kéz! Gyúrni és ... Na jó. Folytatom inkább.
Van, ki elhagyja az őrölt paprikát, mi nem. Én speciel nem állhatom a sápadt gombócot, mint ahogy a sápadt fasírtot sem. Vöröset bele! Vöröset!
Ez gasztronómia, nem politika.
Apróra kell szelni a vöröshagymát, kevéske szalonnát, feldarabolni az oldalast. Szükség szerint öblíteni a savanyított káposztát, nehogy túlságosan savanyú legyen majd a kész étel. Közben attól függően, hogy mennyit kóstol el belőle az ember, pótolni kell a mennyiséget. Pontos mennyiségeket én nem írok az összetevőkből, mert az függ a cserép méretétől, a főző szája ízétől és a helyi szokásoktól. Asszonykák tudják.

A kevéske olíván le kell olvasztani a szalonnát, üvegesre párolni a vöröshagymát, a tűzről levéve hozzákeverni őrölt paprikát és végezetül belevetni a füstölt oldalas darabokat és jól összekeverni. Eztán mehet rétegezve a korondiba. Egy réteg káposzta, reá a füstölt oldalas darabok, megint káposzta, rá a gombócok, káposzta. Közben lehet fűszerezni a füvekkel rétegenként és kevés őrölt borssal hinteni. Addig kell rétegezni, míg az összetevők elfogynak és megtelik a cserép. Sütőbe helyezés előtt addig szükséges tölteni vízzel, hogy ellepje. Ha megforr, akkor a lángot elvenni és lassú hőn készül míg levét nem veszti részben.
Azt kell pótolni paradicsomlével és készre főzni.
Csak lassú hőn, hadd érjen, készüljön. Nem mint a sólet, rövidebb ideig.

Apropó! Hő! Mi az, ami hőre megáll? ............................ Nem? Mondom.
A ló. .............. Hőőőő!                          Csíptem nagyon azt a nyelvezetet.
- Neee! Hajsz! Hogy a villám vágna a farodba!
- Tüled hajsz! Hóóóó! Hóóóó! Hogy a rosseb állna melléd!
- Curik mán! Curik Ráró! Megcsaplak, a rosseb beléd!
- Hőhe! Hőőőő! Megájj mááá, hőőő! Ráró, a zanyád!

Na így valahogy. Aztán ha kész és meghűlt kicsit, lehet fogyasztani. Kenyérrel, anélkül. Ki hogy szereti. Friss kenyérrel a legjobb, mert akkor addig lehet lakni, míg utána teljes hosszra nem nyúlik az ember. Jöhet a szieszta és a fogyókúra. Másnap ebédig. Én az oldalasból a jó porcosat szeretem. Mikor finom puhára fő a fehér porc, nem veszélyezteti már a fogpótlást. Na, akkor jön Zsömi és kinézi a tányéromból a porcokat.
Jó étvágyat kívánunk!

Terike pedig süt hozzá olyan kenyeret, hogy az ember gyereke csak ámul.
A Szánter blogja. Kreatív kalácsok és .... megtalálható, megtekinthető.

18 megjegyzés:

  1. Én is hoztam Korondról, de még nem próbáltam ki! olyan szép, félek, eltörik, így csak dísz!Nagyon jól, szemléletesen leírtad a receptet, fini lehet.Én már le is ettem magam...

    VálaszTörlés
  2. Jól sikerült étek volt, az biztos...

    VálaszTörlés
  3. Nekem nincs ilyenem, mert amekkora nekünk kellene, az kisebb vagyonba kerülne.
    Olyan ízesen írtad, hogy csak nyeltem nagyokat:))
    És eszembe juttattad a töltött káposztát bográcsban, disznó öléskor, abalével.....hiába no, nekem az az igazi:)

    VálaszTörlés
  4. Egészségetekre:))))
    Gyerekkorom kedvence...
    A hőre megálló állatot megjegyeztem :)

    VálaszTörlés
  5. Azt hiszem,az egyike a legfinomabb étkeknek!Imádom!Megyek is ebédelni!Jó étvágyat kívánok!Uné

    VálaszTörlés
  6. Igazi ünnepi étek! József-napra különösen ajánlott! :)) Kissé késve, de annál nagyobb szeretettel kívánok még nagyon sok boldog névnapot!

    VálaszTörlés
  7. - Használd, arra való. Majd vigyázol rá.
    - Egészségtekre váljék!
    - Ne is mond! Abalével. Tényleg az az igazi.
    - Köszönjük. Örülök, hogy tetszett.
    - Köszönöm szépen. Jó étvágyat neked is.
    - Hááát! Nem épp József napra. Nem megy rá a sör. :)
    "Jókívánság sose késő." Nagyon szépen köszönöm!

    VálaszTörlés
  8. Mi is nagyon szeretjük karácsony táján mindig kerül az asztalra.Én is beleszerettem Korondon egy ilyen edénybe,és én is féltem kipróbálni,de aztán egyszer megtettem és azóta már mindig ebben a szép edényben készítem.

    VálaszTörlés
  9. Mit mondjak... kínzás, ily korai órán, kávézás után korgó gyomorral. De isteni lehet, az biztos!!!

    VálaszTörlés
  10. Paradicsomlé,kakukkfű,borsika ,babérlevél meg olivaolaj mifelénk nem alapanyaga a töltelékes káposztának.Amúgy egyéb passzol:)de hát ahány ház ,annyi szokás.
    Viszont akinek a savas ételek megterhelik a gyomrát ,bor helyett sört is lehet fogyasztani hozza.

    VálaszTörlés
  11. - Karácsony körül szinte kötelező!
    - Te is éhgyomorra kávézol? Rossz szokásaik is vannak.
    - Nem lep meg. Ez kissé egyedi. Mi ilyen füvesek vagyunk. Legálisan lehet füvezni. :) Én inkább "sörös" vagyok. Alkalmanként.

    VálaszTörlés
  12. Felénk sem pont így szokás, de több változatot főzünk, néha így, néha úgy, csak két biztos pont van, a savanyú káposzta és a hús (bár, ez utóbbi lehet dió is)

    VálaszTörlés
  13. Dió? Simán a hús helyett? Soha nem hallottam. Vannak még apró kis titkocskák hozzá? Írd meg légyszíves.

    VálaszTörlés
  14. Tavaly nyáron vettünk a veresi vásárban egy erdélyi atyafitól egy jóállásu fazekat direkt káposzta főzéshez. Az atyafi meggyőzött, hogy ettől jobbat erre a célra még nem találtak fel. Megalkudtunk ahogy illik. Kicsit gyanús volt mert elég könnyedén engedett 500 pénzt, de betudtam a személyes varázsomnak. Hazavittük a szerzeményt és a következő hétvégén felavattuk az edényt. Ill. felavattuk volna, de csak addig jutottunk, hogy felöntöttük vízzel, ami az alsó részén a repedésen szépen elfolyt. Az atyafi szerint ki tudja, hogy mikor repedt meg az az edény. Szerintem köcsög, és nem csak az edény. Én pedig balek vagyok. Egyenlőre elment a kedvem az erdélyi töltött káposztától. Ezt a bejegyzést okulásként írtam, mert nem minden köcsög mázas anit korondinak mondanak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, a helyzet az, hogy a képen látható darab sem bizonyult eredetinek. Megrepedezett az alja és szivárogni kezdett. Nem vészesen. Emiatt aztán főztünk benne szilvalekvárt -hagyományos módon, sütőben 12 óra alatt- és az abból beleivódó cukor rendbe tette. Igaz, ezek után már csak sütőbe való, nyílt lángra nem merem tenni Tapasztalataim szerint a hazánkban árusító vásárosok bóvlit árulnak zömében. Magyarok is és külhoniak is.

      Törlés
    2. CSAK JAVASLAT !
      Korond Józsa János !
      Az Ő edényei jók !
      http://youtu.be/hRKHiN_erWs
      az edény lényege, hogy nem tűri a hirtelen hőmérséklet változást, tehát hideg edénybe hideg belevaló és hideg sütőbe rakni, fórró edénybe ne öntsünk hideget, és ne tegyük hideg vasra, kőre ,vizesruhára stb..., kézzel langyos vizzel mosni és utána szárítani / több réteg papír törőlközőn , mert napokig vizet ereszt az alja /
      Az ára a mai modern edények töredéke , csak vigyázni kell rá !
      Laci

      Törlés
  15. Én Erdélyben a Fekete-tói vásárban vettem mázas cserépedényt, azóta csak ebben készítem karácsony előtt az erdélyi töltött kápit :)Körbe rakom húsos szalonnával az oldalát, csak levelekbe töltött káposztákat rakok bele, közé pedig csípős, füstölt kolbász darabokat, néha csülköt is. A töltelékem: darált hús, só. bors, zsíron- hagyma apróra vágva, piros paprika, majd a rizst üvegesre pirítom ha kihűlt, hozzáadom a fűszerezett darált húshoz. Karácsonyig ezt esszük, úgy is annyi dolog van és ezt mindenki imádja! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jól el tudom képzelni a recepted. Ki kell próbálnunk! Köszönöm szépen, már mutatom is Melindának! :)

      Törlés