A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. március 2., szerda

Tórendszer

Folytatom hát a tegnap megkezdett "sétánkat" a Tókaji parkerdőben. Megmutatom a tavakat. Tegnap az úttalan utakon járva a felső forrás vízének kicsinyke érré növekedett folyását követtük rövidke utunkon.

Természetesen vannak itt jól kiépített, karbantartott sétautak is. Egy rövidebb és egy hosszabb utat is javasol az útbaigazító tábla. Azokon haladva megtekinthető a tórendszer és a parkerdő minden látnivalója. Csak hát vannak ugye a kíváncsi természetjárók, mint például én is. Van ami az útról nem látszik, vagy nem úgy látszik.
A forrás vize a talajvízzel kicsit megduzzadva jut bele a legfelső tóba.  A kis tavacska meglehetősen elhanyagolt, benőtte a parti növényzet és a nád is. Gáttal felduzzasztott vizének feleslege egy zsilipen át tölti az alatta lévő már nagyobbacska tavat.  Nagyon vadregényes, tán látható az első képen!

Íme a második tó, ami ránézésre szintén nem halgazdálkodásra használt, de már gondozottabb. Ez is nagyon vadvíznek látszó a partját benőtt fákkal, bokrokkal, a tómeder zsombékosaival, nádassal. Alsó részén esőbeálló, pihenőpadokkal várja a sétában megfáradtakat. Szemet gyönyörködtető mindkettő.

Íme a harmadik és egyben legnagyobb vízfelület. A horgásztó. Partja körben teljesen kitisztított, járható.
Egymástól egyenlő távolságokra, kicsiny számozott fastégeket ácsoltak, mellső tartóikkal a vízbe nyúlva. Egy kis zugot, öblöcskét leszámítva -ahonnét a képet is készítettem- nekem horgászni már túlságosan művi és bár a legnagyobb víz, még kicsi is. Én ha a vizet "járom" és horgászok, szeretem a csendet, magányt. Itt túl nagy lehet a "népsűrűség" jó időben. Ezzel nem leszólom, mert elismerem, nagyon barátságos. Akinek jó, annak jó, nekem meg amúgy jó. A vízen, maradok "magányos vándor".

Végül a két alsó tó. A szigetre már nem tudtunk bemenni, mert a híd pallói nem hiszem, hogy bírták volna a közel kilencven kilómat. Már ahol volt palló egyáltalán. A partról nézve is az enyészeté lesz a kis pagoda nemsoká, hacsak gondozásba nem veszik. Znamenák István 1992-ben itt forgatta a Lakodalom című filmjét. Körbesétáltunk, csakúgy mint az alsó vizet. A legalsó tó nagyon sekélynek tűnt és láthatóan teljesen benőtte a hínár. Mi minden vízi élőlény rejtőzhet a sűrű növényzet alatt?

Azt hiszem, még tán maradt egy-két érdekesebb képem holnapra is.

12 megjegyzés:

  1. Hát Nagyon Köszönöm!Egy csodálatos élmény volt számomra!Ha kérhetném,még jó lenne ilyen GYönyörű tájakat látni!Sajnos nekem a kirándulás nehezemre esik,izületi problémák miatt!Szeretettel öllelek:Ujváriné

    VálaszTörlés
  2. Suttyó korom kedvenc helye volt!Manapság sajnos kevés időm van a természetre,éppen ezért nagyon irigyellek!!Klasszak a képek!!

    VálaszTörlés
  3. Csodálatos hely lehet:)
    Nagyon szeretek én is parkerdőkben és tavak körül sétálni.
    Gyönyörűek a fotóid is.
    Szeretettel.Magdi

    VálaszTörlés
  4. -Köszönöm az elismerést és hogy nálam jártál. Igyekszem. Amerre járunk megmutatom. Szeretettel üdvözöllek: Józsi
    -Rég hallottam felőled topee barátom. Remélem jól szolgál az egészséged. Én is jártam erre már akkor, mikor a "dorcó" és a "glottos" volt a viselet.
    -Nagyon szép hely, csak pénzszűkében lehet a gazda. Itt is. Köszönöm szépen. Örülök, hogy nálam jártál. Maradok barátsággal: Józsi

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép ez a hely,jó kis kiránduló.Szépek a képeid!

    VálaszTörlés
  6. Én bizony pecáznék egyet, bár én sem kedvelem a néptömeget magam körül ilyenkor. :-)

    VálaszTörlés
  7. "A hosszú és jó életet nem évekkel, hanem élményekkel és megismeréssel mérik."
    Popper Péter
    Még sok-sok élményt kívánok az elkövetkező években és nagyon boldog születésnapot neked!
    Szeretettel: Ibolya:)

    VálaszTörlés
  8. -Kellemes hely, akár családi piknikre is.
    -Ha nagy a "népsűrűség" kétannyi a zsinór. Volt már élményem a Deseda egyik szűkületén is. Még csak pakoltam ki a cuccaimat, a túlpartról már szájalt a spori, hogy mi lesz ha keresztbe dobok. Aztán még jószerivel a közelébe sem esett az etető, már megint szövegelt. Akkor szépen összepakoltam, nehogy "újságcikk" legyen belőlem.
    -Nagyon szépen köszönöm neked Kedves Ibolya!

    VálaszTörlés
  9. Csatlakozom: a legjobbakat kívánom születésnapod alkalmából (IS!)
    Kíváncsi vagyok Fejérkő várára, remélem, egyszer felraksz róla képeket és beszámolót.

    VálaszTörlés
  10. -Nagyon köszönöm kedvességed Kedves Erika!
    -Kedves Ildikó! Igazán köszönöm kedvességed. Lesz kép is, beszámoló is, csak jussak el végre. A mostani állapotokat akarom megörökíteni.

    VálaszTörlés
  11. Akik valamelyik hónap 3-án születtek



    Jó kapcsolatteremtő képességűek, vonzóak, nyitottak, fantáziadúsak és remek beszélgetőpartnerek

    Az ilyen emberekben sok az életöröm, és általában nagyon szeretik őket. Nyereséget jelentenek bármilyen társaságnak, mert eleven a képzeletük, és jól tudnak sztorikat mesélni. Sikeresek, ha többféle tevékenységgel is foglalkoznak, mert mindenképpen le kell kötniük magukat valamivel. Ügyeljenek arra, hogy ne kritizálgassanak másokat. Az a sajátosságuk, hogy minden betegségből gyorsan felgyógyulnak.

    Könnyen jutnak el az elégedettségig, és minden szituációban megtalálják a jót. Gondolkodásuk gyors és kreatív, és sok esetben érzik úgy, hogy foglalkozásuk korlátok közé szorítja őket, parlagon hever szellemük elevensége és jó kapcsolatteremtő képességük. A rutinmunkát szívesen másokra hagyják. Számtalan új ötletük van, de ezekből keveset valósítanak meg.

    Nyughatatlanok, és sokuknak nem csak egyetlen jelentős párkapcsolatuk van az életükben. Ez a rendíthetetlen optimista típusa, aki nehezen megingatható pozitív életszemléletével vagy magával ragadja a többieket is, vagy pedig rettenetesen az idegeikre megy. A problémák nem keserítik el őket, hanem éppenséggel remek lehetőséget nyújtanak nekik arra, hogy bizonyságát nyújtsák kreativitásuknak, és eredeti megoldási lehetőségekkel rukkolhassanak elő.
    Ők a szerencse fiai minden téren. Minden játszva sikerül nekik. Csak nehogy könnyelművé váljanak, és el ne szaladjon velük a ló! Éles eszük és gyors felfogóképességük rendkívül sebezhetővé is teszi ezeket az embereket.

    Életük ötödik és hatodik évtizedében óvakodniuk kell a hamis barátoktól.

    A hozzájuk illő foglalkozások: jó a beszédkészségük, és többnyire sikeresek az olyan területeken, ahol erre a készségre van szükség (az oktatás és a kereskedelem a legjobb példa rá).

    Ezt a napi horoszkópot Katalapja.hupont.hu találtam, kíváncsi vagyok mennyi igaz belőle???
    Szép és vidám napok kísérjenek utadon!

    VálaszTörlés