A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. április 9., szombat

Mocsaras, zsombékos

Fantasztikus kis vizes élőhely.
A varangyok már megjelentek a vízben, más vízi életnek egyelőre nem leltem nyomát. Persze attól még a víztükör alatt zajlik a lét. Erről a kis vízről megint eszembe jutottak a tarajos gőték.
Gyermekkoromban szép számmal éltek
a közeli réten átfutó patakocska vízében. Manapság már védett és veszélyeztetett állat lett hazánkban a nagymérvű szennyezésnek köszönhetőn. Nagyon színpompás kis kétéltűek, kiváltképp a hímek párzási időszakban. Kell legyen manapság is a környező vizekben, csak nem kerestem őket célzatosan. Könnyen elbújik, nem könnyű észrevenni csak úgy. Ha el nem feledem, az ilyen és hasonlóan háborítatlan kis mocsarasokat megnézem az idén, talán fellelem őket.
.

12 megjegyzés:

  1. Ott a mocsaram!!! XD
    Szépek lehetnek a gőték!!!

    VálaszTörlés
  2. Mifelénk is honos volt ez a hűlő, és iskolás koromban akváriumban tartottam néhány példányt. Évek óta azonban hírük hamvuk-sincs, legalábbis ott, ahol tömegesen előfordultak régebben. Igaz, azon a környéken most vidámpark és parkoló épült. Bent, az erdőben!!!!!

    VálaszTörlés
  3. Nálunk gyíkok voltak az épülő lakótelepen. Azt fogdostuk és szelídítettük, de estére vissza kellett vinni az élőhelyükre, mert otthon csak egy "marhát" volt hajlandó anyukám eltartani.

    VálaszTörlés
  4. - Ej, ej! Nem akarod te a patakodat mocsárba vinni. :)
    Szépek. A pettyesek szebbek, mint a tarajosok.
    - Én is tartottam annak idején édesanyám legnagyobb "örömére". Főleg mikor megszökött pár darab és az egyik a kredencfiókból kacsintott szembe vele. :) Hááát igen. Lassan behurcolunk mindent az erdőkbe, amiknek kint lenne a helye. :(
    - Nálunk meg naplopók. Azokat meg nem lehetett sem befogni, sem szelídíteni. Szerencsére estére kelve élőhelyükre tántorogtak. :)
    A kredencfiók után nálunk is lettek kevésbé kívánatos és szívesen látott vendégek. :)

    Ma annyi bakival írok, hogy alig győzöm a javításokat. Feladom. Nem írok ma már többet.

    VálaszTörlés
  5. A mocsárban biztonság van ;) Így feladom a kellemes patakomat és megyek az ingoványba, ezen most lehet el kellene gondolkodnom... talán pont ez van....:)
    Ezen gőtés dolgon jót mosolygok, hiszen kedves anyukák, hogy örülnek az ilyen kis állatkának :)

    VálaszTörlés
  6. - A mocsárban is vannak gőték. Meg csúszómászók is.

    VálaszTörlés
  7. Sajnos egyre kevesebb az élőhelyük a természetben, a városodás, az iparosodás és a szennyezések miatt... :(
    De jó érzés a tudat, hogy nemcsak nekem jutnak eszembe gyerekkorom hüllői.

    VálaszTörlés
  8. Ha én nem is találtam őket, ők megtaláltak. Rövidesen "jövök" pettyes gőtékkel. Köszönöm látogatásod.

    VálaszTörlés
  9. nekem is volt tarajos gőtém ,de megszökött

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez az! Gyerekkoromban volt nekem is és tőlem is szöktek. Édesanyám legnagyobb "örömére". Merthogy az egyik a kredencfiókból került elő. :)

      Törlés
  10. ja és a gőte nem hüllő hanem kétéltű

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz.
      "A tarajos gőte, a kétéltűek osztályának a farkos kétéltűek rendjéhez, ezen belül a szalamandrafélék családjához tartozó faj."

      Törlés