A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (330) Deseda (231) Gombák (148) Úton (144) Madarak (125) Családi (124) Horgászat (119) Vártúrák (104) Gasztronómia (102) Gépek (98) vegyes (97) Zsömi (92) F-1 (84) Kedvenceink (74) Kvár (69) miEz? (61) Somogyban (57) tréfás (56) D.arborétum (55) Állati (49) "Állati" (47) virág (47) St.földön (45) +jegyzÉs? (43) Veterán (36) feljegyzÉs (35) Királynő (30) vitriol (30) Történetek (28) görBee (19) Hadban (15) retro (13) Három kérdés (11) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Balaton (2)

2010. szept. 3.

Óriáspöfeteg

Igen nagy méretűre megnőhet, mérete akár emberfejnyi, vagy nagyobb is lehet. Gömbölyű, vagy gömbölyded, színe fehér, bőre sima és tapintásra mint a szarvasbőr. Illata kellemesen aromás, íze jellegtelen. Fiatalon fogyasztható, míg húsa fehér, tömött és rugalmas mint a sajt. Sokfelé előfordul, de nem gyakori!
Mivel íze semleges, ezért vagy más gombákkal keverve, vagy gondosabban füszerezve fogyasztható. Legjobb szeletelve, rántva, így íze halszerű! Tápláló, értékes élelmiszer, nem hizlal és koleszterinmentes. Remek húspótló, az állati fehérjéhez hasonló összetételű a fehérjéje. Szénhidrátokat, ásványi sókat, vitaminokat, vasat tartalmaz.
A benne fellelhető calvacinnak vírusölő és tumorgátló hatást tulajdonít a népi gyógyászat. Jól szárítható, szárítmánya is fehér, aromás, kitűnő ételízesítő.
A gombából készült étek nehezen emészthető "nehéz" étel, ezért inkább ebédre javallt és frissen fogyasztandó, mert gyorsan romlik.
Felmerült az óriáspöfeteggel kapcsolatosan, hogy fűszeres illata, husának állaga miatt felhasználják a szarvasgomba hamisítására is!
Ezt a szép példányt, egy erdőszéli utacska mellett vettem észre a fűben.
Nem túlontúl nagy, éppen ezért még fiatal, fogyasztható. Széltében tizenöt, magasságában tíz centis és pár dekával "veri" a fél kilót.

3 megjegyzés:

  1. Én egyszer ettem egy bazinagyot,rántva.Hmmm!Isteni volt...!

    VálaszTörlés
  2. Most tanultam egy jót.Cserébe a hagymateatippért, leírom.Amikor felszeled, és besózod, nem liszt-tojás-morzsa, hanem megkened tejföllel, és úgy a morzsába forgatod.Egy erdészkollégám mesélte.Állítólag fenomenális....

    VálaszTörlés
  3. Jól hangzik! Feltétlen kipróbálom, csak találjak hozzá óriást!

    VálaszTörlés