A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. január 13., csütörtök

Mátyásmadár

Nagyon kedvelem ezt a madarat. Szerencsémre a környékünkön is megtelepedett, így rendszeresen látom, bár óvatossága miatt nem könnyű a közelébe férkőzni.
Talán nagyapám mesélte gyermekkoromban, hogy fogságban is elél és ha a nyelvét felvágják, még szavakat is megtanul. Nem tudom!
Bár nem védett, én még nem találkoztam senkivel, ki tartott volna valaha is szajkót és igaz, több helyütt is olvastam az emberi szavakat utánzó képességéről, a nyelv felvágásáról azóta csak cáfolatot olvastam. Remélem, már mint csak valaha volt szokás él! Valahonnét biztosan eredeztethető a
" jól felvágták a nyelvét" mondás! Koránt sem biztos, hogy innét, de a "szajkózza" az bizonyosan. Mert amúgy tényleg hangutánzó, én is többféleképp hallottam már szólani. Bár kimondottan erdei madárnak "született", ma már bejár a parkokba, kertekbe is. Sőt a képen látható mátyás bejött az emeletes házak közé és az etetőről csent magot. Biztosan elfelejtette, hogy hová rejtette a télire begyűjtött "dugi kaját". Mert bizony spejzol, mint a mókusok! Nem tudtam kivenni, mit majszolt a fa tetején, tán diót, vagy almát. Legendás félénkségét is félretette kis időre és hagyta, hogy egészen közel menjek a "fájához", keresőbe vegyem kétszer is. Nem tűnt nagyon félénknek, azon példányokhoz képest semmiképp sem, amelyekkel eddig találkoztam. Fotózása közben kíváncsian figyelte a mozgásomat, akárcsak én őt. Nyílván, hogy ő unta meg előbb és útnak vált!

22 megjegyzés:

  1. Nem is tudtam, hogy a mátyásmadár a szajkó igazi neve.Erre mifelénk, a szomszéd faluban nagyon sok Szajkó vezetéknevű család él.vajon lehet összefüggés?

    VálaszTörlés
  2. Nahát, ezt én sem tudtam, mármint hogy a szajkó = mátyásmadár (de a kisfiam biztos, ő bújja a természetkönyveket). Úgyhogy köszönöm neked ezt a cikket:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tök durva!:( Felvágni a nyelvét!!!!!!!!

      Törlés
  3. Felénk ritka madár, néhány éve tévedt a kertünkbe. Madaras szép napot!

    VálaszTörlés
  4. Nekem a szarkát nem sikerül soha lefényképezni.
    Még ablakon keresztül is észreveszi, ha látcsővel kukkolom.

    VálaszTörlés
  5. Valamelyik blogspotos blogban láttam bejegyzést arról,hogy valaki tart otthon mátyásmadarat. Hát nekem minden nap van szerencsém a kertünkben ehhez a madárhoz.Érdekes hallgatni ahogy játszanak a hangokkal. Mi egy völgyben lakunk így az utca szemközti oldaláról is válaszolgatnak egymásnak.

    VálaszTörlés
  6. Népies nevei a mátyásmadár, mátyásszajkó. Mifelénk legalább is. Családnévben? Talán inkább a Szajk községből való (Szajkról való) "torzulása" lehet.
    Bár csak okoskodok!

    Köszönöm, ma is sok madár elment! Nem könnyű "velük".

    Szarkám nekem sincs! Jó, hogy említetted. Csőre töltöm a lencsét! Nem könnyű eset.

    Varjúfélék családjába tartozik, értelmes, szinte mindenevő. Nem lehet nehéz a tartása. De hát szabadnak született! Más pl. az én papagájom is, mert soha nem volt szabad és furcsamód nem is akar az lenni. Lehet, holnap megírom.

    VálaszTörlés
  7. A madarakat valahogy sosem szerettem igazán. Remélem ezzel nem túl sokat rontottam a rólam kialakult képről, nem szeretnék mínuszba átcsapni. :) A hattyús életképsorozatod óta figyeltem fel a "kétlábúakra". Bár még távol állnak tőlem, de már érdeklődő vagyok irántuk. Így talán megbocsátható a múltbéli érdektelenségem. :)

    VálaszTörlés
  8. Én a szomszéd ház kéményén látom a legtöbbször. Pár másodperc farokbillegetés után azonnal továbbröppen.

    VálaszTörlés
  9. Ezért ne aggódj Kedves Tameri! A Deseda Királynőjével még vannak terveim.

    VálaszTörlés
  10. Ezt az infót én sem tudtam. :)
    Sosem szerettem a madarakat... aztán elkezdtem fotózgatni, és megjött az érzés. :)
    Bár az én kedvenc madármárkámat, az őszapót még nem sikerült elkapni.

    VálaszTörlés
  11. Felénk eléggé ritka. És, hogy pont akkor nincs készenlétben a gép, ha felbukkan! Naná!

    VálaszTörlés
  12. Üdv!Tetszik ez a blog.
    Nekem volt szelid mátyásmadaram, nagyon jó utánzó persze NEM kell felvágni a nyelvét....utánozza a rendőrautó szirénáját, a macskanyávogást, kutyaugatást,más madarak énekét, csengőhangot ,sőt emberi szöveget is, meg még ha szólt a magnó bizonyos zeneszámokból is elsajátitott részleteket s ha a bizonyos dal szólt: mindég rá-refrainezett!

    VálaszTörlés
  13. ...ja,és egyébként én erdő mellett lakom külterületen, igy errefelé is sok van belőlük!

    VálaszTörlés
  14. Zoepit, légy üdvözölve! Köszönöm az elismerést és az információt. Én most egy párt figyelek, naponta járnak a környékünkön. Nézz be máskor is!

    VálaszTörlés
  15. Minden nap benézek ide,nyugi! Nemrég fedeztem fel. Imádom az állatokat.

    VálaszTörlés
  16. Megtisztelsz!
    Én is szeretem az állatokat, a természetet.

    VálaszTörlés
  17. Szia:) Látom szereted a madarakat. Mi is nagyon és sikerült az összel sok,sok cinkét és vörösbegyet ideszoktatni.Igazi orgiákat rendeztek a kitett eledel körül. Aztán november végén hirtelen eltüntek. Mind. Egyetlenegy sem jött. Férjem kétségbeesésében felhívta az állatkertet/ Wilhelmát/,hogy mégis mi lehet az oka.Azt mondták,hogy télen sokszor a városba repül a karvaly és az eszi meg a pici madarakat.Esetleg Neked van valami más teóriád?Még most sem jönnek. Mások azt mondták, hogy valószínü elrepültek.Ugyanakkor emlékszem,hogy ahol eddig laktunk, rengeteg volt télen is.Köszönöm elöre is válaszodat,szép vasárnapot még, Erika

    VálaszTörlés
  18. Szia Erika! Könnyen lehet, hogy jó az állatkert teóriája és karvalyok elől menekültek el. Budapesten még költenek is a Népligetben, de láttam már az Esztergomi Bazilika kupolája körül is vadászni. Verebek közül vágott ki egyet.
    Szép napot neked is! Józsi

    VálaszTörlés
  19. Kedves Józsi, köszöm az infót!Reméljük,hogy elöbb utóbb visszamerészkednek, nagyon hiányoznak!
    Üdv. Erika

    VálaszTörlés