A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. január 3., hétfő

Természeti érték!

Pötinek jött az ötlet, hogy látogassunk ki a Desedára, sétáljunk egyet a parton, a környező erdőkben, vagy a tó jegén és az arborétumban.
Ebben az évben először! Ő is már rég volt kint, Zsöminek is járt a fájdalomdíj az átrettegett éjszakáért. Nekem meg nem kell kétszer mondani!
Korcsolyázni nem tanultam meg sem én, sem Melinda, Pöti meg most nem akart, csak élvezni a táj szépségeit. Mint ahogy Józsi fiam is hírül adta, nagyon sokan voltak a jégen. Néha bánom, hogy nem tanultam meg korcsolyázni, de most már nem kockáztatom az egyszer már tropára vágott és szerencsésen összerakott térdemet. Így csak nézegetem, hogy milyen ügyesen siklanak egyesek és közben nem értem, hogy miért rodeózik köztük egy szánkót vontató motoros. Egy szerencsétlenebb manőver és a hosszú kötéllel széles "rendet vágna". Mondjuk a szöges gumival felszerelt kétkerekű motorok, no meg a quad motorok jelenlétét sem igazán értem a jégen. Felhordanak a jégre minden kacatot és abból jelölnek ki pályát maguknak, amit természetesen ott "felejtenek" és a korcsolyázók botolhatnak benne, olvadáskor meg a vízbe kerül. Aki nem az önkényesen jelölt pályán köröz, az gátlástalanul száguldozik a korcsolyások közt. A Deseda tó és környéke 1994 óta védett! Amúgy is, szabad járművel a jégen tartózkodni? Ha igen, akkor bárhol? Én nem néztem utána, de kétlem! Mint ahogy korcsolyázni sem lenne szabad, csak a sportolásra kijelölt helyeken.
Mert amit nem felügyelnek és nem tartatnak be, azt "szabad"? No mindegy, nem boncolgatom tovább, csak jelezni kívánom, ha a Deseda -mint természeti érték- mindenkié, akkor nem csak a horgászokat kell rendre szoktatni és ellenőrizni! Nem csak halőr kell, hanem természetvédelmi őr is!
Volna mire figyelni és a terület tényleg érdemes a megóvásra! Mint ahogy Magyaregres polgármestere Bók László is óvja s védi a Deseda arborétum növényállományát, a szabályok betartását és a rendet, tisztaságot.
Úgy egy éve láttam hatósági embereket szemlézni a tó körül.
Az akkor "megszemlélt" ágybetét ma is ott hever nem messze a műút hídjától, vagy a lestrapált hűtőszekrény váz az arborétumba vezető fahíd melletti fűzbokorban. Petig nem messze egy közkonténer is van és a közmunkások is járják a partokat, szedik a szemetet.
Talán a munkavégzésüket sem ártana ellenőrízni! Akkor lesz rend és akkor beszélhetünk majd megóvásról, ha  gondoskodó "gazdája" lesz a területnek és nem csak nevében lesz természeti érték, hanem komolyan annak is gondolják azok, kik védetté nyilvánították!

1 megjegyzés:

  1. Környezettudatos szemlélet kialakítására van szükség a nevelés által. Sikerességében bízok. Sajnos eredményességéről mi már nem tudunk meggyőződni. Egy-két generáció kihalása után ez a disszonáns jelenség remélhetőleg megszűnik. E slendriánság okát a túlzott liberalizálásban látom.

    VálaszTörlés