A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (394) Deseda (355) Gombák (219) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (16) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. szeptember 6., hétfő

Az elátkozott dió(óóh)fa

Több alkalommal is olvastam panaszos bejegyzéseket a Kaposfüreden álló diófáról. Azért panaszolták szegény csonthéjas termőt, mert a kitérőt építők meghagyták életét és azóta kerülni kellett. Meg leginkább az a bűne, hogy miatta nem lehet két sorban állni és a másik kocsit kikerülni.
Óh, hisz még nem is említettem!
Szegény fa az iskola előtti kitérőben áll, amit azért építettek, hogy a gyerekeket ne a nagy forgalommal bíró főút szélére kelljen kirakni. Szándékosan nem nevezem parkolónak, mert szerintem nem az a fő funkciója az iskola elé épített kitérő sávnak.
Mert mi, a 21. század motorizált csúcsragadozói, úgy visszük a gyereket iskolába, mint ahogy kereket cserélnek a F1-ben! Időre! Úgy értem, hogy nem időben, hanem rövid megállás, minél rövidebb és ugorj ki kölök, aztán tűzés! Meg még a "boxutcában" is előzünk! Mert azt már nem, hogy a más kölke meg úgy kászálódik és miatta akár másodpercekig is állni kelljen!
Azt már nem! Lelépjük! Lépnénk, csak ott áll az a fránya fa! Miatta, van a városban egy néhány méteres szakasz, hol nem lehet zavartalan vágtatni! Iszonyú a bűne! Többen is bepanaszolták és kívánták a halálát.
Kivágni! Kivágni! Bizonnyal többen el is átkozták szegényt!
Nos, megfogant az átok! Kiszáradt a diófa. Hát nem érdekes véletlen?
A diófa amúgy gyorsan növő és sokáig élő faféle! Gyógynövény.
Levelét, termésének külső húsos burkát (dókopács) és a dióbelet fedő, éretlenül igen keserű hártyát hasznosítják gyógyászati célra. A diókopács főzete bél és gyomorhurutra javallt. Külsőleg borogatása, vagy fürdője jó különböző börbetegségekre, gyulladásokra és aranyérre. A dióbelet és a belőle sajtolt olajat azt hiszem nem kell külön bemutatni.
Vajon mi lehetett a baj, ami pusztulását okozta? Végzetét akarták és elmúlt. Óóóóh. Nem élek én a gyanúval! Dehogy! Egy jószándékú gyógy és haszonnövény. A sok üldöztetés miatt bizonyára öngyilkos lett!?

1 megjegyzés:

  1. De ő már legalább nem szenved,mint megannyi fa társa a Szivárvány előtt - betonba zárva!!!

    VálaszTörlés