A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. február 1., kedd

Az árnyék

Úgy vált el a szürkületben a faltól, mint az árnyék. Kicsit imbolyogva, bizonytalanul, fakón. Az is volt. Árnyék! Sötét haj, szürkés bőr és reszketeg. Árnyéka, hajdan volt önmagának!
Haja csapzott, ruházata piszkos, kopottas, elhanyagolt. Arcbőre szürkésbe hajló, szinte már beleolvadt a háttérbe. Semmi smink, semmi szín. Pillantása réveteg, fénytelen és sötét. Mint amit víztelen, feneketlen kútban látni, félúton. Mélyülő, reménytelen sötétség. Mozdulatai tétovák és bizonytalanok. Pár lépés után -még az árnyék és a világosabb határán- megállt imbolyogva, keze a kabátja alatt, mint ki fázik, vagy rejteget valamit! Feje előrebukott, vele a haja is, függönyt vonva vonásaira oldalról. Időnként egész testében megrándult, olyankor feje is megbillent, hol jobbra, hol meg balra. Mint aki leszegett fejjel tekinget a "függöny" alól oldalra. Esetleg, ha keresne, vagy lesne valakit. Mélyült körülötte az alkonyi sötétség, lassan újra beleolvadt a háttérbe. Bele a szürkeségbe. Hirtelen előhúzta a kezét és egy kóbor fénysugár megcsillant a markában szorongatott valamin. Majd ott is maradt kis időre, és táncot járt a gyűrött nejlonba zárt, lötyögő folyadékban. Kinyitotta, mélyen beleszippantott és lassan felnézett. A kóbor fénysugár eltűnt a zacskóról, mintha kiszívta volna a gőzzel együtt az utolsó "csepp" fényt is! Végérvényesen átvette az uralmat a sötétség!
Mondják, azért bolyong a "falak" közt, mert az arra járóknak egy szál cigiért, vagy pár érméért, esetleg agy kis nitróért bármit megtesz. Bármit! Pedig még a nagykorúságot sem érte el. Igaz, ez már egyáltalán nem látszik rajta!
A lassan mélyülő sötéttel együtt köd, s pára kúszott a "falak" közé. Pillanatok alatt állt be a teljes sötétség, csak a "falakon" kívül maradt kissé világosabb, hol a lány is állt. Megmozdult a levegő és különös alakokat formált a párából. Idomtalan, de mégis alakot formázó, fel-felbukkanó majd elvesző torzók! Egyszerre csak, a lány mögött is elvált a faltól egy gomolyag, lassan összeállt, alakot formált és furcsa mód, de megállt! Mintha várna!
Az oszladozó felhők mögül kikandikáló hold fénye vágott egy pillanatra a "falak" közt álló alakra, s csillant vissza az égre. Mintha egy penge verte volna szerte a fényt! Egy csillanó kaszapenge!

17 megjegyzés:

  1. Igen. Nagyon jól ábrázoltad. Sajnos, ez is valóság, felénk is. Napfényt!
    Szép napot,
    Erika

    VálaszTörlés
  2. Köszönet Erika! Neked is szépet!

    VálaszTörlés
  3. A mai bejegyzésemhez beraktam a te oldalad ajánlóját. Jó olvasni nálad, a délutáni szokásaim egyike lett :)

    VálaszTörlés
  4. Lehet, hogy szomorú, de nagyon szép írás! Nagyon tetszik, ahogy írsz, tényleg! :)

    VálaszTörlés
  5. Eltűnt a megjegyzés amit írtam neked ide:((

    VálaszTörlés
  6. Nagyon köszönöm Erika!
    Tényleg nem egy vidám sztori.
    Igazán köszönöm neked is KisVirág!
    Légyszíves még egyszer küld. Nem én szedtem le! Esküszöm!

    VálaszTörlés
  7. Szép,és szomorú,de te nagyon ügyes vagy várom a következőt!

    VálaszTörlés
  8. Szépen megírt szomorú sors...

    VálaszTörlés
  9. Jól megrajzoltad a világunk fény és árny oldalát.
    szép írás,érzékeny látásmód.

    VálaszTörlés
  10. Látom mostanában foglalkoztatnak e szomorú témák.
    Nagyon jól írtad meg!

    VálaszTörlés
  11. Gratulálok József! Megfogott a szublimált valóság ábrázolásának ez a sajátosan rafinált módja. Bizony, bizony! Tetszett!
    Jövök máskor is! :-)

    VálaszTörlés
  12. Lesz folytatás?

    A fekete alak köpcös kis figura. Oldalán huszonéves bőrtarisznya. A rajta tapadt koszt patinának hívják, de ettől még az ami.
    A lehajtós fedele mellől olcsó toll betűzött füle és a nyomógombja látszik.
    A fém visszacsillog a holdnak. Apró élet a fekete semmiben.
    Elcigarettázott hangú köszönés. Férfi vagy nő?
    Kideríthetetlen.
    A szociális munkás nagyon hasonlít a gondozottjaira.
    Ruházata a nyugati csomagokból nem színre, csak méretre válogatott jó állapotú kabát. Kopott farmerben, fekete kötött sapkában van. Vastag cipője beletoccsan a fal mellől húzódó vizeletcsíkba.
    Morog valamit, majd a lányhoz beszél.
    Ismerik egymást.
    A tarisznyából szendvicset nyújt a lánynak. A papírszalvétából gyanítom, a saját uzsonnája lehet.
    A lány nem nyúl érte.

    VálaszTörlés
  13. Köszönet a hölgyeknek és Karesznek a dicsérő szavakért!
    Nagyon jó a folytatás Hanczur, nagyon jó!

    VálaszTörlés
  14. Hát nem tudom hova írhanám, de teszem itt.:) Jogom nincs hozzá, de javaslatom lehet talán, a döntés rád van bízva hogy elfogadod-e.:)
    Tagold az írásaidat, mert úgy jobban olvashatóak, és a felkiáltójelekre is figyelj. (Tudom, hiszen én is írok, hogyha az emberben érzések munkálkodnak, hajlamos oda is tenni felkiáltójelet, ahol nem igazán indokolt.) Olvasd át úgy, hogy kiveszed a felkiáltójeleket, mit mondd akkor az írás...:)
    Elnézést hogy beleokvetetlenkedtem, tetszik ahogy írsz, csak stilisztikailag kell javítani.:)
    L.D.

    VálaszTörlés
  15. Köszönettel veszem észrevételed. Nem veszem okvetetlenkedésnek, inkább baráti segítségnek. Hogy miért nem tagolok? Magam sem tudom. Észrevettem én is, hogy nagyon "egybefolyik". Általában, mikor elkap a lendület, akkor írok, majd idő szűkében már nem igazán nézem vissza, csak futólag. Igazad van, ezek hibák. Megfogadom a javaslataid és próbálok időt hagyni rá, megpróbálom kiküszöbölni.

    VálaszTörlés
  16. Ha segíthettem, annak örülök.:)

    VálaszTörlés