A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. február 4., péntek

Hohóóó!

Jó ideje szorít a fagy, csak épp hó nincs hozzá. Nekem hiányzik! A télies hangulat akkor igazi, hogyha a hideg mellé van hótakaró, ropog a léptek súlya alatt, a fákról hullik a zúzmara, vannak csepegő jégcsapok az ereszeken, netán jégvirág az ablakokon!
Most viszont mi van? Hótakaró nincs, már hófoltok sem igen, a fagyott föld koppan a léptek alatt, a fák csupaszok, sehol egy jégcsapocska és jégbevonat is legfeljebb a szélvédőn. Azon pedig nem szokott lenni jégvirág, mint ahogy a thermoplán ablakokon sem. Hiányos nekem így a tél! Nagyon hiányos!
Emlékszem, milyen jó volt kis kört lehelni az üvegre és a jégvirágok közül "kacsintani" a havas utcára. Milyen jó is volt néha letörni egy jégcsapot és azzal oltani a szomjúságot, vagy csak úgy elszopogatni. Csak úgy élvezetből!
Mert tél van! Milyen jó is volt sétálni a keményre fagyott fehér paplanon, a súly alatt pattogó hangot adó hó tetején és jókat nevetni mikor átszakadt végre és megtelt a csizmaszár. Akkor aztán leülni a hóban, lekapni a lábbelit, kirázni belőle a havat, újra tekerni a kapcát és kezdődhetett elölről a játék. Milyen jó is volt hóembereket építeni, kisebbet és nagyobbat, fedezéket ásni, falakat emelni a hóban és hatalmas csatákat vívni a keményre gyúrt hógolyókkal. Nagyokat ródlizni a környező dombokon, borulni és ütközni, majd hatalmasakat csúszkálni a kacsaúsztató jegén. Vagy egyszerűen csak járni egyet, beszívni a tiszta, friss de égetően hideg levegőt és tátott szájjal csodálni, a napsugarak hatására szikrázó tündérországgá váló világot.

Próbáltam kis téli filinget "csenni", legalább képekben. Nem igazán sikerült. Ezeket a képeket ma reggel készítettem és nem igazi hó. A városi jégcsarnok mögé kitolt "kaparék". Hatalmas fedett csarnok gondozott jéggel.

10 megjegyzés:

  1. Lehetséges eljön az az idő is,amikor csak az öregemberek emlékezetében él a jégvirágos ablak.Évről-évre enyhébbek a telek.
    Ha a jövő ablakára tekintünk,látjuk a ködben úszó fénytelen világot???

    VálaszTörlés
  2. Tévedsz József, mert sikerült, nagyon is sikerült, bár nem a képekkel, inkább az írásoddal. Szépet láttam, köszönöm:)

    VálaszTörlés
  3. De jó volt felidézni gyermekkorunk teleit.Emlékszel az általános iskola udvarán a foci pálya mellett volt egy kis domb /akkor annak tűnt/? :))) Azon csúszkáltunk le szánkóval.Én speciel az új irhabundámban.Na amit otthon kaptam igazán emlékezetessé tette azt a telet.:)))Marcsi

    VálaszTörlés
  4. Lehet, már itt is van? Én emlékszem. Csak nem...?
    Szeretek tévedni! Köszönöm Lili!
    "Emlékszel....?" Ki vagy Marcsi? Titok?

    VálaszTörlés
  5. A jégcsapokról rossz emlékeim vannak.Majd megírom.

    VálaszTörlés
  6. jégcsap nyalogatááás!!! Ma már nem tenném meg, de akkor biza jól esett. Építettünk hóembert, hómacit, hógolyóztunk, volt, hogy a suliból szánkóval húztál hazáig. Minden télen esett hó, ami hetekig megmaradt. Fehérek voltak a karácsonyok. Pedig azok a telek már akkor nem azok voltak mint gyerekkorodban. Ezek meg már nem azok mint az enyémben... Megállapíthatjuk, hogy egyre gyengülő tendenciát mutatnak a telek...???

    VálaszTörlés
  7. Ok. írd meg, várom!
    Ma már én sem, "retkes" minden! Bááár! Csernobil után van még valami, ami árthat? Egyelőre megállapíthatjuk. Aztán majd elválik. Lehet, olyan lesz ez is, mint a Balaton kiszáradása. Az sem jött be, sőt!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szerettem szánkózni gyerekkoromban,most inkább az unokám tenné ezt ha lenne hó.A Balatont valóban nem kell félteni a kiszáradástól valójában ömlik a víz a Sión lefelé!

    VálaszTörlés
  9. Küldök Nektek egy kis havat,ha szeretnétek,
    itt nálunk több van,mint elég.:))

    VálaszTörlés
  10. Hamarosan csinálok egy kis téli érzetet a blogomban én is! Megjöttem egy hetes sítúránkról, jövök majd a beszámolókkal. Ott aztán volt hideg, sőt hó is!

    VálaszTörlés