A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. február 6., vasárnap

Répási öböl felé...

Verőfényes napsütés, tavasziasan langyos levegő. Hirtelen tört ránk a fagyok utáni nagy enyhülés. Igazán kellemes volt az idő kis sétára.
A Deseda tó Toponár felőli partját jártuk egészen a Répási öbölig. A szőlőhegytől már az elkészült kerékpárúton.
Nem tetszik amit láttam, nagyon nem!
Az úttal magával semmi bajom, azzal viszont igen, hogy túlságosan közel vitték a vízhez, az építésével egyidejűleg pedig a parti sávot szinte letarolták.
Most végig hosszan ott tekereg a fekete aszfalt kígyó egy "köpésre" a parttól és az út, meg a víz közötti sávon csak ritkásan maradt fa. A hajdan volt vadregényes, természetesen nőtt buja növényzettel teli szakaszok eltűntek mind. Ha már itt vitték, ami nem meglepő, mert eddig is erre kanyargott a talajút, de legalább fák alatt, bokrok közt. Most eltűntek a kellemes hűst és némi takarást nyújtó ligetek. Korábban, több helyütt akár a kocsinak is lehetett árnyat találni. Csodás kis "búvóhelyek" voltak erre!
Voltunk mi is számos alkalommal ezen a részen, horgászni és piknikezni. Beálltunk egy kellemes ligetes helyre és egész napra rendezkedtünk be. Horgásztunk, grilleztünk, napoztunk, pihentünk. Ennek most vége!
El nem tudom képzelni, hogy az aszfaltút mellett sütögessünk a rendszeresen elzúgó robogók, kerékpárosok mellett, vagy kifeküdjünk az út mellé a placcra. Ezen a részen már árnyékot is csak napernyővel lehet biztosítani. Nekem pedig az már nem az igazi, ha árnyékot is vinnem kell magammal és közben nyelnem a kipufogók gázát némi ricinus olajjal szagosítva. Az már nem a természet közelsége! Azt már csak "halkan említem" meg, hogy a növényzet eltávolítása miatt már most látszik a talajerózió. Több helyen is látni, elvitte a víz a földet, csúnya "sebeket" mart a talajba. A környező dombokról lezúduló vizet már alig valami fékezi és nem is szűri szinte semmi. Eddig legalább egy részét felszívták a fák, bokrok, annyival is kevesebb kemikália jutott be a szántókról a tó vízébe. Tudom, ha zöld lesz, szebb lesz. Szebb! De szép......!
Miért kell a természethez való közeledés címén, abba durván belegázolni?
Alig találtam szépet, mi megörökítésre érdemes! A sivárságot nem akartam! Nem tudom jövök-e mostanában erre? Nem hiszem. Visszahúzódok .........

7 megjegyzés:

  1. Ennek is ész nélkül álltak neki, mint minden másnak! Tavasszal pedig folytatják, mert ez az út körbe megy a Deseda körül. Lesz még rombolás... :(

    VálaszTörlés
  2. Sajnos a mi vasárnapi sétáink sem felhőtlen boldogok. Néha kifejezetten nem jó visszamenni a régi szép helyekre.

    VálaszTörlés
  3. Mért kell mindent tönkre tenni?Ez borzasztó! Kérlek nézz be hozzám,mert szeretnék adni egy meglepetést!

    VálaszTörlés
  4. Igazad van Józsi, de nyugalom. A természet visszaveszi, ami az Övé. Ismerve ezeket az ötletszerű munká(so)kat, nem fognak ezzel a résszel a közeljövőben foglalkozni. Meg kellett csinálni a választások miatt, mert Szita "úr" megígérte, aztán ennyi éppen elég volt. Találkozni fogunk mi még a régi dzsumbujjal, igaz kell hozzá pár év.

    VálaszTörlés
  5. Ha van valami, ami nagyon elszomorít, azok a tájsebek.

    VálaszTörlés
  6. Ehhez miért fűződhetett érdek??? gyermekkorom egyik legszebb emlékhelyeit vágják tönkre...azok nélkül a ligetek nélkül elképzelni sem tudom a tavat...grrrrr
    olvassátok tettesek????

    VálaszTörlés
  7. Szerencsére nem teljesen körbe! Nekem marad a "végek"!
    Igen! Rossz látni, mi minden ment veszendőbe!
    Köszönet Kedves Georgina!
    Vissza. Csak évekbe telik pár nap pusztítása!
    Ez is Kedves Annalíz, ez is!
    Jó volt az ötlet, csak a kivitelezés....! Biztos nem olvassák. És ha igen? Akkor is csak......!

    VálaszTörlés