A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. február 14., vasárnap

Kicsiny ház, valahol

Somogyországban volt a kicsiny ház, a megyeszékhely egyik szélén lévő utcában, annak majdnem a végén.
Hosszanti oldalát mutatta az utcának, rajta három kicsi ablakkal. Egyik oszlopával a házfalnak támaszkodó kiskapun belépve, a szőlőlugas alatt a rövidebb oldal mellett vezető keskeny járda vitt a bejárathoz. A bejárat kicsiny előtérbe vezetett, jobbra ablakkal, balra ajtóval. Az ablak az udvarra tekintett, az ajtó a konyhába vezetett. Belépve szemben volt az utcára néző ablak, a bal oldali falon ajtó, kredenc és asztal hokedlikkel, a jobb oldalon szintén ajtó, utána kéményoszlop, sparhelt. A bal oldalon lévő ajtó kamrába vezetett, amiből létra vitt a padlásra. Kicsiny kamra stelázsival, a mennyezetről lelógatott tároló rudakkal. A padláson középütt a kémény mellett barna lisztesláda, amúgy a disznóvágáshoz szükséges teknők, véndők, kondér, nagyvájling, kosarak, szóval ami ritkábban kell. A kamrával szembeni ajtó vezetett a szobába. Belépve, szemben volt két ágy, felette Jézus és Mária képe, balra kicsiny öntöttvas kályha, jobbra szekrény, a szekrénnyel szembeni falon két ablak, közte tükrös kisszekrény, rajta fából készített míves dobozka. Az ágyak masszívak, szalmazsákkal ágyazva, tollas dunyhával magasan bevetve, terítővel letakarva. A kiskaputól a szomszéd házig húzott utcafronti drótkerítés mentén, belül végig virágoskert pünkösdi rózsákkal szívvirággal, mögötte a veteményes és egy gyönyörü körtefa. Az említett lugas és a ház mögötti rész az első udvar a kerttől lekerítve, középütt kerekes kúttal, mellette körtefa, a ház háta mögötti szakaszon deszkakerítés határolt, előtte volt a pince, a fáskamra. A hátsó udvart bodzakerítés választotta le az elsőtől. Belépve balra tyúkólak, disznóól, jobbra az árnyékszék. A disznóól vonalában a hátsókerttől dróttal volt az udvar lekerítve, a kert közepén árok húzódott végig a kerten, kerteken. A veteményesben megtermett minden ami egy családnak kell, tyúkok káráltak, kacsák totyogtak, coca röfögött az ólban, üdítően hűvös vizet adott a kút nyáron is és a körtefákon mindig volt szarvasbogár. Télen a kicsiny vaskályha addig adta a hőt míg égett, de a dunyha alatt a melegvizes üveggel megmaradt a meleg. A sparhelt reggelig megőrízte a parazsat, hamar fellobbant a láng és egy lapátnyi parázzsal már a vaskályhában is pattogott a tűz. Még áll az a ház, de....
A dobozkát és a lisztesládát megőríztem!
Bár nem abba a házba születtem, de nekem ott kezdődött az életem, nagyanyámnak ott szakadt félbe, nagyapámnak ott ért véget!

4 megjegyzés:

  1. Ó, MJ ! Ezt akár én is írhattam volna, annyira hiteles, és annyira hasonlít a mi kis fehérre meszelt, zsúptetejű kis házunkra.A berendezés, az udvar, minden minden....nagyon köszönöm, hogy olvashattam.

    VálaszTörlés
  2. Írd meg. Szívesen olvasnám! Én köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Te jó ég!
    Megint megrohantak az emlékek, annyira ismerős életről írsz!
    És, tényleg a szalmazsákos, dunyhás ágyak...
    Milyen szép is volt akkoriban minden, mert azt nem hiszem, hogy csak az idő múlása teszi mostanra szebbé...

    VálaszTörlés
  4. De nem ám! Nem csak az idő múlása. :)

    VálaszTörlés