A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (394) Deseda (355) Gombák (218) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (16) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. július 16., péntek

Vizityúk

Ez az igazán gyönyörű kis víziszárnyas még "barátságos" is volt. Legalábbis a szokásosnál kevésbé volt félénk. Kint tollászkodott, melegedett a reggeli napban a nád szélén, mikor Zsömivel arra jártunk. Máskor fajtestvérei elmenekültek, ő most bevárt egészen közelre.
Több képet is sikerült készítenem, de apró termete azért behatárolja a láthatóságát. Egyre inkább az a tapasztalatom, hogy a vízimadarak a nyílt víz felől kevésbé érzik veszélyesnek a közeledést, mint a part irányából. Nem baj, "kihasználom"! Általában áprilistól októberig tartózkodik és költ hazánkban, megfelelően enyhe időben itt is telelhet néhány példánya. A Deseda tavon nagy az egyedszám, főleg most a kelés után. Egyelőre rengeteg a csibe, ki tudja mennyi éri meg a felnőttkort? Szép számmal köröznek a ragadozó madarak is a légtérben, ámbár a nádból képtelenség kiragadni a prédát. Legfeljebb a nyílt vízen! Társas lények, szoktak is lármázni a nádak mélyén. Kergetőznek, feleselnek táplálékszerzés közben. Általában a hangjukat hallom, vagy távolabbról tudom megfigyelni őket. A csibék néha óvatlanok, de azért mire előhúzom és bekapcsolom a gépet elmerülnek a nád sűrűjében. Aranyos, szép, kedves kis élőlények, megnyugtató látni őket, mikor halkan "kottogva" bólogató fejjel átúsznak egy nyiladékon. Mikor megijed nagyon lármásan tud menekülni és méltatlankodni. Ez a madár szerencsés esetben akár 15 évig is élhet!

3 megjegyzés:

  1. Én ma a Fonyódligeti strandon láttam egy csomót.Volt ki egyedül,de olyan is volt aki csibékkel.Volt köztük szemrevalóbb,de olyan is akadt hogy brrr!Vízityúkok voltak...

    VálaszTörlés
  2. Vizityúkok... Kész vagyok! :D:D:D rofl

    VálaszTörlés
  3. Ahaaa! Ezért aztán inkább a vizicsibéket lested, mi?

    VálaszTörlés