A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (330) Deseda (231) Gombák (148) Úton (144) Madarak (125) Családi (124) Horgászat (119) Vártúrák (104) Gasztronómia (102) Gépek (98) vegyes (97) Zsömi (92) F-1 (84) Kedvenceink (74) Kvár (69) miEz? (61) Somogyban (57) tréfás (56) D.arborétum (55) Állati (49) "Állati" (47) virág (47) St.földön (45) +jegyzÉs? (43) Veterán (36) feljegyzÉs (35) Királynő (30) vitriol (30) Történetek (28) görBee (19) Hadban (15) retro (13) Három kérdés (11) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Balaton (2)

2010. aug. 25.

Pomáz

Egyes vélekedések szerint vár állott Pomázon, mégpediglen Nagy Lajos király rendeletére a királynőnek épített erősség. Más vélekedések szerint a feltárt maradványok egy kastély kövei.
Bármelyik is a való, vélhetőleg a török dúlta fel, majd széthordták köveit és a megmaradt részeket elpusztította a II.világháború.
A mellig érő gazban semmit nem leltem, mit érdemes lett volna megörökíteni, mint bizonyítékát annak, hogy évszázadokkal előttünk volt itt valamiféle épület, akár vár, akár más.
Viszont itt látható a Honalapítás-emlékmű!
Árpád vezér dunai átkelésének emlékére. A honfoglalás után Kurszán vezérnek lett birtoka Pomáz és annak környéke.
Itt a második képen a Luppa-mauzóleum látható. E bizánci stílusban épített mauzóleum szomszédságában kell lennie a falmaradványoknak, miket nem leltünk. Helyette ismét megleltük a való világot! Az épület falait összefirkálták, de a legszörnyűbb, ami nem látszik a képen!
A belseje!
Bár lakat van a vasajtón, a falakon belül mérhetetlen kosz, mocsok, égésnyomok és ürülék! Jelzett látványosság és nevezetesség! Háááát....ez van manapság a Klissza-dombon!

2 megjegyzés:

  1. Pedig ha tüzetesebben vizsgálódtál volna, szépen látszanak az alapfalak maradványai. Igaz a föld színén, de jól kivehetőek. Az 1930-as években a falak még 2-3 m magasan álltak, de felléptek a tudatos történelempusztítók és csak ennyi maradt a falakból. A mauzóleumot egy templom szentélye fölé építették. Ez sem lehet véletlen. De az egész Pilis egy romterület, amit védenünk kellene!!!

    VálaszTörlés
  2. Legközelebb, mikor arra járok megkeresem. Ennél a látogatásomnál meglehetősen kedvem szegte az elhanyagoltság és nem sokat időztem.
    Egyetértek veled teljes egészében. Védeni kellene!
    Mindenütt, hol értékeink vannak.

    VálaszTörlés