A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (393) Deseda (355) Gombák (218) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. augusztus 20., péntek

Tátika

Zalaszántóról indultunk a várvölgyi úton. Először Rezi várát pilantottuk meg jobb felől, majd a másik irányban Tátika vára is előbukkant. Csodás látvány a magasban elhelyezkedő két "egymást látó" várrom. Csakúgy mint Salgó vára (Salgóbánya) és Somoskő!
Tátika irányába fordultunk és a köves talajút egy gázlón át vitt a hegy közelébe. Előző nap éjjelén a környéken nagy esőzés volt, a medrében megduzzadt patak állta el az utat. Gyalog megjártam a medrét, a köves kemény aljzat lehetővé tette az átkelést. Nem sokkal odébb aztán letettük a kocsit, gyalog fojtattuk utunk a távoli hegyen, 413 méter magasan épült várrom irányába.
Az út őserdőt átszelő része -a Tátika hegyen- embert próbáló volt. A várat Zlandus veszprémi püspök építette 1246-57 között. Az ezt követő zavaros időkben a vár sokszor állt per alatt és emiatt tulajdonosa is több ízben változott. A török időkben a keszthelyi ferencesek és a környékbeli urak is falai közt rejtették el kincseiket. Első ostromát is emiatt szenvedte, mert Kecsethy püspök szemet vetett az értékekre, bevette a várat és a mintegy százezer forintnyi kincset elrabolta. A török 1589-ben rabolta és rombolta le a várat. A tulajdonjogot bíró Pethő családnak nem volt pénze az újjáépítésre, így maradt a romos állapot. Sorsát Mercy császári tábornok pecsételte meg, mikor hadgyakorlat címén felégette az amúgy is romos erősséget. Mostani állapotában, sok helyütt látszik az állagmegőrzés nyoma, megvannak a feltárás kutatóárkai és az építéshez felhalmozott kövek is. Csak pénz nincs rá, gondolom én. Remélem egyszer lesz! Én kedvenceim közé soroltam ezt a gyönyörű romvárat és környékét!

2 megjegyzés:

  1. Megen tanultam tőled Joshi barat!!!Eddig asztem a Tátika a Badacsony melletti egyszemélyes melltartó!Nem is tudtam hogy van ilyen vár is!Köszönöm az infót,azt pedig ahogy mindezt leírtad,nem kommentálom!Csak elhíznál a dicsérettől...!:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! Tudod barátom a szerénységgel nincs gondom, már csak a szépségem óvom. Ezért nem is szeretnék elhízni!

    VálaszTörlés