A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (394) Deseda (355) Gombák (218) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (16) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. december 16., csütörtök

Jég és hó

Tegnap reggel, még kisebb-nagyobb szabad vízterületek is voltak, bár már erősen megindult a jegesedés. Elég volt egy nap és be is fejeződött. Ma már egy nem túl nagy területet leszámítva az egész tavat jégpáncél borítja.
Friss, nem túl vastag, de már nem nedves és kásás. Az éjszaka, hajnalban esett vékony havat már nem áztatta fel. Friss hópaplan takarja a friss jeget! A csillagmajori lejáróval szemben az erdősáv alatti részen van még nyílt víz a vadkacsák örömére. Elképesztően nagy számban gyűltek ott össze, biztonságos távolságra a parttól.
A partmenti sekélyes befagyott, de az a bentebbi vízterület minden éven későbben fagy be, körbe ülik a szárnyasok, néha úsznak benne egyet. Biztonságban vannak egyelőre a négylábú ragadozóktól, mert azok még nem merészkednek a vékony jégre. Ember se tegye!
Kemény hidegeket, intenzív havazásokat ígér az előrejelzés, ha úgy is lesz, akkor nemsokára biztonságossá hízik a jégtakaró. Nagy fába vágta a csőrét ez a fakopáncs. Hangos munkával verte fel a környék csendjét, éktelen hangosan vésett és közben szórta le a beteg fakérget. Annyira belefeledkezett a kutatásba, hogy szokásától eltérően nem húzódott az ág takarásába, így aztán viszonylag könnyű volt megörökíteni. Lehántott egy jó hosszú szakaszt, aztán másik fára telepedett. Oda már nem követtem. Én sem szeretem bámészkodót sem munka, sem étkezés közben!

2 megjegyzés:

  1. Hát akkor lehet rendet rakni a szerelékes dobozban. És várni az olvadást, vagy a vastagabb jeget. :)

    VálaszTörlés
  2. Apum! Itt intenzív havazás van!!! Kocsival terveztem a mai bevásárló körutamat, de erről letettem...marad a tömegközlekedés. Délután ha végeztem lesétálok a Dunára. :) nagyon jól néz ki minden. Csóóók!

    VálaszTörlés