A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. február 27., vasárnap

Kocsonya

Egy roppant egyszerű étel. És mégsem. Tekintettel a tartós hidegre, Melinda főzött kocsonyát. Mégis csak a tél étele. Nekem legalább is, mert anno mindig decemberben volt a disznóvágás és a hidegek meglétéig főzött nagyanyám kocsonyát. Általában több alkalommal.

Előre leszögezem, hogy mi úgy szeretjük, ha van benne füstölt "alkatrész" is. Kell az a lé szép sárgálló színéhez, a kellemes illathoz és az ízhez.

Kell bele köröm, farok, csülök, fül, bőrke és valami száraz hús. Ebből most épp az első és hátsó csülök volt a füstölt. A száraz húst pedig kivételesen szívvel váltottuk ki. Lehetett volna bele rakni még fejet is, de most nem került. Nem találtam sehol mint ahogy füstölve körmöt sem. De hát a kocsonyában nem minden szentírás, lehet variálni kicsit az összetevőkön.

Amin nem lehet, kell fazéknyi mennyiséghez egy fej vöröshagyma, egész bors fél zacskónyi, legalább hat közepes fej fokhagyma, egy babérlevél. A fokhagyma gerezdek legbelső burkát nem kell leszedni úgy kerüljön a lébe. Először a húst kell feltenni és forrást követően habolni a levet csakúgy mint bármely húslevet. Nehogy zavarosra sikeredjen. Mikor már habja nem jön, kerülnek bele a fentebb felsorolt ízesítők. Onnét számítva csak gyöngyözzön. Szép lassan, csendesen jó soká. Most speciel késő este került lángra pénteken, így aztán Melinda hagyta szombat reggelig.

Kicsit hőjét vesztette a lé, leszedtük fölös zsírját, elosztottuk tálkákba a megfőtt finomságokat, végezetül rákerült a lé. Ámbár üvegezett, de azért megfelelőképp hideg a terasz, ott aztán meghűlt és meg is dermedt.
Szép lett, jó illatú és -most már mondhatom, mert kóstoltam- ízletes.
Fogyasztás előtt kerül rá csipetnyi őrölt paprika, inkább csak a szemnek
Csakúgy mint gyermekkoromban, mikor nagyanyám főzte.

16 megjegyzés:

  1. Megkóstoltuk! Nagyon finom! Még, még, még, még, még! Ennyi nem elég! :)

    VálaszTörlés
  2. További jó étvágyat! Én sajnos - bár már többször próbáltam - nem szeretem.

    VálaszTörlés
  3. Mi is nagyon szeretjük,bár a párom inkább a benne valót mint a levet.Mikor megfőtt úgy szereti, mindjárt melegen megpaprikázva.Én meg inkább a levet,így osztozunk!!

    VálaszTörlés
  4. hmmm, összefutott a számban a nyál, pedig nincs is a közelemben citrom:)
    Nos, én is így szoktam főzni a kocsonyát, hogy teszek bele egy szép darab füstölhúst is - most legutoljára egy füstölcsülök került bele - meg némi szárazhús is, a többi szokásos belevalókon kívül . Szépen elrendezgetni a tányérokon a a guszta husikat, majd jöhet az ízletes lé, és az izgalom, hogy megfagy- vagy nem fagy meg.... Persze, mindig megfagy - de ez valahogy hozzátartozik a várakozás izgalmához, míg másnap reggel - ha kibírja addig a legtürelmetlenebbje is - remegősen, hidegen csitítgatja a forró, hajában sült krumplit és együtt indulnak végzetük felé:)

    VálaszTörlés
  5. Nálunk december óta, tiltott szó lett a kocsonya:)))
    Kivételesen a kocsonya főzés párom feladata és így volt ez most is. Három gyerekből egy szereti és mi ketten, de mivel nem tud keveset főzni, ezért kapnak a barátink is, igen nagy örömükre:)
    Az elkészítése detto, mint nálatok József és mi is a teraszon hűtöttük, amit nem kellett volna, mert a szomszéd cica, aki azóta macska....négy hatalmas tányérba beletolta a pofikáját....mert ugye nem ám, hogy egyből jól lakott volna.:)
    Így szegény párom, aki minden évben a kocsonyát várja a legjobban, alig evett a saját kocsonyájából, pedig igazán ízletesre sikeredett.
    Majd elmondom neki, hogy Ti most is főztetek és, hogy milyen gusztán nézett ki...:)))

    VálaszTörlés
  6. Én is így főzöm, de nálunk csak mi, a két öreg szeretjük, ezért ritkán van....sajnos.De lehet, hogy ma felhajtom a hozzávalókat.

    VálaszTörlés
  7. Kovács Lászlóné2011. február 28. 9:08

    KEDVET HOZTÁL NEKEM IS A KOCSONYA FŐZÉSRE. NÁLUNK MINDENKI SZERETI. ÉN IS HASONLÓAN FŐZÖM. ÍGY VAN OLYAN GUSZTA SZÍNE, NEM BESZÉLVE AZ ÍZÉRŐL.EBBŐL NEM LEHET KEVESET FŐZNI, ÍGY NÁLUNK IS JUT A SZOMSZÉDNAK IS.

    VálaszTörlés
  8. Nekem hiányzik a listádból a füle. Anélkül csak hasonlít kocsonyára, amit leírtál. Lehet valaminek jó íze, ha a porcogóropogás nincs, akkor nem az az érzés. ;-)
    De ne keseredj el! Ismételd, amíg tökéletes lesz.

    VálaszTörlés
  9. ... vagy lehet, hogy csak irigykedem?

    VálaszTörlés
  10. Ahány ház annyi szokás!
    Sokféleképpen lehet kocsonyát főzni, jó magyarosat!!
    Egy tanács, a fokhagymát ha úgy vásároljuk meg kell nézni, mert a nagyobb üzletekben Kínából hozottat lehet kapni, s bizony nem az igazi!!!

    VálaszTörlés
  11. Nem rossz! Nem bizony, és én is csak bámulom kívánósan. Jamm, és ennyi! :-)))

    VálaszTörlés
  12. Imádom, de nálunk csak én szeretem , tehát magamnak nem csinálok .

    VálaszTörlés
  13. -Majd lesz még, mikor újra eljő a tél.
    -Köszönöm, neked más "disznóságot" ajánlok majd.
    -Testvériesen? Vagy fele-fele?
    -Héjában sült krumplival még nem próbáltam.
    -"Cirmos cica haj, hová lett a ..."
    -Hajrá, főzd meg és jó étvágyat!
    -Tényleg nem lehet és nem is érdemes keveset.
    -"Kell bele köröm, farok, csülök, fül, ..."
    Mellesleg fokhagymás pirítóssal is ropog.
    -Magyar volt. Nem eszünk kínai fokhagymát.
    -Köszönöm Karesz. "Ugorj" neki és főzd meg.
    -Azért néha csak csinálj magadnak. Hisz szereted.
    -Szia Pöti! Örülök a sikerének. Jó étvágyat hozzá.

    VálaszTörlés
  14. Köszönet a dicséretért. Mi is.

    VálaszTörlés