A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (330) Deseda (231) Gombák (148) Úton (144) Madarak (125) Családi (124) Horgászat (119) Vártúrák (104) Gasztronómia (102) Gépek (98) vegyes (97) Zsömi (92) F-1 (84) Kedvenceink (74) Kvár (69) miEz? (61) Somogyban (57) tréfás (56) D.arborétum (55) Állati (49) "Állati" (47) virág (47) St.földön (45) +jegyzÉs? (43) Veterán (36) feljegyzÉs (35) Királynő (30) vitriol (30) Történetek (28) görBee (19) Hadban (15) retro (13) Három kérdés (11) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Balaton (2)

2010. jan. 18.

Magkokas (vérkakas)

Nagyanyámnak volt egyszer egy igen gyönyörű és igen agresszív kakasa.
Szépsége miatt meghagyta szaporításra, de végül harciassága okozta a vesztét. Hatalmasra nőtt, szép színes tollazatu a képen lévőhöz hasonló kinézetü madár volt. A hátsó udvar szolgált egyben baromfiudvarként és a kert felőli végében volt a budi. A kakas pedig egyre vehemensebben védelmezte a tyúkjait. Odáig fajult a dolog, hogy vinni kellett egy cirokseprűt távoltartani a féltékenységbe beleőrült madarat. Természetesen ez a cécó ment a tojások összeszedésekor, disznóetetéskor, egyszóval mindig, mikor tennivaló akadt hátul. Egy tál kukoricával mentem egy ízben, és a kapuban kicsúszott a kezemből. Megfeledkeztem a "fenevadról" és leguggoltam összeszedni. Kicsi híja és kivágta a bal szemem! A sebhely örökre ott rejtezik a szemöldököm alatt. Nagyanyám kimondta a halálos ítéletet és aznap végrehajtásra is került. Került belőle a hétvégére leves, pörkölt, de legelsőbben is hagymás vér. Ez nem azonos a hurkába valóval, ez más!
A baromfi vérét tányérban kell felfogni, hogy szétterüljön, majd alvadása után leönteni tiszta vízzel és így rövid időre tárolható. Akkor még nem volt elterjedt a hűtőszekrény! Jó sok hagymát kell tisztítani, majd felszeletelni karikára, sütéskor úgyis szálaira esik. Bő zsiradékon kell a hagymát "fonnyasztani", addig míg üveges lesz és megpuhul, közben sóval izesíteni. Ekkor a megalvadt vért apró kockára kell szelni és hozzákeverve a hagymához addig sütni, míg "megfeketedik". Friss kenyérrel, hűvös kovászos uborkával valami fenséges!

1 megjegyzés:

  1. Hajaj, az a jó kis hagymásvér! De régen is ettünk már.... :(

    VálaszTörlés