A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. július 8., csütörtök

A rejtek

Mióta leszálltak a fészekről és útnak váltak, bár több alkalommal is találkoztunk, azért igazán közel kerülni hozzájuk nem sűrűn volt alkalmam. A tegnapi szeles napon sikerrel jártam. Először inkább csak cserkésztem a nádak, gyékények szélében.
Figyeltem a mozgásokra, találkoztam sok ismerőssel, de halmozgás nem volt. Beültem a "kedvelt" fűzbokrom elé egy rövid időre és épp szedelőzködtem, mikor a "végekről" előúszott a család. Nem messze tőlem megálltak, tollászkodtak, nyújtóztak és kiváncsian figyelték mozgásom. Finoman feléjük löktem a csónakot. Megvártak egészen közel, majd lassan úsztak a csónak előtt, Hercegem volt mikor mellettem alig kétszeres evezőhosszra. Felúsztak egészen a "végekre" és ott megállapodtak egy kicsiny öbölben. Annyira szélvédett öblöcske, hogy az erős széljárás ellenére is alig fodrozódott a víztükör. A verőfényes napban hagyták magukat fényképezni. Mintha a büszke Királynő csak az immár szépen megnőtt kicsinyeivel szeretett volna dicsekedni. A fotózást követően egy ideig én gyönyörködtem, ők meg napoztak gondtalan, az egyik kishattyú a lábát is feltette pihentetni a saját hátára. Azután beúsztak egy keskeny rejtekúton és pár fehér villanás múltán eltüntek az útvesztőben. Elnyelte őket a gyékény sűrűje.

3 megjegyzés:

  1. Milyen nagyra nőttek...Érdekes, hogy egyidősek és az egyik mégis már fehér, míg a másik kettő még szürke.

    VálaszTörlés
  2. Valószínüleg nem egyidősek. A bütykös 6-8 tojást rak és csak a negyedik után üli meg. Kotlás közben tojja a többit, miközben az első négy tojás már beindul. Amennyiben nem naponta tojik, akkor attól függően, hogy melyik tojások kelnek ki, akár 4-6 nap korkülönbség is lehet köztük. Az pedig madaraknál már nem csekély.

    VálaszTörlés
  3. Megnéztem a képeket és látom, hogy szépen nődögélnek. Amire kíváncsi lettem volna én is, azokra a választ megkaptam az előző reflektálásodban.

    VálaszTörlés