A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. január 25., hétfő

Élménycsoda készül

Bikalon, Reneszánsz Élménybirtok épült. A hét és fél hektáron elterülő, korhűen létrehozott épületek, épületegyüttesek, létesítmények már látványában is visszarepítenek a reneszánsz világába. Alkalmi idegenvezetőnk -ki egy igen lelkes és jól képzett csapat tagja- nem csak megmutatta a most "pihenő" birtokot, hanem szavai nyomán könnyeden elképzeltük, milyen mikor élet költözik a házakba, a faluba, óvárosba, reptetnek a solymászok és megelevenedik a lovagi közdőtér.

Az első képen az Élménybirtok bejárati épülete látható, majd a középkori falu következik. Az építészetileg és felhasznált anyagában is korhűen kivitelezett épületekben kerül bemutatásra a korabeli mesteremberek tevékenysége, valamint előállított termékeik. Van itt kosárfonó, fazekas, kovácsmester és molnár. Természetesen van falusi csárda, őshonos háziállatok és állatsimogató. A mesteremberek tevékenységét nem csak nézni, hanem kipróbálni is lesz mód, mint ahogy a korabali konyhaművészetbe is "belekontárkodhat" a kiváncsi vendég.
Az állatsimogató bizonyosan maradandó élmény kicsinek s nagynak egyaránt. A falusi élettől eltávolodott ember itt találkozhat kecskecsaláddal, birkákkal, disznóval, szamárral, nyúllal és ezek kicsinyeivel. Megsimogathat egy kicsinyke tapsifülest, kecskegidát, malackát, báránykát vagy csacsit. Itt látható lesz hogyan tartották, gondozták, táplálták ezeket a hasznos és aranyos háziállatokat.
Ezen a képen a Kastélyszálló felőli bejáró látható és a tó, honnét a vizimalom kereke is kapja a vizet. Aki figyelmesen megnézi a képet, láthatja a békésen telelő hattyúpárt a vízen. A piros tetős, stílusában modern épület már kívül esik a reneszánsz világán. Még sok látnivalóval, élménnyel, információval maradtam adós, természetesen lejegyzem és megmutatom, mert ami itt létesült azt látni, és amilyen hagyományőrző tevékenység itt folyik azt tudni érdemes.

12 megjegyzés:

  1. Több ilyen hely kellene Magyarországon is.

    VálaszTörlés
  2. Hát teljesen jó, azt hiszem több is lehetne belőle. Igaz Én falun nőttem fel, így a gyerekeim is szerettek ott, de rengeteg olyan gyerek van aki csak a TV-ből lát ilyet

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lehet,több is kellene.
    Szerintem van is csak nem tudunk az országunk szépségeiről.

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok,maradandó élményt nyújthat minden látogatónak. ( A gyerekeim már alig várják a tavaszt,hogy megnézhessék :) )

    Janó

    VálaszTörlés
  5. Ükösné Erzsi2010. január 31. 5:49

    Klub tagként a fotókban gyönyörködöm egyenlőre,a tavasz beköszöntével biztosan látogatója leszek e csodás parknak!!

    VálaszTörlés
  6. Nem tudom tervezik-e, de szerintem a belépő megváltásakor lehetőséget kellene teremteni, jelmez kölcsönzésre. /pl.Velence./ De Disney land-ben is nagy örömet szereznek a gyerekeknek a különböző jelmezekkel.Gondolom lehetne többféle megoldást találni:olcsóbbat,drágábbat, vásárlásra, kölcsönzésre vagy akár csak kaucióval.
    At élménypark mindenképpen jól járna, mert a megfelelő ruhákkal,jelmezekel színesebb lenne.

    VálaszTörlés
  7. A "névtelen irta" megjegyzéséhez hozzáfűzve, csak annyit, hogy nem is rossz ötlet a ruhakölcsönzés. Én is szivesen végigjárnám a birtokot egy korabeli hosszu ruhában, a fejemen egy "fityulával".

    VálaszTörlés
  8. Jelmezkölcsönzéshez közzéteszek egy kapott információt.

    "Erről már volt szó, nem kizárt, hogy meg is fog valósulni. Eladásra szánt korhű ruhák már ősszel is voltak!"

    VálaszTörlés
  9. Nekem már volt szerencsém még akkor megtekinteni, a parkot, mikor még épült, fantasztikus élmény volt.Szívesen visszamennék, hogy megnézzem milyen készen.

    VálaszTörlés
  10. De szuper! Tavasszal mi is elmegyünk :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon szeretek kirándulni,most épitettünk kemenncét szivesen vennén a jo recepteket,mert vidéken az idösebb korosztály nagyon sok mindent tud sajnos keveset kapunk visza belöle.Jo lenne ha valaki össze gyüjtené és közre adná a clubon keresztül.

    VálaszTörlés
  12. Sok-sok jó kemencés recepteket találsz az alábbi
    elérhetőségen. www.kemencebence.hu Üdv.Csaba

    VálaszTörlés