A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. május 20., csütörtök

Akácvirág

"Nyakunkon" az akác virágzása és az időjárás miatt szegény méhek a kaptárba kényszerülnek. Lassan egy hete akadályozza a gyűjtésben dolgos kis rovarjainkat a rendkívüli időjárás.
Sem az eső, sem az erős szél és most már a hűvösödő idő sem kedvez a repülő rovaroknak. Élelem híján bajban vannak a fecskék is, megint tizedelheti őket a kedvezőtlen időjárás ha így marad és ez nem csak a fecskékre vonatkozik, hanem sok más rovarevő madarunkra is. Fokozott a veszély, mert költési időben vannak. Sokkal kevesebb lehet az akácméz is a vártnál. Az akácméz igazi hungarikum keresett termék külföldön is. Fertőtlenítő hatású, jó köhögés ellen, alacsony a sav és virágpor tartalma, ezért jó savtúltengéskor fellépő emésztési problémákra és kevésbé allergizál. Amúgy az akácvirágot gyerekkoromban néha megettük, úgy a fáról leszedve. Kicsit megrázogattuk, hogy kipotyogjanak belőle a bogarak és ettük. Gyűjtik gyógynövényként és teáját fogyasztják szintén köhögésre, illetve magas gyomorsavra. Bekerült a receptkönyvekbe is, palacsintatésztába mártva, kisütve frissen, kis cukorral önálló fogás, de cukor nélkül húsok mellé köretnek is ajánlott. Almával, mézzel, kevés citrommal, akácvirág szirmokkal dzsem is készül belőle. Akácvirág párlat (pálinka) is létezik. Számomra még ismeretlen az íze, egyszer szivesen megkóstolnám!

8 megjegyzés:

  1. A fecskék miatt én is rettenetesen aggódom, félek, hogy kihűlhetnek a tojásaik. Nagyon hideg van, és tényleg nem tudnak rendesen táplálkozni sem.

    VálaszTörlés
  2. Pepe irománya...2010. május 20. 11:31

    Itt is van az első... Sajnos több fórumon is hallottam a televízió két-három csatornáján láttam, hogy nagy a baj a fecskékkel, a kipusztulás fenyegeti a fajt...A cinege mellett a másik nagyon kedvelt madaram.Nem lehetne mesterségesen keltetni a tojásokat? Védeni valahogy kis szerencsétleneket, kár lenne, ha az ember felelőtlensége egy újabb fajt ítélne kipusztulásra. Méz. Telente kb. 6-8 kg fogy a családban akác- és vegyesméz. Inkább erre költünk mint, gyógyszerre. Cukor helyett, ízesítésre is kiváló, nem beszélve a jótékony, gyógyító hatásáról...

    VálaszTörlés
  3. Szerintem nem tudnák a mesterségesen kikeltetett fiókákat felnevelni. A befogott legyengült felnőtt madarakat már etetik, például Fenékpusztán is, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület telepén. Olvasom, sok gólya is veszélybe került, mert felteltek a fészkek esővízzel és kihülnek, megfulladnak a tojásban lévő embriók, vagy a már kikelt kicsik. Ezen például lehetett volna segíteni, ha időben gondol rá valaki hozzáértő. Nálunk is fogy a méz rendesen, mint Micimackónál!

    VálaszTörlés
  4. ..az idén én is 2kg. akácmézet fogyasztottam el egyedül!! szerencsére nem is voltam beteg, de meg is hiztam töle.! Most várhatom, hogy hogy szabadulok meg a kilóimtól!!!

    VálaszTörlés
  5. Ne cukor mellé fogyaszd, hanem helyette.
    http://www.indavideo.hu/video/Hizlal-e_a_mez

    VálaszTörlés
  6. Nincs is kellemetesebb dolog mint ücsörögni a vízparton,illatolni az akác illatát és várni a harcsa kapására.Merthogy az akácvirágzás a harcsaszezon kezdete is!Ugyeeee?

    VálaszTörlés
  7. Így van. Akácvirágzáskor és éjjel eszik a harcsa. A Deseda országosan elismert harcsázó víz.
    Én is, életem egyetlen harcsáját Berzencén fogtam délben és a nyár kellős közepén. Nem vicc!

    VálaszTörlés
  8. Kevés lesz az akácméz az okból is, hogy a vihar a virágok nagy részét is megsemmisítette.

    VálaszTörlés