A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. május 17., hétfő

Lassan a víz az úr

A híradásokat hallgatva, van hol már át is vette a víz az uralmat, mi sem állunk messze tőle. Végiglátogattam Kaposvár környékén és a városban a Kapos mentét, bizony nem mindenütt megnyugtató a helyzet.
Kaposújlak felől már nem csak a mederben jön a víz, hanem az ártéren is folyik egészen a Szarkavárra vezető út töltéséig, majd lép át a híd alatt. A híd után a felesleg újra kilépve medréből önti el az árteret. Tengernyi víz! A képen Szarkavár előtt látható a folyó, amint már kilépett medréből és megkezdte feltölteni az ártéri rétet. Ez jó, mert sokkal kevesebb jut el a városig és talán megmarad a töltések közt a rengeteg víz. Ahhoz azonban el kéne álljon az eső. Délelőtt egy rövid ideig reméltem így lesz, de nem, újra nőtt az intenzitása, esik rendületlen napok óta. Nagyon sok a víz és bár a szél mérséklődött, azért fú most is rendesen.
A tegnapi néha száz kilóméter fölötti szél munkája sokfelé meglátszik a városon. Mindenütt apróbb ágak, levelek, a virágzó fákról utolsó szemig leszedte a szirmokat és több nagyobb fát láttam törve, vagy a földből kifordítva. Most könnyen elbánik a szél ereje a víztől elnehezült óriásokkal, mert a felázott, puha talajból csak kifordítja őket. A Cseri-parkban több hatalmas és gyönyörű tölgy esett áldozatául az elemeknek. Látványos és elszomorító végzetük, ahogy fekszenek a földön, mert most már semmi nem mentheti meg őket.
Ez a kép már a város után készült Taszár előtt a Dombóvár felé vezető 61-es út mentén. Itt is tengernyi a víz, kezd feltöltődni a falu előtti hatalmas legelő. Itt annyi víz képes összegyűlni, hogy átlép a műúton, mint 2005 augusztusában is. Az akkori nagy áradást helikopterről néztem, miközben úton voltam Pécsre, hol már összeállt a műtéti team előkészítették a nekem szánt műtőasztalt, meg eszközöket. Szívesen láttak! Remek munkát végeztek, ezúton is köszönöm! De most hagyjuk, másik történet, egyszer majd elmesélem. Fentről szebb volt, viszont sokkal jobb érzés most látni alulról. A Kaposnak nagy a vízgyűjtő területe, el tudom képzelni, most már akkor is kell egyes szakaszokon védekezni, ha eláll végre az eső. Képek a megáradt Kaposról.

8 megjegyzés:

  1. Hát igen, mi ehhez képest az én kis kacsaúsztatóm a kert végében? :D
    Nyugtalanító a helyzet, nem irigylem az ártér közelében lakókat. Fákat nagyon sokat tett tönkre a vihar, bármerre megyek, bizton beleütközöm néhány kidőlt, kettőbe törött példánnyal. Szerencsére a mieink megúszták, pedig a szilvákat nagyon féltettük!
    Helikopterezésről pedig annyit, legközelebb inkább fizess be egy sétaútra, nem kell több izgalom! :D

    VálaszTörlés
  2. Miskolcon már víz az úr.
    Még jó hogy dombon lakom.

    VálaszTörlés
  3. Köszi a képeket Józsi,annál is inkább mert én is terveztem lemenni,de most a kórházat részesitettem előnyben mivel apám ismét benn van.Elképesztő képeket készítettél,és ahogy hallottam azóta csak romlott a helyzet.Nagyon remélem hogy megembereli magát a mi Kaposunk,és nem bosszulja meg hogy oly sokáig elhanyagoltuk!!!
    Továbbá abban is reménykedem hogy eláll ez az átkozott eső,és végre az lesz aminek lennie kell - nyár!

    VálaszTörlés
  4. Pakoltam a homokzsákokat a délután folyamán...

    VálaszTörlés
  5. topee barátom, nem jó hírrel "jöttél"! Mielőbbi jobbulást édesapádnak!
    Zsofichen: Szorítok nektek és üdvözlöm a csapatot!

    VálaszTörlés
  6. Ma délelőtt tíz körül már lement az árhullám a Kapos városi szakaszán. Kaposváron egyelőre megszűnt a veszély. Reggel Taszár vasútállomásnál elöntéssel veszélyeztette az utat a levonuló ár. Tegnap késő délután -katonai segítséggel- a Cseri uton nyúlgát építésével akadályozták a víz kitörését.
    Remek képek a védekezésről: http://www.sonline.hu/galeria/39228

    VálaszTörlés
  7. Szerencsére elég volt száz katona pár órára. Úgy tűnik megúsztuk a nagyobb bajt pár dolgos kéz, meg egynéhány tonna homok segítségével.

    VálaszTörlés
  8. Bizony megúsztuk, sok más helységhez képest meg pláne! Gratulálok a csapatnak, elismerésem és üdvözletem!

    VálaszTörlés