A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (394) Deseda (355) Gombák (218) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (16) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. május 25., kedd

Pipacsok

Pipacs. Gyerekkorom egyik kedvenc vadvirága, másik a kéklő búzavirág!
Hová lett a búzavirág? Szerettem volna szedni egy csokorra valót és sehol nem lelek. Igaz búzatáblát sem sokat, de a búzavirágnak akkor is kellene lennie, ha előző éven termeltek a területen gabonát. Nem a kék virágszirmokat mint gyógynövényt akartam szedni, hanem csak a szépségéért. Ma figyeltem az utak mentét Szigetvárig, aztán Pécsig, majd vissza és sehol nem láttam kékleni. Furcsállom! Tudom, a gabona vetőmag közül -mint gyommagvat- kiírtják. De ennyire sikeresen? Nekem hiányzik, mert hozzátartozott a búzatáblák széléhez, az árokpartokhoz, a tájhoz.
 Hazavini -ellentétben a gabonavirággal- a pipacs alkalmatlan, mert melegben pillanatok alatt elhervad. Futva lehet csak ötszáz méternél messzebb jutni vele, ezért hát a helyén kell szépségét élvezni. Vagy képen! Gyerekkoromban sok volt, ma már a pipacs is kevesebb. Ki hitte volna, hogy mákféle? Szép kis mákvirág! Tényleg szép. Amúgy virágszirmai gyógyhatásúak, de a növénynek más ehető részei is vannak. Jártomban-keltemben láttam már több hektárt kitevő pipacsmezőket is, eddig a legnagyobbat Szigligethez közel. Gyönyörű látvány volt a lángvörös domboldal!
Ez is pipacs, csak kicsit megfásodott. Csikós Nagy Márton alkotása és Kaposváron díszeleg a Pipacs utcában. Ha emlékezetem nem csal, akkor az első Pipacs Napok rendezvényen faragta alkotója a helyszínen, 1996-ban. Ez a rendezvény az utcában lakók és a környékbeliek családias összejöveteleként indult, aztán néhány év alatt városi rendezvénnyé nőtte ki magát. Tömegeket vonz!

3 megjegyzés:

  1. Ez is gyomnövény számit. Nem látni erre sem, mert a táblásítás címszó alatt a mi vidékünkön is kiirtották már az összest. Mint ahogy sok mást is. Környezetrombolás ez is.

    VálaszTörlés
  2. Sok pipacsot láttam vasárnap, a Taszár - Kaposfüred közötti gyorsforgalmi szakaszon. Egyébklnt viszont tényleg kevés van!

    VálaszTörlés
  3. Ma láttam sok pipacsot, de nem faluhelyen meg a földeken, hanem a vonatablakból a városban. A 70-es út fehérvári vasúti felüljáróinál a rézsün. Ott, ahol nem kaszálták még le.

    VálaszTörlés