A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. április 3., szombat

Elkészült az élménycsoda

Bikalon április elsején megnyitotta kapuit a Reneszénsz Élménybirtok! Tegnap ott tettünk egésznapos látogatást és nem bántuk meg. De nem ám!
Borongós, hűvös időre ébredtünk, útközben az eső is szemerkélt, kezdtek kétségeim támadni a nap sikerét illetőleg. Egészen kicsivel érkeztünk a nyitást követően, ennek ellenére már szép számmal voltak látogatók a birtokon. Mivel nem vagyok egy 7próbás, ezért volt majd egy órányi időnk az első előadásig, körültekinteni. Benépesültek a falu házai, a kosárfonó házában kész és készülő terméknek sem volt híja.  Izzott a vas, zengett az üllő a kovácsműhelyben, tekeredett a fém. A mester házában megtekinthető nagyon sok minden, mi kikerül értő keze alól. A fazekas épp cseráptálat festett, kész termékei polcon sorakoztak. A házak úgy vannak berendezve, ahogy eleink éltek, műhely, főző, lakó traktusra tagolva, de egy térben. Munka közben sem áll meg az élet, átlátogat a szomszéd néhány szóra, betér a barát egy áldást osztani, jönnek- mennek a falu lakói és az átutazók, természetesen a kornak megfelelő öltözetben, vehemenciával és beszéddel. A falusi csárda kemencéjében sül, illatozik a pogácsa, fől az étek. Micsoda kávét főznek ott! Forog a vizimalom kereke, csobog a víz a kis patak medrében, jár a barát házról-házra, megjelenik az őrjárat, csacsifogat baktat, lovas üget az utcasoron. Zajlik az élet! Az állatok tanyáján lehet megismerkedni, barátkozni, simogatni a jószágot, birkát, sertést, szamarat csikajával. Már eddigre minden kétségem elmúlt, nem lesz ez a nap akármi! Hirtelen megbojdult a falu, vasas szekér robogott be az utcára. Megérkeztek talján földről a vándorok, kezdetét vette az előadás.
Nem mesélem el! Isten őrizz, hogy lelőjem a lényeget, ezt látni kell! Igazi vásári komédia kerekedett, bolonddal, szép jánnyal, perlekedő anyjával, torzsalkodással, végén hatalmas táncos vigassággal. És mindez karnyújtásnyira zajlik, sőt néha közelebb, mert a színészek időnként bevonják a látogatót, a barát megáld, a bolond figyelmeztet az asszonyokra leselkedő veszélyre. Olyan mintha a színielőadást a színpadon a szinészek között mozogva élné meg az ember. Tényleg egy időutazás! Még alig több mint egy óra telt el.
A zöme még vissza van! Legközelebb elmondom.

11 megjegyzés:

  1. Tényleg szép lehet, kitűnik a lelkes beszámolódból, valamint a képekből is! Egyszer mi is elmegyünk majd, az biztos!

    VálaszTörlés
  2. Hét nem csodálatos?Mármint a magyar hagyományok és szokások ápolása!Sajnos egyre kevesebbet találkozhatunk vele!Irigyellek hogy ilyen szerencsében volt részed Józsi!
    Ja,és boldog húsvétot neked és kis családodnak!
    topee

    VálaszTörlés
  3. Több mint szép, a történelmünk egy szelete elevenedik meg. Tényleg szerencsés voltam! Menjetek is el, te is topee barátom és másoknak is csak ajánlani tudom.
    Boldog Ünnepeket neked is, szeretteid körében.

    VálaszTörlés
  4. Józsi! Több fotót is felrakhattál volna az eseményekről. Boldog Húsvétot kívánok: Laci

    VálaszTörlés
  5. Laci! Ez betyárosan lesz megoldva. Lesznek még beszámolók is, fotókkal és végül egy Picasa album. Kelemes Húsvétot nektek is!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép, mintha nem is ebben az országban lenne. Nekem nyugalom, egymás szeretete, tisztelete jut eszembe, ami sajnos egyre ritkább a mai helyzetben. Biztosan el fogok ott tölteni néhány napot.

    VálaszTörlés
  7. Szuper dolog és élmény belebújni régi korok ruháiba én is minden évbe várom hogy szombathelyen kezdődjön a SAVÁRIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL,igaz csak három nap de,nagy élmény.

    VálaszTörlés
  8. Már alig várom, hogy lássam. Tavaly ott ünnepeltük a Párommal a 25.házassági évfordulónkat a szállodában és már javában épült élménypark. Egyértelmű, hogy az idén megnézzük.

    VálaszTörlés
  9. Így igaz Kedves Zsuzsa! Kifelé jövet olvasható is a kapu felett: "Vigyázz XXI. század!"

    A Savaria is nagy élmény valóban! Bikal egész évben látogatható lesz.

    Utólag is gratulálok Kedves Gabriella! Ne feledjék, az Élménypark területén is van szálláslehetőség.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Szabolcs!
    Nagy élvezettel olvastam a beszámolót, sajnos nem volt lehetőségem részt venni most ezen a találkozón, de a következőn igyekszem. Igazi kedvcsinálót küldtél, biztosan jól éreztétek magatokat és sokak érdeklődését felkeltetted, hogy ellátogassanak Bikalra. Üdvözlettel: Mária

    VálaszTörlés