A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. április 15., csütörtök

Medvehagyma

Medve? Medve az nincs! Megint Zsömit kellett megkérni modellkedni.
Azért ő is jól mutat a medvehagymásban. Amúgy, medvéből sincs sok hazánkban, meg Zsömiből sem. Medvehagyma viszont van, rengeteg. Hallottunk már róla korábban is, viszont nem gyűjtöttük, fogyasztottuk. Barátoktól kaptunk, megkóstoltuk, aztán más elkészítésben náluk is fogyasztottuk. Ízletes. Elhatároztuk, szedünk mi is, addíg míg szezonja van. Bikalról jövet vette észre Melinda az erdő aljnövényzetének feltűnő zöldellését, megáltunk és "terített asztallal várt a természet. Akkor is szedtünk jó adagot, és megkedveltük. Ma aztán eljött az ideje a gyűjtésnek, gyakorlatilag az utolsó pillanatban, mert nemsokára virágzik és akkor már -mondják- nem jó. Közben kicsit utána olvastunk Maria Treben Egészség Isten patikájából című könyvében. Hihetetlen mi minden "kórságra" javasolja és mellé még számos módon elkészíthető, feldolgozható. A néphit azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik gyomrukat, beleiket és vérüket tisztítandó. Tulajdonságai lényegében megegyeznek a fokhagymáéval, viszont gyógyereje jóval nagyobb! Nos én senkit nem kívánok rábeszélni, meg ebbéli tapasztalásom sincs még. Kit érdekel könnyeden utána olvashat. Egyet viszont nyugodt lelkiismerettel állíthatok: nagyon ízletes! Kellemes kirándulással egybekötött gyüjtőtúrára mentünk, összeszedtük a szükséges mennyiséget, hogy jusson frissibe is, maradjon eltenni is. Én leginkább az eszenciára vagyok kiváncsi!
Zsömi kirándulások alkalmával sok zöldet fogyaszt, megfigyeltem, hogy válogat a növények közt, van amit különösen kedvel. Azt tartják, gyomorpanaszokra, vitaminhiányra meg a gyomorban lévő szőrszálak öszegyűjtése miatt esznek a kutyák füvet. Most már abszolúte nem hiszek ezekben. Zsömi a hét minden napján eszi a füvet ha kimegyünk és kizárt az állandó hasfájás, vitaminhiánya sem lehet, mert változatosan étkezik és vitaminos tápokat is fogyaszt, a szőr is mese, mert nem öklendezi vissza. Szerintem egyszerűen szereti, mint az almát is, de a körtét méginkább. Most is keresgette a kedvenc növényét, talált is. A medvehagyma nem érdekelte, egészen addig, míg egy levelet az orra elé nem tartottam. Elfogadta, leharapta a szárát és elsőre nagyon meglepett pofát vágott. Aztán jót csócsált a levélből. Később repetázott.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon sok van felénk is!Legeljük is, amikor az ideje van, de szeretném megtanulni a tartósítását is....Megírnád? Előre is köszönöm,Panni

    VálaszTörlés
  2. Szívesen. Apróra szelve -mert sem az aprító, sem a daráló nem bírt a rostjaival, meg utóbbi kicsavarta a levét is- raktunk fagyasztóba is. Ezt csak akkor javaslom, ha nem zavar az illata, mert dupla zacskózáson is átérzik.
    Másik módszer -és talán ez a jobb- apróra szelve és sóval, kevés olajjal összekeverve jól záródó kisebb befőttes üvegekbe, aztán irány a hűtőbe. Nem kell túl sok só. Még mindig van és nagyon jó fűszerezni. Melinda előszeretettel készít "medvehagymás pogácsát".
    Készített medvehagyma bort is, de az nekem nem nagyon jött be. Azért elfogyott. Úgy fél liter fehérborba beleforralt egy jó marék levelet, majd kevés mézet hozzá ízesíteni.
    Eszencia is van még. Egy kétdecis szűknyakut lazán megtöltött apróra szelt levéllel, majd feltöltötte pálinkával és két hetet ért a napon. Azóta hűtőben van. Ezt is csak ízesítésre használjuk.

    VálaszTörlés