A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. június 1., kedd

Csapatkarjelzés

Ennek a bejegyzésnek az adta egyik apropóját, hogy kutakodás közben rábukkantam egy könyvajánlóra. A másik egy ígéret.
A könyvajánlóban tudtam meg, hogy megjelent egy a Magyar Honvédség karjelzéseit összefoglaló és bemutató kiadvány.
Besenyő-Buda János munkája. Egyetlen "hibája" a műnek, hogy igen korlátozott darabszámban, belső terjesztésre készült. Első alakulatom -hol katonai pályámat kezdtem- karjelzését én terveztem és ennek bemutatását nemrég "megigértem" Crimson Velvet-nek. Előszörre az első képen látható karjelzést rajzoltam meg, mit az alakulat állománya jóváhagyott, így felterjesztettük elbírálásra. A Kaposvár felirat a város zászlajának színében elhelyezve a helyi kötődést jelzi, a zöld mezőben lévő felirat az alakulat névadójának állít emléket. A bástya motívum Kaposvár város címerére utal, szintén a kötődést erősitendő. A denevér motivum, benne a fegyvernemi jelzéssel utal az alakulat rádiólokátoros tevékenységére. Egyedüli élőlényként a denevér kapcsolható a kibocsájtott impulzussal való tájékozódásra. A kék szín a légteret jelenti, utalva a légi célok felderítésére. A vörös-fehér sávozás történelmi motívumként jelenik meg itt is, mint nagyon sok címerben és karjelzésben is. A Jedlik feliratot azért tettem zöld alapra, hogy Nemzeti zászlónk színei -mint egyik nemzeti jelképünk- jelen legyenek a pajzson. A bíráló Bizottság ezt a változatot nem fogadta el, indokolásban azt hozta fel, hogy túlságosan bonyolult és ezért nehéz lenne legyártani. Ennek ellenére később valakik legyártották és terjesztették is a gyüjtők körében, így a könyvbe is bekerült mint nem hivatalos karjelzés. Én is Budapesten vetettem egy példányt magamnak!
Második lépésben a Bizottság javaslatának eleget téve rajzoltam meg egy lényegesen egyszerűbb változatot, ami a második képen látható.A Kaposvár felirat a sárga színben, a denevér motívum, a fegyvernemi jelzés, a kék háttér és a Jedlik felirat megmaradt. Azt, hogy mire utalnak fentebb leírtam. Az alakulat névadójának nevét kivettem a zöld alapból, mert a másik két szín hiányában elvesztette értelmét és azt is sárgával színeztem alá. Ezt a változatot is elfogadta az alakulat állománya, majd felterjesztést követően a Bizottság által került elfogadásra, majd rendszeresítésre 1994-ben. A sors "fintora", hogy hivatalos elrendelését követően, mire a gyártási eljárás lezajlott és a létszámnak megfelelő darabszámban legyártásra került az alakulat már felszámolás alatt állt. Még megkaptuk a saját példányainkat, de már nem fájdítottam a szívem és nem varrattam fel. Soha nem viseltem!

12 megjegyzés:

  1. Talán, nagyon belepte a kék - fehér köd az általam kicsit sem becsült Bizottság agyát. Nézd már, ez tiszta amerikai - gondolhatták. Mert az Árpád ház színei, meg a zöld szín az már tiszta nacionalizmus. Ne legyen már egy magyar alakulat karjelzésében az alap nemzeti színű. Szégyenkezem helyettük is, hogy idáig jutottunk!

    VálaszTörlés
  2. Minden színre lehet vonatkoztatni valami negatívumot.

    VálaszTörlés
  3. Az Árpád-sávos pajzsmező hétszer vágott, tehát négy vörös és négy ezüst sáv.
    A Kossuth-címer félpajzsa is hétszer vágott.
    Több település zászlajában és szervezetek címereiben is megjelenik a vörös-fehér sávozás, de a sávok száma változó!
    Viszont vigyázat, mert az elhíresült (hungarista) zászlóban 4 ezüst és 5 vörös a sávok száma!

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok a kész címerhez! Még ha nem is sikerült a használatba helyezése, de létező és elfogadott jelkép. Tetszett a heraldikai leírásod is! Köszönöm, hogy közzé tetted!

    VálaszTörlés
  5. Én köszönöm! Tőled, mint szakértőtől jövő dícséret, különösen nagy elismerés számomra!

    VálaszTörlés
  6. Jellemző a bizottságokra... Mindegyik címer nagyon jó, az első különösen tetszik, és nem olyan bonyolult szerintem. Kár, hogy már nem viselhettétek!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Buddha! Hidd el, a valóságban nincs ilyen háttér ok. Titkos kis összeesküvés. Minél több színt, minél több motívumot hímeztetsz, annál drágább. Egyszerűen sajnálták rá a pénzt sajnos. Na meg, ha egyből azt mondják, jó. Nem dolgoztak. Ha kétszer visszadobják, akkor boldogok az íróasztal mögött. Ma is mennyit dolgoztunk, fontosak vagyunk.

    Nekem is tetszenek a karjelzések! Kár, hogy ez is a "reform" áldozata lett.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Zolcsik! Nagyon szeretném hinni, hogy igazad van, mert ez lenne a normális. Reménykedjünk, hogy a HM - be is befújnak az új szelek.

    VálaszTörlés
  9. Hát szél az most van. De, hogy új-e?

    VálaszTörlés
  10. Sokszor néztem hanyatfekve az égen siető bárányfelhőket. Siettek valamerre, néha meg hirtelen más irányba váltottak.
    Idelent meg egy fűszál sem rezdült!

    VálaszTörlés
  11. Akkor, - remélem - talán eljön az az idő, hogy mély levegőt veszünk végre és erősen kifújjuk...

    VálaszTörlés
  12. :) Na igen! A végekre nem igen jut a változásból. A fentieknek ez túl apró dolog.

    VálaszTörlés