A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. június 5., szombat

Három (vizes) kérdés!

A Hasznosi víztározóba másodpercenként 45 köbméternyi vizet képesek hozni a patakok, leengedni viszont csak 3 köbméternyit lehet ennyi idő alatt.
A biztonságos vízszint a tóban 10 méter, miközben a gát magassága lehetővé teszi a 18 méteres vízszintet. Csak gyenge hozzá! Gyenge megtartani!
Pásztó polgármestere évek óta könyörög, oldják meg a problémát, szüntessék meg a veszélyhelyzetet.
Miért kellett várni a végsőkig? Miért kellet vészhelyzet a megoldásra szóló igérethez? Most végre tényleg megoldják, vagy megint csak "fércelnek"?

Még május 16-án fulladt vízbe a viharban szétszaladt több mint 600 birka Székesfehérvár mellett, a kiöntött Gaja hideg vízében. A tulajdonos jelezte a hatóságok felé a bajt, majd a tetemek felét tudta önerőből begyűjteni mire újra elkezdődött az esőzés. Most a katonákkal akarják összeszedetni a maradék több hetes dögöket a néhol 1,5 méteres vízben!
Miért nem adtak meg minden segítséget még időben? Miért kellett kivárni, míg már fertőzhetnek is a tetemek? Tényleg katonákat kell ennek kitenni?

Az elmúlt évtizedek során többször hallottam szakemberek szájából a figyelmeztetéseket, bajok lesznek a tisztítatlan átereszek, földdel feltöltődött, növényzettel benőtt árkok, patakmedrek miatt. Most a felgyülemlett belvizek és a néhol visszatorlódó patakok miatt egyre többször nyilatkozzák hozzáértők, könnyebb lenne a helyzet, ha időben megteszik a szükséges lépéseket. Bizony könnyebb! Nem csak pénzkérdés lett volna, mert felügyelettel, irányítással csináltathatnák az önkormányzatok a közmunkásaikkal. Csak felügyelni kellene őket, nem pedig egész napra magukra hagyni és rájuk bízni a söprögetést!
Miért csak ilyenkor tudja mindenki elmondani a más dolgát? Miért nem végezték el időben mutogatás helyett? Ha végre lemegy a víz, akkor megint majd a kifogások keresése kezdődik az összehangolt meló helyett?

8 megjegyzés:

  1. A bajban levö gáton nyakig ér a gaz. Ahogy raktuk a zsákot, úgy kaszálták a tetejét. Az oldalát nem. Buzgár, suvadás mind rejtve a gaz alatt. Átt is szakadt.

    VálaszTörlés
  2. Nos, igen! A korábbi hibák, nemtörődömség! Viszont most is vannak hibák jócskán. Egy része ide is passzol annak, amit erre a bejegyzésre írtam: http://apa54.blogspot.com/2010/06/jon-viz.html
    Íme:
    -A mostani védekezésnél sok hibát vétett a vezetés. Több helységbe késve küldték a megerősítést, akkor mikor már vesztettek. Volt, hol vállalkozói adományokból lett csak homok. Hernádkércsen napokig csak az önként felvonuló kaposvári Kötél speciális mentőalakulat és két fő helybéli tűzoltó állt a vízzel szemben. Miért kellett várni tegnapig a több ezres létszámú erősítés kivezénylésével? Sorolhatnám, de...!

    VálaszTörlés
  3. Nekem valami olyan dereng a katonaságnál volt valami M terv, vagy valami hasonló. 79-ben szereltem le, ami magyarázatot ad hiányos memóriámra. Baj, támadás esetére volt valami forgatókönyv, ami alapján tudtuk, hogy mit kell tenni. Az árvízi készültségnél nincs előretervezés?

    VálaszTörlés
  4. Van. A polgármesterek felelnek a védelmi intézkedések meghozataláért és az irányításért. Ennél fogva a védelmi tervet is nekik kell elkészíteni, vagy készíttetni. Csak valami érthetetlen okból ez nem kötelező. Így aki nem készíti el, azt nem lehet jogilag felelősségre vonni a terv hiányáért. Ez valaha nem egészen így volt, csak hát...

    VálaszTörlés
  5. Van a cégnek katasztrófavédelmi terve. Készültségi szolgálat, riasztva ha baj van. Ezért volt ott gyorsan, és nagy számban ennyi katona a kormány döntése után. Én 19.45 körül kaptam a telefont, és 23.30-kor már elhagytuk a laktanyát felpakolva sátrakkal, ágyakkal, több napi hideg élelemmel, és persze szerszámmal, személyes felszereléssel együtt. Nem hiszem, hogy a katonák lassú reagálása lehetett oka bárminek is.

    VálaszTörlés
  6. Drága Zolcsik barátom! Én sem hiszem! Ahogy te is írod a kormány döntése után. No, az volt lassú! Minden elismerésem azoknak, kik akár kötelességből, akár önkéntesen vettek részt a mentésben, védekezésben!

    VálaszTörlés
  7. Rossz volt látni az összedőlt házakat, az elöntött utcákat. Meg a helyiek reménykedő arcát, hogy majd mi csodát teszünk.

    VálaszTörlés
  8. Bizony rossz, még a képernyőn keresztül is nagyon rossz! Sajnos most annyi kis csodával is elégedettek lehetünk, hogy csak egy ember veszett oda!

    VálaszTörlés