A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. június 4., péntek

Sok víz sokk!

Ezek a kövek a Kemence-patakból származnak, még 1999-ben szedtem a mederből.
Mikor megtekintettük a falut a patakmaderben alig csordogált néhány centi szélességben a víz. Csodaszép, csendes falu ahol több épület is őrzi a népi építészet emlékét. Néhány hét elteltével a híradásokban láttam viszont, mikor a felduzzadt patak őrjöngve tört rá a falura és milliárdos kárt hagyva hátra gyalult le mindent, amit elért. 2000-ben a Cserteri vár falairól néztünk le a Hasznosi-tározóra. Onnét nézve olyan mint egy tengerszem. Csodaszép látvány! Most pedig egy nap alatt hét métert duzzadva fenyegeti Pásztót és Hasznost. A bajt tetézendő az oda vezető út is szétzsakadt, hosszában repedt meg és süllyed. De autóztunk az Ipoly mentén olyankor, mikor alig volt szélesebb a víz néhány lépésnél és gyalog lehetett volna átkelni rajta, máskor meg Szobnál néztük ahogy dühöngve ront a Dunába. Nem egyszer autóztunk a Duna mentén, mikor Verőcénél már a műút töltése tartotta a vizet. Most rekord közeli áradást valószínüsítenek a fővárosban, a Római parton kitelepítésekre is felkészülnek. 2008-ban Hernádkak előtt állta utam a víz, nem tudtunk átmenni Szerencs felé. Ezután a GPS navigátor elirányított Encsnél egy átkötő útra, ami természetesen a vízben végződött. Majd a határig kellett kerülnünk az E71-en, hogy Gönc felől bejussunk Regécre. Hatalmas területeket tartott már megszállva a Hernád. Visszafelé megnéztük Vizsolyt majd újra megfordított a folyó, mert időközben ott is elöntötte a 71-es felé vezető utat. Most ezeken a területeken és sajnos másutt is, megint a víz az úr. Ráadásul ritkán tapasztalható mértékben áradnak, rombolnak, milliárdos károkat okozva mindenütt. Edelénybe az éjszaka betört a Bódva, utcákat öntött el az ár, több mint ötszáz embert kellett kitelepíteni. Néhány éve még Balatonfenyvesnél az alacsony vízállás miatt keletkezett szigeteken pancsoltunk, most rekord magasságon van a Balaton vize és a déli parti településeket veszélyezteti. Sok vizet láttam már "csavargásaim" során, sok helyütt, de az idei évhez mérteket nagyon ritkán. Szinte mindenütt árad, vagy a belvíz fenyeget. Megsínyli ezt az időt ember, állat, növényzet, mesterséges létesítmény és természetes közeg egyaránt. Vége lehetne már!
De nincs vége egyelőre. Szakadó esőben fényképeztem ezt a kidőlt vénséges tölgyet ma reggel és még most is esik. Míg a vízek mentén a felázott gátak okoznak gondot, a szántókon a belvíz, addig az erdőkben a meglazult, megcsúszott talaj. Szakemberek óva intenek mindenkit, hogy bemerészkedjenek az erdőkbe. Pont a kedvelt kiránduló erdők és őserdők a legveszélyesebbek a nagyra nőtt öreg fák miatt. Mint például környékünkön a Zselic ősrengetege, vagy Baranyában a hegyes területen lévő parkerdők.
Íme, ezért óvnak egyelőre az erdei kirándulásoktól! Ez az óriás sem bírta tovább a felszívott víz miatt megnövekedett terhet és a domboldalon megcsúszott puha talajból kifordulva dőlt ki az erdőszélre. Gyanítom lehetnek még társai bentebb is az erdőben, de egyelőre nem merészkedtem mélyebbre.

Közben hallgatom a híradásokat az elöntött területekről és mondják: polgári lakosok, tűzoltók, rendőrök, katonák küzdenek az árral és sajnos több helyütt vesztésre állnak, mert még esik! Vége lehetne már! Kinézek az ablakon és még mindig esik.  Vége lehetne már!

7 megjegyzés:

  1. Egyenlőre talán vége. Már csak csepeg az eső, délutántól pedig fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Holnaptól nyárias meleg lesz, száraz idővel szerdáig. Onnantól is csak helyi zivatarok várhatóak, remélem így is lesz. Az erdőkről majd mesélek vasárnap, és a jövő héten...
    Egyébként én is kikötöttem két fámat a lenti vizenyős területen, megdőlt egyik fűzfám, és fenyőm is.

    VálaszTörlés
  2. A 1749-es számra küldött SMS-el, vagy ezt a számot felhívva lehet segítséget nyújtani a rászorulóknak. http://bit.ly/ax9g2Q
    Remélem, hogy tényleg eljut oda a pénz, ahová az ember szánja...

    VálaszTörlés
  3. Reménykedjünk, mert én már mindennel bizalmatlan vagyok. A pénz csábítása miatt jó néhány ember eladta lelkét az ördögnek.

    VálaszTörlés
  4. Nálunk talán vége az esőnek, de itt a szél. Most aztán tényleg el kell kerülni a felázott, öreg erdőket!
    Ott is álljon el végre, hol "nyomorgatja" az embereket a víz!
    Én is remélem, oda jutnak az adományok ahová szánják, ennyire csak nem......

    VálaszTörlés
  5. Itt tényleg nem esik már, -nem úgy mint az éjjel- de ahol a legnagyobb a baj ott -a radar szerint- most is. Kicsit keveslem a 800 kollégát a gáton. Lehet ha többen vannak -vagyunk- nem tör be a víz Edelénybe sem. Négy éve 8000-en voltunk a Tiszánál, és csak éppen sikerült megfogni. Lehet a Trianon mizéria, meg a kettős állampolgárság variálása helyett ezzel kellett volna inkább foglalkozni?

    VálaszTörlés
  6. Miért, vagytok még nyolcezren? Meg ne bántódj, nem téged "cinkellek".
    Amúgy én is keveslem, de a civilt is!

    VálaszTörlés
  7. :D A kérdés jogos. Nem tudom vagyunk-e még annyian. Persze ha a minisztériumi létszámot levesszük. Azóta megjártam Hernádszurdokot, Encset. Ott nem lett baj. Inkább a szerencsénknek köszönhetően, mint nekünk. A civileket én is hiányoltam, de akik voltak keményen dolgoztak. Úgy voltunk ezzel, mint Dobó Egerben. :)

    VálaszTörlés