A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. június 30., szerda

A töklakók

Ma reggel kimentünk Zsömivel egy portyára. Már a kikötőben lehetett hallani az "éktelen" locsogást, ezért aztán arrafelé vettem az irányt.
A tökleveles felől jöttek a hangok, kiérve a nád takarásából már látni is lehetett néha a fröcskölést. Lehorgonyoztam pár méterre és csak ámultam, hogy mit művelnek a töklakók! Láttam már sokszor a ponty "futását", de ez minden képzeletemet felülmúlta. Két órán keresztül duhajkodtak a töklevelesben, legázolták az egészet. Volt mikor egyszerre négy helyütt is láttam a mozgást illetve fröcskölést. Néha-néha megmutatták magukat, több három kiló körüli példány és egy jóval nagyobb kergetőzött a szárak, levelek közt. Bizonyosan megvolt 6-8 kiló. A képen középütt látszik ahogy felcsap a víz, jobbra az úszóm. Hiába kiséreltem meg. Nem lehetett fogni közülük, mert nem ettek, nem jöttek ki még csak a szélére sem. Lehet jobb is! Szinte folyamatosan mozogtak a töklevelesen belül közvetlen a felszín alatt, tolták a leveleket, fröcsköltek, néha megugrottak, kergetőztek. Úgy viselkedtek, mint ívás időszakában a nádban. Akár még el is képzelhető, mert néha elhúzódik július közepéig is a szaporodási ciklusuk. Annál inkább el tudom képzelni, mert egy idő  elteltével a hátam mögötti nádddal benőtt partmenti vízben is végbement hasonló tevékenység mint a "tökösben". Így aztán ritkán megélhető helyzetbe kerültem. Előttem a levelek alatt, mögöttem a nádban nagyra nőtt pontyok élték hangos, fröcskölős életüket, én meg csodáltam őket! Talán tényleg jobb is, hogy nem akadt kapás, mert kár lett volna a nászukat öldökléssel megszakítani. A ponty testsúlykilogrammonkét 100-200 ezer ikrát is lerak. Bár én nem látom bizonyítottnak, hogy a Deseda tóban lenne természetes szaporulat. Azért csak ívjanak, hátha tévedek, vagy hátha változik a helyzet és egyszer lesz. Maximális életkoruk 35-40 év, így lesz még idő valamelyiket horogra csalni. Addig még nőhetnek is. A világrekorder példány 37 kg-os. Én azonban bőven elégedett vagyok a 2-3 kilós példányokkal, mert nem szeretem a zsíros halat. Viszont az élmény, meg a fotó kedvéért szivesen fognék kapitális pontyot. Értem a tíz kiló fölötti példányt, mert "hatost" már szákoltam. No nem az idei éven! A Desedán vissza kell helyezni a tíz kilónál nagyobb példányokat amióta "halbarát víz" titulust kapott. Visszatérve a töklakókra, hangos életvitelükkel még Zsömi kiváncsiságát is sikerült felkelteniük. Az ülésre felállva, hosszú percekig bámulta kiváncsian és hang nélkül a zajos fröcskölést. Már megtanulta, hogy a vízen nincs helye hangos szónak!

5 megjegyzés:

  1. Szép lehetett! A csónak nagy előny. Olyan helyeken lehet az ember, ahová máshová be sem látni talán. :) Bocsánat a mai "vakságomért"! :) Néha nagyon el tudok bambulni.

    VálaszTörlés
  2. Szia Józsi! Ma kinnt voltam én is az arborétumnál, nem rég jüttünk be. A családdal voltam, igy nem kerestelek, de még jövök a nyáron és akkor csak összejön a közös peca. Egyébként nagyon olajos- habos a víz a füredi oldalon a híd környékén. Nekem is csak egy bodri volt, csontira jött. Két csónakot láttam, az arborétum spiccnél beszélgettek. Lehet, hogy az egyik te voltál?

    VálaszTörlés
  3. Szia Zolcsik!
    Ugyan már! Be sem látni a naptól csillogó szélvédőn.

    Szia Buddha!
    Így van, legközelebb! Sajna a nagy esővel sokminden bemosódott. Bizonyosan nem én voltam, fent horgásztam egészen az ág végében.

    VálaszTörlés
  4. Te Józsi!Ha ez így megy tovább,átmegyünk pontyba!Észrevetted?Lassan nekünk is az átlag életkorunk megközelíti a potykáét!Vajon a horgot is bekapjuk ugyanúgy....?

    VálaszTörlés
  5. Naná! Már (még?) folyik a beetetés.

    VálaszTörlés